Image default
Πρώτο Θέμα

Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. Σαμαράς

Στρατηγική σύγκρουσης επιλέγει ο κ. ΣαμαράςΟι ραγδαίες και απρόβλεπτες όπως αποδείχθηκε, εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ εκφράζονται φόβοι από ορισμένους για πολιτική αστάθεια. Εν μέσω προβληματισμού και ανησυχίας πολλών ισχυρών παραγόντων στο εξωτερικό για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και με τη ρητή οδηγία ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την πλήρη εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν έχει απεμπολήσει τη θεωρία των δύο άκρων.

Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει συνειδητά την πλήρη εφαρμογή της συγκεκριμένης θεωρίας κατόπιν εισηγήσεως του κ. Χρ Λαζαρίδη, αν και υπάρχουν προτάσεις για επανεξέταση της κεντρικής γραμμής.

Παρά το γεγονός ότι ζητεί αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι του ναζισμού και ξένα κέντρα προκρίνουν ένα μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης, επιλέγει να συγκρουστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τοποθετεί στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος.

Κεντρική επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι από τη μια πλευρά να περιχαρακώσει το δεξιό άκρο της ΝΔ και ενδεχομένως να κερδίσει ψηφοφόρους που είχαν στεγάσει πολιτικά την Χρυσή Αυγή και από την άλλη να πιέσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, αποδίδοντάς της ευθύνες για τα φαινόμενα βίας.

Την ίδια στιγμή, γνωρίζοντας και τους φόβους των ξένων παραγόντων για ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, προτάσσει, όπως έπραξε και επί ένα πενθήμερο στις ΗΠΑ, το επιχείρημα ότι αυτός εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Επενδύει σε αυτό και θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά μαζί με το επιχείρημα της συντριβής των νεοναζιστών, όπως είπε και στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη λογική, την επόμενη περίοδο ο ίδιος θα επιμείνει ότι αυτός και η κυβέρνησή του πέτυχαν την πολιτική σταθεροποίηση, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που οδήγησε στην ενίσχυση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επικρατεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεχιστεί η πολεμική κατά ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο κ. Σαμαράς πιστεύει πως θα αποδυναμώσει. Άλλωστε φρόντισε προ ημερών από της ΗΠΑ να μιλήσει για το άλλο άκρο, την… εξτρεμιστική αντιπολίτευση όπως τη χαρακτήρισε, που επιδιώκει την έξοδο από την ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ.

Τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μετά την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Τους Ν. Μιχαλολιάκο και Χρ. Παππά. Και στον βουλευτή Ι. Λαγό έχουν αλλάξει, αλλά κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει πως θα είναι το τοπίο στην επόμενη φάση.

Η αμηχανία είναι έκδηλη σε μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού και από πολλές πλευρές, αλλά και οικονομικά και πολιτικά κέντρα, μεταδίδεται ότι αν η δικαστική πορεία δεν έχει την επιθυμητή πορεία, τότε προσωπικά ο κ. Σαμαράς ρισκάρει πολλά.

Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό αντέδρασε με μεγάλη οργή όταν πληροφορήθηκε στις ΗΠΑ ότι οι τρείς βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος δεν προφυλακίστηκαν. Σε εκείνο το σημείο η κυβέρνηση έχει δεχθεί σφοδρότατη κριτική και εκ των έσω. «θα γυρίσει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση;» ήταν το κεντρικό ερώτημα πολλών και στο Μαξίμου υπήρχε έκδηλη ανησυχία μήπως δεν προφυλακιστούν τελικά οι Μιχαλολιάκος και Πάππας.

Εξαρχής ηγέρθησαν ερωτήματα από πολλές πλευρές για το κατά πόσον ήταν τεκμηριωμένες οι κατηγορίες, ενώ αρκετά κορυφαία στελέχη άσκησαν κριτική. Παράλληλα μιλούσαν για «ατελέσφορο πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης», κάτι που δεν υποδέχεται το μέγαρο Μαξίμου. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι η υπόθεση θα φτάσει ως το τέλος και ο στόχος είναι η συντριβή του ναζισμού. Επίσης προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρώτη φορά βουλευτές κόμματος προφυλακίστηκαν, ένα γεγονός όμως που προκαλεί αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, παρά την όποια κάθετη θέση τους απέναντι του ναζισμού.

Ο εκνευρισμός μεταξύ των υπουργών, αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήταν μεγάλος για τους χειρισμούς που έγιναν, ενώ κάποιοι εντός της κυβέρνησης έσπευσαν να πουν ότι ίσως έπρεπε να εισακουσθεί ορισμένοι που είχαν άλλη προσέγγιση για τις διαδικασίες που ακολούθησαν. Στο στόχαστρο μπήκαν αμέσως οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κκ. Ν Δένδιας και Χαρ. Αθανασίου και άρχισαν οι φήμες για παραίτησή τους.

«Κανένα θέμα» έσπευσε να μεταδώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας για τους υπουργούς, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές έριχνα τα βέλη τους στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Μ. Βορίδη που είχε ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό για την ποινική και πολιτική εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής.

Το ενδιαφέρον ήταν οι ενδοκυβερνητικές τριβές που ξέσπασαν, καθώς κάθε πλευρά αποποιούνταν τις ευθύνες της. Μάλιστα ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές κατά του κ. Αθανασίου, αν και κάποιοι στην ΚΟ της ΝΔ το εξέλαβαν και σαν «καρφί» για το Μαξίμου. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε σε συνέντευξή του πως αν του είχαν ζητηθεί περισσότερα ή συμπληρωματικά στοιχεία , οι διωκτικές αρχές θα ζητούσαν περισσότερο χρόνο. ‘Εμμέσως υποστήριξε πως όλα έγιναν βιαστικά, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια με την επισήμανσή του, η οποία ουσιαστικά ενισχύθηκε και από τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος προχθές είπε ότι η όλη επιχείρηση κατά της ΧΑ έγινε ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σχετικα αρθρα

Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να πετύχει φέτος η Ελλάδα

admin

Μια νέα ευκαιρία για την Κύπρο

admin

Συνεδριάζει το Eurogroup: Εχει γίνει πρόοδος, αλλά για Απρίλιο η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

admin

H Ευρώπη και οι … φόβοι των Ελβετών

admin

Συμβιβασμός Ιταλίας – Ε.Ε. με υποσημειώσεις

admin

Η Μυστική Ιστορία της Οικονομικής Κρίσης

admin

Η Moody’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δυο βαθμίδες

admin

SZ: Ο Ερντογάν ανακαλύπτει την Ευρώπη

admin

Σε αναζήτηση εναλλακτικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Παράδοση στη Νορβηγία οι κυβερνήσεις μειοψηφίας

admin

Ο σίφουνας Σούλτς δεν σαρώνει πλέον

admin

Ο κόσμος βουλιάζει στο χρέος

admin

Αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία κατά 35,5% το 2017

admin

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

admin

ICAP:Αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση της κερδοφορίας το 2017

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της νομισματικό ταμείο

admin