Image default
Πρώτο Θέμα

Χρέος και χάος

Χρέος και χάος

O Warren Buffett αποκαλεί το ανώτατο όριο του αμερικάνικου χρέους ένα « πυρηνικό όπλο , πολύ φρικτό για να χρησιμοποιηθεί.» Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα Jason Furman, λέει ότι οι συνέπειες μιας στάσης πληρωμών για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι «πολύ τρομερές για να τις αναλογιστούμε καν.»  Όταν ρωτήθηκε για την στάση πληρωμών, ο Διευθυντής της Wells Fargo James Kochan απλώς σχολίασε , «Χριστέ μου…»

Με αυτή την κρίση , η Αμερική διακινδυνεύει οικονομικό Αρμαγεδδώνα . Η πτώχευση της Lehman Brothers για $ 613 δισεκατομμύρια χρέους πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που σχεδόν κατέστρεψε την οικονομία των ΗΠΑ. Μια στάση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στα 17 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους – που θεωρείται το ασφαλέστερο στον κόσμο – θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη .

Αλλά βασικά, αυτό όλο δεν είναι πρόβλημα χρέους. Πρόκειται για ένα λογιστικό πρόβλημα. Το Υπουργείο Οικονομικών διαχειρίζεται το χρέος των ΗΠΑ, και μπόλικο από αυτ . Έτσι, θα έλεγε κανείς ότι η Αμερική χρωστάει πολλά προς τους ομολογιούχους της . Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο , είναι η αμερικανική νομισματική αρχή , η Federal Reserve, και όχι ιδιώτες επενδυτές , που αγοράζει αυτό το χρέος .

Έτσι, μια απλή λύση στο αδιέξοδο έχει ως εξής : ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke θα πρέπει απλώς να ακυρώσει το χρέος Δημοσίου που κατέχει. Η κυβέρνηση μπορεί να απλά αποσβέσει μόνο το χρέος της κυβέρνησης .

Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους εντελώς. Η Federal Reserve δεν διαθέτει το σύνολο του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Κατέχει μόνο περίπου $ 2.000 δισεκατομμύρια από αυτό .

Ωστόσο, η ακύρωση αυτού του χρέους θα δώσει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο να κινηθεί κάτω από το ανώτατο όριο χρέους για τη διαχείριση των οικονομικών της. Θα έθετε επίσηε τέλος στην αντιπαράθεση του χρέους στο Κογκρέσο, και θα αποφευχθεί μια χρεωκοπία .

Το χρέος που διακρατείται στον ισολογισμό της Federal Reserve μπορεί να ακυρωθεί χωρίς σημαντικές συνέπειες , διότι είναι ένα τεχνούργημα λογιστικής που αντιστοιχεί στην προσφορά χρήματος. Στην ουσία , η κυβέρνηση χρωστάει αυτά τα χρήματα στον εαυτό της. Αν χρωστάω χρήματα στον εαυτό μου, μπορώ να ακυρώσει το χρέος κατά βούληση και χωρίς συνέπεια.

Πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κήρυξε «κέρδος» περίπου 91.000 εκατομμύρια δολαρίων , μεγάλο μέρος των οποίων προερχόταν από την καταβολή τόκων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ . Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , στη συνέχεια μετέφερε γρήγορα όλα αυτά τα κέρδη δεξιά πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ . Η Federal Reserve κάνει το ίδιο κάθε χρόνο. Η μείωση ή η εξάλειψη αυτού του μη δεδουλευμένου «κέρδους» στην πραγματικότητα θα προσφέρει μια πιο ρεαλιστική άποψη των ομοσπονδιακών οικονομικών.

Αυτή η ιδέα προτάθηκε πριν από λίγα χρόνια από το Ρεπουμπλικανό Εκπρόσωπο Ron Paul . Ο ίδιος πιστεύει ότι η δραματική επέκταση του ισολογισμού της Federal Reserve είναι απλά ένας τρόπος για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης με την εκτύπωση χρήματος . Η Fed δεν αγοράζει πραγματικά κρατικά ομόλογα – αφήνει την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της προσθέτοντας στην προσφορά χρήματος .

Αν το σχέδιο αυτό θεσπιστεί, θεωρητικά μπορεί να υπάρχουν ορισμένα λειτουργικά προβλήματα για την Fed  αλλά τίποτα σε σύγκριση με τον εφιάλτη της αδυναμίας πληρωμής στο ομοσπονδιακό χρέος. Κομμάτι του Δημοσίου χρέους της Fed διευκολύνει την Fed σε πράξεις ανοικτής αγοράς που αποτελούν του τρόπου με τον οποίο η κεντρική τράπεζα διαχειρίζεται την προσφορά χρήματος . Σίγουρα θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τη Fed να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης, όμως από το να λύσει το γρίφο του χάους ποτ θα δημιουργήσουν τα ανεξόφλητα ομόλογα.

Αν και η διαγραφή του χρέους του Δημοσίου που τηρείται στην Federal Reserve μπορεί να θεωρηθεί ανορθόδοξη , δεν είναι πιο ανορθόδοξη από την ποσοτική χαλάρωση που έχει προσθέσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους στον ισολογισμό της Fed. Εν πάση περιπτώσει , αποτρέποντας την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με συναφείς κινδύνους ανόδου των επιτοκίων και εκτίναξης των τιμών, καθώς και συγκλονιστική απώλεια θέσεων απασχόλησης είναι σίγουρα στο επίκεντρο της εντολής της Federal Reserve για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Ο Bernanke θα μπορούσε να ανακουφίσει την κρίση ανώτατου ορίου του χρέους απλώς και μόνο με τη διαγραφή του χρέους από τον ισολογισμό της Fed . Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει.

Σχετικα αρθρα

Το Βερολίνο αποφάσισε: μένουμε στο βάλτο!

admin

Οι Γερμανοί τορπίλισαν το Eurogroup της 24ης Μαΐου

admin

Το πόκερ του Τσίπρα για το Μακεδονικό

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Οι 8 χώρες της ΕΕ στη ζώνη δημοσιονομικού κινδύνου

admin

Η επερχόμενη υποβάθμιση της Γερμανίας

admin

Το νέο πρόσωπο ενός κόσμου που αλλάζει…

admin

Η Κίνα λέει ψέματα για τα κρούσματα της !

admin

Πώς οι Ολλανδοί σταμάτησαν να αγαπούν την ΕΕ

admin

Η μπλόφα για τις τράπεζες είναι επικίνδυνη στρατηγική Brexit

admin

Handelsblatt: Πώς η τουρκική κρίση μπορεί να πλήξει την Ελλάδα σε μία κρίσιμη συγκυρία

admin

Ψήφιση μέτρων και «κόφτη Σοιμπλε» απαιτούν οι Βρυξέλλες

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Η ψευδαίσθηση της ομαλοποίησης

admin

Η Ελλάδα περιμένει αναθεωρημένη πρόταση την Τρίτη

admin

Η απώλεια λογικής της Ευρώπης

admin

Ο Ντράγκι παρασύρεται σε διαμάχη για επισφαλή δάνεια 1 τρις ευρώ

admin

Αλυτο μυστήριο η πραγματική της Saudi Aramco

admin