Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια ανακούφιση

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια ανακούφιση

Οι τιμές των μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα το τέλος της περασμένης εβδομάδας, με την έκδοση νέων στοιχείων για την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από την Κίνα. Τα νέα ενθάρρυναν επενδυτές στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας. Με τα βλέμματα στραμμένα στην λύση του αδιεξόδου στις ΗΠΑ και στην αποφυγή μιας νέας κρίσης στη σημαντικότερη οικονομία του κόσμου, οι επενδυτές δεν ανέμεναν σπουδαία νέα για  ήδη τις προοπτικές ανάπτυξης από  τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου .

Όμως η Κίνα επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,8 % το τρίτο τρίμηνο του 2013 , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ενισχυμένη από το ρυθμό του 7,5 % που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Κίνας θέτει νέα δεδομένα και βοήθησε να κατευνάσει τους φόβους της επιβράδυνσης.

Στον απόηχο αυτών των δεδομένων , ο δείκτης FTSEurofirst 300 – ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών των μεγάλων εταιρειών σε όλη την ευρωζώνη – έφτασε σε νέο υψηλό πέντε ετών στις 1,276.92 . Ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε σε υψηλό ρεκόρ επίσης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε την ημέρα με άνοδο 0,7 % , στις 6.226 μονάδες.

«Μια ισχυρή βελτίωση στα κινεζικά στοιχεία μαζί με την προοπτική της συνεχιζόμενης πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της Fed το 2014 έδωσε στις αγορές της Ευρώπης περαιτέρω ώθηση στο τέλος της εβδομάδας , καθώς οι επενδυτές γιορτάζουν το γεγονός ότι η αβεβαιότητα των τελευταίων τριών εβδομάδων που προερχόταν από τις ΗΠΑ έχει τελικά διαλυθεί και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα », δήλωσε ο Michael Hewson , αναλυτής στη CMC Markets .

Στη Wall Street, όπου οι επενδυτές είχαν αρχίσει την εβδομάδα τους κυριευμένοι από τον κίνδυνο ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ο δείκτης S & P 500 αυξήθηκε κατά 0,7 % κατά το κλείσιμο , φθάνοντας σε ρεκόρ 1.744,50 .

Οι αγορές επίσης ενισχύθηκαν από την ισχυρή θέση της General Electric, ενώ οι μετοχές της Google  έφτασαν σε ρεκόρ όλων των εποχών στα $ 1.000, βάσει νέων ενθαρρυντικών στοιχείων για τη διαδικτυακή διαφήμιση. Οι μετοχές της Google ξεκίνησαν το 2013 στα 703 δολάρια .

Δεδομένου ότι έκλεισε η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, οι αγορές ελπίζουν πλέον ότι το πιθανό πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα αναβάλει την απόφαση της Fed για διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης .

Ωστόσο , ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι το ράλι των μετοχών που παρατηρήθηκε μπορεί να είναι βραχύβιο . Ο Guillermo Felices της Barclays ανέφερε: «Οι προοπτικές για τις αμερικανικές μετοχές παραμένουν δύσκολες, με ακριβότερες αποτιμήσεις και μικρότερα περιθώρια για θετικές οικονομικές εκπλήξεις .»

Η καθυστερημένη μηνιαία εικόνα της αγοράς εργασίας από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας , αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη Τρίτη 22 Νοεμβρίου και οι αγορές αναμένουν για στοιχεία που να προδίδουν σημάδια αισθητής βελτίωσης στην απασχόληση.  Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τη Fed να επαναπροσδιορίσει στη στάση της μεσοπρόσθεσμα όσον αφορά το θέμα της πολιτικής της.

Σχετικα αρθρα

Πιάνει δουλειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

admin

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

Αγάπη και μίσος μεταξύ της Ελλάδας και της δύσης

admin

Ξεκινά τη Δευτέρα η αξιολόγηση από τους δανειστές

admin

Διχασμένη στη διάγνωση, η ΕΕ αναλογίζεται τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

admin

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους …

admin

Βερολίνο: Σημαντικό ότι το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία

admin

Οι αμερικανικές τράπεζες κοιτάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ευρώπης

admin

Τσακαλώτος:Aποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ και 120 δόσεις

admin

Γιατί τα χαμηλά επιτόκια δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τις επενδύσεις

admin

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να μην είναι τόσο προσωρινές

admin

«Ντρίπλες» Τσίπρα για αποφυγή σύγκρουσης με Eurogroup!

admin

Το 64% των Ελλήνων θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες

admin

Γαλλία: Σε αναζήτηση πολιτικής απάντησης στα κίτρινα γιλέκα

admin

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα

admin

Μόλις 500 εκατ. ευρώ η ρευστότητα των τραπεζών

admin

Ο λιγότερο επώδυνος δρόμος για το Brexit

admin