Image default
Πρώτο Θέμα

Η κρίση τελείωσε αλλά ο εφιάλτης χειροτερευεί…

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Η κρίση τελείωσε αλλά ο εφιάλτης χειροτερευεί...Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και θρυλικός κερδοσκόπος Τζώρτζ Σόρος έδωσε μία ομιλία την Τρίτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συμπόσιο στο Κίελο της Γερμανίας, με τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης».

Στην ομιλία του, ο Σόρος υποστήριξε ότι η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει:

Η κρίση του ευρώ έχει πλέον τελειώσει. Αυτό έγινε επίσημα στις γερμανικές εκλογές όπου οι κανόνες που διέπουν το ευρώ δεν συζητήθηκαν καν. Ωστόσο, το σύστημα που προέκυψε από την κρίση δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Οι mainstream οικονομολόγοι θα το αποκαλούσαν μία «κατώτερη ισορροπία». Εγώ το αποκαλώ μία κατάσταση που απέχει πολύ από την ισορροπία.

Η κρίση του ευρώ έχει ήδη μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάτι ριζικά διαφορετικό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η ΕΕ προοριζόταν να γίνει μία εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ισότιμων κρατών που θα παρέδιδαν μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό. Έχει μετατραπεί σε μία σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών· μία σχέση που, από τη φύση της, είναι υποχρεωτική και άνιση.

Όταν μία χώρα οφειλέτης αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι πιστώτριες χώρες αποκτούν το πάνω χέρι. Οι κανόνες που έχουν καθορίσει απλώς διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση. Αυτό μπορεί τελικά να καταστεί πολιτικά απαράδεκτο και έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει εντελώς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο οι πιστωτές είναι σε θέση να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δε φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να το πράξουν.

Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι τα όσα έχουν συμβεί απλά χειροτερεύουν τον εφιάλτη της Ευρώπης: 

Η ευρωζώνη διανύει τώρα μία ήπια ανάκαμψη με επικεφαλής τη Γερμανία, ωστόσο οι υπερχρεωμένες χώρες υστερούν. Η απόκλιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη επιβάρυνση του χρέους τους και στο υψηλότερο κόστος του χρήματος. Εφόσον τα χαρακτηριστικά αυτά είναι επαναλαμβανόμενα, η απόκλιση θα γίνεται όλο και ευρύτερη με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό που πρέπει να γίνει προκύπτει άμεσα από την ανάλυση όλων όσων έχουν συμβεί. Η αναγνώριση των λαθών και ο εντοπισμός των παρανοήσεων που έχουν δημιουργήσει την τρέχουσα κατάσταση είναι το πρώτο βήμα· η διόρθωση αυτών των λαθών και παρανοήσεων το δεύτερο. Μόνο η Γερμανία μπορεί να κινήσει αυτή τη διαδικασία, διότι, ως η χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, είναι στη θέση του οδηγού. Αν μία χώρα οφειλέτης προσπαθούσε να το πράξει αυτό, απλά θα επιδείνωνε την ίδια της την θέση.  

Το να παραδέχεσαι και να διορθώνεις τα λάθη σου ποτέ δεν είναι εύκολο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα ντροπής διότι η κατάσταση ήταν τόσο περίπλοκη που προκαλούσε σύγχυση σε οποιονδήποτε. Αν το έκανε αυτό η Γερμανία, θα εξασφάλιζε τη μακρόχρονη ευγνωμοσύνη της υπόλοιπης Ευρώπης. Αν αποτύχει να το κάνει, αυτό θα είναι πολύ χειρότερο. Έχει δημιουργήσει έναν εφιάλτη τον οποίο ζουν καθημερινά, όλα τα θύματα των σημερινών πολιτικών.

Σχετικα αρθρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η νέα οικονομική τάξη

admin

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πιστωτές για την Ελλάδα

admin

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα με την έκδοση ομολόγων

admin

H μάχη για το ελληνικό χρέος

admin

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident

admin

Μικραίνει η …Μεγάλη Βρετανία;

admin

Ευρ.Επιτροπή: Απόφαση ελέγχου για τα υπερβολικά γερμανικά πλεονάσματα

admin

«Αβάντες» των αμερικανών στο Χ.Α.

admin

Το πείραμα της Κύπρου ήταν άδικο

admin

Εκλεισαν συνολικά 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις!

admin

Ένα ζευγάρι σοσιαλιστών διεκδικεί τα ηνία του Eurogroup

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάζει το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο

admin

Οι έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη λόγω της κρίσης

admin

Νευρικότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Επικίνδυνη και επιπόλαιη η αμερικανική πολιτική

admin

Η Βρετανία πετυχαίνει ιστορική συμφωνία για το Brexit

admin