Image default
Πρώτο Θέμα

Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα…

Μέσα στον Δεκέμβριο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα…

Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ περιέγραψε και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στόχος μας είναι μία Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης, μία Ευρώπη πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη που να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, μία Ευρώπη της ισρορροπίας και της αλληλεγγύης που σημαίνει ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη. Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει να απορρίψουμε τους διαχωρισμούς τύπου Βορράς – Νότος».

Στην ελληνική προεδρία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προβλέπεται πολιτική για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τις θαλάσσιες προοπτικές, όπως η γαλάζια ανάπτυξη. «Η Ευρώπη δεν είναι άπιαστο όνειρο, είναι ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ο ναός του διαλόγου. Η κρίση που πέρασε η Ελλάδα μας έκανε δυνατότερους και η κρίση που περνά η Ευρώπη θα την κάνει δυνατότερη όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της και τη θέλουν οι λαοί της» τόνισε.

«Βγαίνουμε από την κρίση και είμαστε έτοιμοι για την προεδρία της ΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους, αποδείξαμε ότι σε μία τέτοια δυσκολία για όλους η Ευρώπη δουλεύει, το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Ήταν τεράστια η θυσία του ελληνικού λαού και η προσπάθεια της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ευρώπης με την περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών που είναι σε κρίση, είναι ότι η Ευρώπη μπορεί και ξεπερνά τα προβλήματά της. Σήμερα η Ελλάδα είναι μέσα στο ευρώ πιάνει τους στόχους κάποιες φορές είναι μπροστά. Μέσα στο εξάμηνο της προεδρίας θα έχουμε απτά στοιχεία ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας. Κάθε μέρα θα ακούτε για εταιρείες που εμπράκτως θα θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Τέλος, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της» και επισήμανε ότι «αυτό θα αποδειχθεί την ‘Ανοιξη, τον Απρίλιο του 2014, με την ακτινογραφία του Eurogroup για το πρωτογενές πλεόνασμα, δουλεύουμε με την τρόικα για συμφωνία ώστε να αναλάβουμε την προεδρία χωρίς το βάρος της τελικής ρύθμισης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτή την διαδικασία».

Δίνουμε τη μάχη για την ανάπτυξη με συγκεκριμένα όπλα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς:

Πρώτον, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και είναι σημαντικό να πάρουμε τα χρήματα αυτά από την αρχή του χρόνου.

Δεύτερον, με τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες θα προκύψει η μείωση της ανεργίας. Κάλεσε δε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα που η χώρα έχει ανάγκη.

Τρίτον, ανάπτυξη μέσω εξαγωγών και επενδύσεων, μια εκ των οποίων προανήγγειλε αναφερόμενος σε ξένο επιχειρηματικό κολοσό.

Αυτά δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ που την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβει την προεδρία. Στην Ευρώπη δεν έχουμε διαφορετικής κατηγορίας κράτη, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος. Γνωρίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη για την προεδρία».

Τόνισε ότι στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε υψηλό επίπεδο διαλόγου σε θέματα ανάπτυξης, ασφάλειας, διαρθρωτικών εξελίξεων, μετανάστευσης. «Όλα αυτά με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και αυτή είναι η προτεραιότητά μας» σημείωσε και υποσχέθηκε κονδύλια για την ανεργία των νέων και λογοδοσία της τρόικας στο ευρωκοινοβούλιο.

«Θέλουμε, με τη βοήθεια της τρόικας να τροχοδρομηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» είπε ο κ Σουλτς. Πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική σταθεροποίηση που απαίτησε μεγάλες θυσίες ολοκληρώνεται με την αλληλεγγύη και θα ολοκληρωθεί με την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα αξιολογείται πια με Α συν» και κατέληξε: «η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013 και τότε η Ευρώπη θα καλύψει τις υποσχέσεις της. Όταν η Ευρώπη μας υποβάλει τα στοιχεία δεν θα φεισθούμε χρόνου».

Σχετικα αρθρα

Μετά τα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

admin

Γιατί η Κίνα επενδύει περισσότερο στην Ευρώπη

admin

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

admin

Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι τραγωδία

admin

Bloomberg: «Βουνό» τα προβλήματα για την Ελλάδα το 2019

admin

Λέντορφ: Ο νεοφιλελευθερισμός διασπά τις κοινωνίες

admin

Panama Papers: 1,2 δισ. δολάρια ανακτήθηκαν από 22 κράτη

admin

Το G-7, η Ελλάδα και η Μέρκελ…

admin

Το ενεργό ρήγμα της συγκυβέρνησης

admin

Το deal Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία αποτελεί μια πρόκληση για τη Δύση

admin

Τι θα περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία

admin

Deutsche Bank: Γιατί το ευρώ είναι το νόμισμα που κανείς δεν θέλει να έχει

admin

Το Grexit και το πρόβλημα του ελεύθερου εμπορίου

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

admin

Χρέoς κατά της ύφεσης στη Γερμανία;

admin

Δολάριο και μετοχές υποχωρούν υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

admin

Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

admin