Image default
Πρώτο Θέμα

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

Η Πορτογαλία επιστρέφει πλήρως στις αγορές το 2014

Η Πορτογαλία εργάζεται ιδιαίτερα «ενεργά» προκειμένου να προχωρήσει στην δημόσια προσφορά κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2014, μετά την προγραμματισμένη ανταλλαγή ομολόγων αυτή την εβδομάδα, και η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών αξιόγραφων θα συνεχίσουν να μειώνονται εν μέσω της εκδήλωσης σθεναρού ενδιαφέροντος από μέρους των επενδυτών για το κρατικό χρέος της χώρας, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ιζαμπέλ Καστέλου Μπράνκο σήμερα.

Η Λισαβόνα ευελπιστεί ότι θα βγει από το πρόγραμμα δανεισμού της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) περί τα μέσα του 2014, πιθανόν εξασφαλίζοντας προληπτικά μια γραμμή πιστώσεων — αν κι εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά από εμπόδια δημοσιονομικού χαρακτήρα.

«Ορισμένες φάσεις της (δημοσιονομικής) προσαρμογής μας εξέπληξαν πολύ θετικά τους επενδυτές και υπάρχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, το οποίο νομίζω ότι θα μετουσιωθεί σε ζήτηση», είπε η Καστέλο Μπράνκο σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Από τις αρχές του 2014 θα εξετάσουμε την αγορά (ομολόγων) πολύ στενά και θα τεθεί ένα ζήτημα ευκαιρίας», δήλωσε η υπουργός, αποφεύγοντας να προβλέψει τα ποσά ή το χρόνο αποπληρωμής των αξιόγραφων που θα διαθέσει η Λισαβόνα. «Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόσβαση στις αγορές, νομίζω ότι θα εξασφαλίσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για να μειωθούν οι αποδόσεις» των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε η ίδια.

Για την Καστέλο Μπράνκο, το ενδιαφέρον των επενδυτών βασίζεται στην επιτυχή προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος από πλευράς της σημερινής πορτογαλικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το τελευταίο διάστημα «τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας οι οποίες είναι πολύ συνεπείς».

Το δεύτερο τρίμηνο η Πορτογαλία εξήλθε από τη χειρότερη ύφεση της οικονομίας της μετά την δεκαετία του 1970. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί για το σύνολο του 2013, όμως η Λισαβόνα αναμένει ανάπτυξη του πορτογαλικού ΑΕΠ με ρυθμό 0,8% το 2014.

Η βουλή της Πορτογαλίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας για το 2014 —τον τελευταίο υπό το τριετές μνημόνιο δανεισμού της—, αλλά τα μέτρα που αυτός περιέχει δεν αποκλείεται να απορριφθούν από τα δικαστήρια, γεγονός που ίσως εμποδίσει ή καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η Καστέλο Μπράνκο εκτίμησε ότι η μειωμένη ρευστότητα στις αγορές στα τέλη της χρονιάς και η μειωμένη δυνατότητα των επενδυτών να λάβουν αποφάσεις την περίοδο των εορτών σημαίνει ότι η ενδεχόμενη δημοπράτηση κρατικών ομολόγων φέτος «αρχίζει να γίνεται περίπλοκη» υπόθεση.

«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ξαναρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, ένα πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων που θα είναι όσο πιο τακτικό είναι δυνατόν», δήλωσε η υπουργός. «Θα γίνονται δημοπρασίες ομολόγων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καθώς θα ομαλοποιούμε την παρουσία μας στην αγορά, οι δημοπρασίες αυτές θα αποκτούν όλο και περισσότερη λογική», πρόσθεσε η ίδια.

Η ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων, που λήγουν το 2014, με νέα «έχει νόημα πριν την έκδοση νέων ομολόγων», επισήμανε η Καστέλο Μπράνκο, μερικές ώρες πριν το ταμείο διαχείρισης του πορτογαλικού κρατικού χρέους IGCP ανακοινώσει ότι η ανταλλαγή αυτή θα γίνει αύριο Τρίτη. Ο στόχος είναι να ανταλλαγούν ομόλογα τα οποία λήγουν το 2014 και το 2015 με νέα, τα οποία θα αποπληρωθούν το 2017 και το 2018.

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει την έκδοση κρατικών ομολόγων αξίας 10,5 δισεκ. ευρώ. Η ανταλλαγή των ομολόγων θα δώσει στο υπουργείο Οικονομικών μεγαλύτερα περιθώρια όσον αφορά τις αποπληρωμές χρέους, καθώς τον Ιούνιο θα έπρεπε να καταβληθούν με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα 5,8 δισεκ. ευρώ και τον Οκτώβριο άλλα 7,8 δισεκ. ευρώ.

«Θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν μια καλή συγκυρία για να διαχειριστούμε ενεργά τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά το χρέος. . . μια καλή στιγμή για να βγούμε στις αγορές», δήλωσε εξάλλου η υπουργός Οικονομίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι μετά την ανακοίνωση της ανταλλαγής.

Η Πορτογαλία προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων τον Μάιο, και είχε μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές, ενώ τα επιτόκια έφθασαν το χαμηλότερο επίπεδο αποδόσεων από το 2010 στην δευτερογενή αγορά. Τα επιτόκια αυξήθηκαν αλματωδώς μετά την πολιτική κρίση του Ιουνίου, αλλά πιο πρόσφατα επέστρεψαν στα επίπεδα του Ιουνίου, δηλαδή κάτω από το 6%.

Η Καστέλο Μπράνκο επέμεινε ότι αποκλείει μια δεύτερη δανειακή συμφωνία με την τρόικα και ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει προσεχώς για το εάν θα ζητήσει μια προληπτική γραμμή χορήγησης πιστώσεων ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και θα βγει από το μνημόνιο χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Το ταμείο διαχείρισης του κρατικού χρέους της Πορτογαλίας αναμένει ότι θα κλείσει το τρέχον έτος με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 13 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το μισό ποσό από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Λισαβόνας για το 2014, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 25 δισεκ. ευρώ. Η Καστέλο Μπράνκο έκανε λόγο για μια «θέση αξιόλογης ρευστότητας» εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο δίνει στην πορτογαλική κυβέρνηση «περιθώριο ελιγμών στις συνομιλίες με την τρόικα των πιστωτών και στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2014».

Σχετικα αρθρα

WSJ: Ήρθε η ώρα για τελεσίγραφο στην Ελλάδα

admin

Γερμανικός Τύπος: Τούρκοι καταφεύγουν στην Ελλάδα

admin

Μειωμένη η παραγωγή ποτών το 2013, για έκτο συνεχόμενο έτος

admin

Schaeuble: «Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά»

admin

Εμπόδια παραμένουν στο πρόγραμμα της Ελλάδας

admin

40.000 ιταλικές επιχειρήσεις στο κενό λόγω της κατάρρευσης 2 τραπεζών

admin

ΟΤΕ:Ισχυρές οι επιδόσεις στην Ελλάδα

admin

Οι 500 ελληνικές βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις

admin

Capital Economics: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δουλεία…

admin

Η Ευρώπη φοβάται τον Τραμπ, όμως θα της ταίριαζε τέλεια

admin

Η Τουρκία στην πόρτα του ΔΝΤ

admin

Bloomberg: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα και τι άλλο περιμένουν

admin

Kαμπανάκι Moody’s για Ευρωζώνη: Ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενο σοκ

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Deutsche Bank: Τι «βλέπει» για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο 

admin

Μετά από τρεις εβδομάδες κερδών, οι αγορές “έπεσαν” – παρά τη μείωση των επιτοκίων από τη FED

admin

Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές

admin

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

admin