Image default
Πρώτο Θέμα

Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για το ΑΕΠ της Ελλάδος

Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για το ΑΕΠ της Ελλάδος

Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των στατιστικών και των διαφορετικών εκτιμήσεων για τα μακροοικονομικά μεγέθη. Καταρχήν υπάρχουν οι εκτιμήσεις της «επίσημης γραμμής» της κυβέρνησης και της τρόικα, μετά οι άλλες παγκόσμιων οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ  και βεβαίως των διεθνών επενδυτικών τραπεζών, των οίκων αξιολόγησης αλλά και των εγχώριων αναλυτών.

Στις τελευταίες τους εκθέσεις οι μεγάλοι ξένοι οίκοι, εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος. Κάποιοι βλέπουν πως θα υπάρξει ανάπτυξη φέτος, ενώ άλλοι εκτιμούν πως θα συνεχιστεί η ύφεση. 

Να σημειωθεί πως αύξηση του ΑΕΠ αναμένουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι εγχώριοι αναλυτές. Η Eurobank εκτιμά ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το 2014 θα είναι 1%.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μπορεί για τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, οι οποίοι δεν εμπλέκονται επενδυτικά με την Ελλάδα, να είναι μία «άσκηση επί χάρτου», ωστόσο για την ίδια την κυβέρνηση, πάνω στις εν λόγω εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί η πολιτική προσαρμογής.  Εάν για ακόμη μία φορά οι εκτιμήσεις πέσουν έξω, η πολιτική μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τη δημοσιονομική ισορροπία όσο και για την βιωσιμότητα των μεγεθών του προϋπολογισμού. 

Βεβαίως αρκετές φορές τα φημισμένα τμήματα ανάλυσης αλλά και κορυφαίοι οικονομολόγοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Citigroup,  οποία είχε προβλέψει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε. Στη συνέχεια έδωσε νέα ημερομηνία εξόδου κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου έκανε στροφή 180 μοιρών, τονίζοντας πως το Grexit δεν είναι πια το βασικό της σενάριο.

Τι προβλέπουν

Σύμφωνα με τη Μοοdy’s, το 2014 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, ενώ το 2015 θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.

Η UBS αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ προβλέποντας πως η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,9% και όχι στο 4,5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, και αναμένοντας πλέον πως το 2014 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Επίσης βλέπει επίσης να εξισορροπείται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 και να γίνεται πλεονασματικό το 2014. 

Από το σίγουρο Grexit πέρυσι, η Citi τώρα εκτιμά ύφεση το 2013 στο 3,3% για την Ελλάδα . Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη πριν την τελευταία αναθεώρηση της Citi ήταν 3,8%. Ωστόσο, για το 2014 και το 2015, η Citi παραμένει μεταξύ των πιο απαισιόδοξων αφού προβλέπει ύφεση 1,9% και 0,5% αντίστοιχα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας έχει προσφάτως υποχωρήσει (-3% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση), κυρίως χάρη στη μειωμένη δημοσιονομική απορρόφηση σε σχέση με το 2011-12 και την πτώση του πληθωρισμού. Η Citi αναθεωρεί τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό ενώ παράλληλα, θεωρεί ότι οι περαιτέρω (προγραμματισμένες) αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, μαζί με τις μη ανταγωνιστικές εξαγωγές, θα σταθούν εμπόδιο στην αύξηση του ΑΕΠ από το 2014 ή το 2015.

Ύφεση -0,7% το 2014 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα η Nomura, στο παγκόσμιο οικονομικό outlook 2014. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι αναλυτές της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας προβλέπουν  ύφεση -3,7% το 2013, ύφεση -0,7% το 2014 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015, με ρυθμό 1,4%.

Η ΙΝG βλέπει πως το 2013 αποτελεί το τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα και πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2014. Όπως επισημαίνει, η πρόοδος που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι σημαντική, έχοντας μειώσει  το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% το 2012 από 15,9% που ήταν το 2009.

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Deutsche Bank για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως το 2014 και το 2015 θα είναι έτη ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας μας. Η ύφεση θα επιμείνει το 2013, αλλά η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2014, όπως τονίζει η DB, εκτιμώντας 4,3% ύφεση φέτος, και ανάπτυξη 0,8% και 2% το 2014 και το 2015.

Η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση 4% φέτος, μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και αύξηση 0,4% του ΑΕΠ το 2015. Παράλληλα αναμένει αναδιάρθρωση των χρεών προς τον επίσημο τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μετά την κατάρρευση των τελευταίων ετών, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25%, η ελληνική οικονομία μοιάζει να σταθεροποιείται και πάλι, επισημαίνει η JP Morgan, χωρίς μάλιστα να αποκλείει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2014. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα το μακρο.οικονομικό περιβάλλον είναι ξεκάθαρα πολύ καλύτερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ και μάλιστα σε ποσοστό 1,3% για άλλο ένα χρόνο βλέπει το Συμβούλιο των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel. Η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων, των Γερμανών «σοφών» της και της τρόικας φτάνει κοντά στις 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ. Αλλά και ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,4% για το 2014.

Σχετικα αρθρα

Οι κενές εκλογές της Βενεζουέλας

admin

Η Ε.Ε θα νιώσει την έλλειψη της Βρετανίας μετά το Brexit

admin

Η δικαστική απόφαση για το άρθρο 50 δε θα καθυστερήσει τα σχέδια του Brexit

admin

The Economist: O κόσμος δεν πήρε τα μαθήματά από την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Κ. Μίχαλος: “Οι προσδοκίες για το 2017”

admin

Αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

admin

Η Τουρκία έχασε την ευκαιρία της να αναστρέψει την κατάσταση

admin

WSJ: Η θεραπεία της Ευρώπης ξεκινά και τελειώνει με την Ελλάδα

admin

Eurogroup: Kαλεί την ιταλική κυβέρνηση να φέρει νέο προϋπολογισμό

admin

Κανείς δε νοιάζεται για το τι λένε οι οικονομολόγοι για τον Τραμπ

admin

Η Γερμανία φοβάται επιστροφή της κρίσης του ευρώ

admin

Φοροελαφρύνσεις:Θετικά νέα για την ανάπτυξη

admin

Η Γερμανία ως αποδιοπομπαίος τράγος…

admin

Σύννεφα… τέλειας καταιγίδας πριν την «καθαρή» έξοδο

admin

Η στιγμή της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ

admin

Τρίτο μέτωπο το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

admin

Εφορία: Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις

admin

Η Ιταλία αποτελεί τεράστια απειλή για το ευρώ και την ένωση

admin