Image default
Πρώτο Θέμα

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη»

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη»

Το δίλημμα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο μετά την συνάντησή τους στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης». Άφησε την αισιοδοξία του να διαφανεί λέγοντας ότι στην χώρα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και θα διατηρηθεί ενώ «εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2016».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως η βασική δύναμη που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον ευρωσκεπτικιστική δύναμη ενώ σημείωσε ότι ο αρχηγός του επέλεξε να μη παραβρεθεί στην σημερινή τελετή ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα. Αναγνώρισε ότι η παρατεταμένη ύφεση και οι συνέπειες του δημοσιονομικού προγράμματος έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών, που αναζητούν εκτόνωση και σημείωσε ότι υπάρχουν και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχουν σχέση με την Δημοκρατία. Εν τέλει όμως εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες «ότι θα ψηφίσουν για την χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει απάντηση στους διεθνείς επικριτές της χώρας και παρέθεσε μία σειρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και η οικονομία είναι σε καλό δρόμο και ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη προεδρία. Επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν από το προγραμματισμένο και υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς του ξένους δημοσιογράφους, ότι «σε μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της και το 40% του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την οικονομική τους πορεία».

Επιπροσθέτως, είπε ότι η Ελλάδα είχε την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για να τεκμηριώσει ότι η Ελλάδα ήλθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.Ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των spreads που δείχνει ότι έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Επισήμανε ακόμη το «ράλι» στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δείχνει ότι στο σύνολό της η αγορά, αν δεν χειροκροτεί, πάντως αποδέχεται την πραγματικότητα μίας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση. Το αισιόδοξο μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ο κόσμος ακόμη υποφέρει, ωστόσο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Συνέδεσε, δε, την πορεία της χώρας με την Ευρώπη λέγοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει πίσω της την κρίση και ότι στην προεδρία της η Ελλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση μέσα από την αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, την οικονομική ανάκαμψη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, την κατοχύρωση της ασφάλειας της εξωτερικής και της εσωτερικής. Βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας, τόνισε, θα είναι η «εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα ‘κατασκευαστικά προβλήματα’, που ανέδειξε η κρίση για να διασφαλίσουμε το ευρώ».

 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρζόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει στην προεδρία.Αναφέρθηκε όμως και στην οικονομική κατάσταση της χώρας λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες και το απέδωσε στην πολιτική κατάσταση τα πρώτα χρόνια της υπαγωγής στο Μνημόνιο «στις πολιτικές κρίσεις, τις εκλογές, τη συζήτηση για δημοψήφισμα».

Γενικώς, απέδωσε τις καθυστερήσεις στα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό και στο κακό κλίμα που δημιουργούσαν στο εξωτερικό οι φωνές που έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. «Βέβαια στον πυρήνα ήταν το υψηλό χρέος και άλλα θέματα όπως η υστέρηση ανταγωνιστικότητας» είπε ο κ. Μπαρόζο ο οποίος απέφυγε αν κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αναποτελεσματικότητα του προγράμματος. Αντίθετα, είπε ότι τα προγράμματα σε όλες τις χώρες αποδίδουν εφόσον εφαρμόζονται σωστά. Επανέλαβε δε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος για να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα προσπάθειες και θυσίες.

Κατά την διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Μπαρόζο μίλησε για τριπλές εκλογές στην Ελλάδα για να διευκρινίσει όμως αμέσως μετά ο εκπρόσωπός του ότι εννοούσε τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές και όχι τις εθνικές.Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές έναντι των ευρωσκεπτικιστών και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει.

Σχετικα αρθρα

Το ΔΝΤ και η κρίση της ευρωζώνης

admin

PWC: O μετασχηματισμός των τραπεζών και οι προκλήσεις της νέας εποχής

admin

Μαρκ Κάρνεϊ: η ΕΕ έχει περισσότερα να χάσει από ένα σκληρό Brexit

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκοτώσει το TPP

admin

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται η βιομηχανία πληροφορικής το 2013

admin

DW: Στενές επαφές Τσίπρα – Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα

admin

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι η απάντηση σε όλα

admin

Handelsblatt: Η Ελλάδα πατάει γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις

admin

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

admin

Θρήνος για την Παναγία των Παρισίων

admin

Το πετρέλαιο και οι μετοχές «πέφτουν» καθώς τα «φωτα» στρέφονται στην Fed

admin

Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

admin

FAZ: Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

Η βραδυφλεγής «βόμβα» του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου

admin

Πάνω από τις 650 μονάδες το χρηματιστήριο

admin

XA:Στάση για ανάσες

admin

Ο Ντράγκι θα μιλήσει επιτέλους για τον ελέφαντα στο δωμάτιο

admin