Image default
Πρώτο Θέμα

Ισορροπία σε τρείς βάρκες…

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Ισορροπία σε τρείς βάρκες...Κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας απαιτούνται από το ΠΑΣΟΚ για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να διατηρηθούν εύθραυστες ισορροπίες στη συγκυβέρνηση, στο εσωτερικό του και στις σχέσεις του με τους 58. Η διπλή αναμέτρηση των εκλογών του Μαΐου θεωρείται δεδομένο ότι θα δοκιμάσει τις πολιτικές αντοχές του Κινήματος, ανεξαρτήτως του ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή διαμήνυσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία τουλάχιστον έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι έχει επίγνωση των όσων συμβαίνουν, είτε στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, εμφανίζεται όμως αποφασισμένος να προχωρήσει στον σχηματισμό της ελληνικής Ελιάς με στόχο τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν εντός και εκτός του κομματικού πυρήνα. «Νομίζεται ότι δεν ξέρω τι γίνεται; Ακόμη και ορισμένοι από τους 58 με αμφισβητούν. Αλλά το θέμα μου δεν είναι οι 11, οι 35 ή οι 78» είπε απευθυνόμενος στα μέλη του οργάνου. Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα του κόμματος δεν έχουν ως αφετηρία τους τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι έχει πλέον αποκτήσει ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίον άλλωστε έχουν συμφωνήσει ότι κεντρική επιδίωξη είναι η εξάντληση της τετραετίας και συγχρόνως εκτιμά ότι από τον Απρίλιο που θα επισημοποιηθεί ο στόχος του πρωτογενές πλεονάσματος θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής, ενώ θα επιβεβαιωθεί και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η πρωτοβουλία των 58. Εκείνο που δείχνει να τον καίει τον τελευταίο καιρό είναι πως θα συνθέσει ετερόκλητες δυνάμεις για τη συγκρότηση της Ελιάς, αφενός χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου χωρίς να χτυπήσει τις ευαίσθητες χορδές των 58.

Είναι γεγονός ότι ο σχηματισμός της Ελιάς δεν είναι μια εύκολη ή μια τυπική διαδικαστική υπόθεση. Το δεδομένο της μη προσχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά διαμορφώνει ένα τοπίο το οποίο δεν θεωρείται και το πλέον πιο ιδανικό για τους 58. Στην τελευταία συνάντησή τους την προηγούμενη Κυριακή, αρκετοί από του υπογράφοντες το κείμενο της πρωτοβουλίας διατύπωσαν επιφυλάξεις για το πώς τελικώς θα προχωρήσει όλη η ιστορία χωρίς η Ελιά να ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι εξέφρασαν φόβο για «καπέλωμα» και άλλοι ζήτησαν να υπάρξουν αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ομοίως, κάποιοι άλλοι παραδέχτηκαν ότι Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Ενστάσεις όμως για τους 58 διατυπώνονται και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή άφησε αιχμές για του 58, λέγοντας ότι ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος χρειάζεται μια ευρύτερη δημοκρατική συμμαχία χωρίς ηγεμονισμούς από το ΠΑΣΟΚ. «Γι’ αυτό είναι κρίσιμο η Κεντροαριστερά να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ και να μην εκκολάπτεται στο δοκιμαστικό σωλήνα διαβουλεύσεων κορυφής», είπε. Ανάλογες απόψεις διατυπώνει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πιστεύει ότι για να μην καταπιεί η Ελιά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υπάρξει προσφύγει στη βάση ούτως ώστε το ψηφοδέλτιο να συγκροτηθεί με την επιλογή των πλέον κατάλληλων προσώπων. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος διατηρεί στενή επικοινωνία με των πρώην υπουργό και εμφανίζουν να σκέφτεται να τον αξιοποιήσει πολιτικά το επόμενο διάστημα. Αναθέτοντάς του πιο εξειδικευμένο ρόλο.

Οι 58, από την άλλη, φοβούνται ότι σε μια τέτοια διαδικασία τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα «εξαφανίσουν» τους υποψηφίους του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Κομβικής σημασίας θεωρείτε η Συνδιάσκεψη που έχει προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος και θα καθορίσει πως θα σχηματιστεί η Ελιά, με ποιους, και ποια ιδεολογική πλατφόρμα. Η Πρωτοβουλία των 58 όμως δεν επιθυμεί αυτή την ιδρυτική Συνδιάσκεψη να φανεί ως μια κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως μια κοινή πρωτοβουλία ισότιμων εταίρων.

Σχετικα αρθρα

Το τελευταίο χαρτί Σαμαρά

admin

Η σχιζοφρένεια της Ευρωζώνης

admin

Η επιλογή της Ευρώπης: Γαλλική φιλοδοξία ή γερμανικό μέτρημα κουκιών

admin

Όλο και λιγότεροι Γερμανοί στηρίζουν τη Μέρκελ

admin

Εκπλήξεις σε ομόλογα και τραπεζικές μετοχές δίνουν απρόσμενα κέρδη-Που το «πάνε» Πειραιώς και Eurobank

admin

Η ευκαιρία μεταρρύθμισης της Ευρώπης

admin

«Μπαζούκα» Draghi 1,1 τρισ. Ε – Η Ελλάδα στο «ψυγείο»

admin

To ΔΝΤ κατσαδιάζει τις ΗΠΑ

admin

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με το δημοψήφισμα… παρά πόδα

admin

«Η μπλόφα της Αθήνας δεν είναι πραγματική, των πιστωτών είναι»

admin

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό μνημόνιο

admin

Alpha: Εφικτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

admin

«Μαγικό» το QE για την ευρωπαϊκή οικονομία;

admin

Ηρεμία πριν την καταιγίδα:Γιατί οι ξένοι εγκαταλείπουν τα ιταλικά ομόλογα

admin

Ρίχνει λάδι στη φωτιά η ισπανική δικαιοσύνη;

admin

Γιατί η Amazon δεν κατέκτησε την Κίνα…

admin

To ελληνικό έπος, οι μύθοι και η συμφωνία Ελλάδος – δανειστών

admin

O Eφιάλτης που ξημερώνει…

admin