Image default
Πρώτο Θέμα

Το… μετέωρο βήμα του Κουβέλη

Το… μετέωρο βήμα του Κουβέλη

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, με την παράταξη να εμφανίζεται διχασμένη και το Φώτη Κουβέλη να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Οι γκρίνιες και οι επικρίσεις για τις επιλογές του κ. Κουβέλη είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ το κόμμα φαίνεται ότι έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Κάποια από τα στελέχη ζητούν την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στον συνασπισμό της κυβέρνησης ενώ άλλα επικαλούνται την ανάγκη προσχώρησης στην κίνηση των 58.

Ουσιαστικά η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος ξεκίνησε από όταν ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Τότε ήταν που ρηγματώθηκε και η σχέση του Φώτη Κουβέλη με τον γραμματέα του κόμματος, Σπύρο Λυκούδη. Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ διαμορφώθηκαν σταδιακά δύο μπλοκ: οι υποστηρικτές του κ. Κουβέλη, αλλά και εκείνοι που διαφωνούσαν με την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η πολιτική απόσταση των δύο πλευρών μεγάλωσε όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση Βενιζέλου για τον «τρίτο πόλο» και να κρατήσει αποστάσεις από την «Πρωτοβουλία των 58». Οι διαφωνούντες έδειξαν τις αντιρρήσεις τους, αφού ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, παρέστησαν στην κεντρική πολιτική εκδήλωση στο θέατρο Ακροπόλ, ενώ υπέρ τους τάχθηκε και ο Σπύρος Λυκούδης. Το χάσμα στο εσωκομματικό σκηνικό μεταφέρθηκε στο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο Σπύρος Λυκούδης και οι υπόλοιποι πέρασαν απέναντι, τα δύο ψηφοδέλτια συγκρούστηκαν, ο Φώτης Κουβέλης κέρδισε. Πλέον, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε μία πολύ ρευστή κατάσταση, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί μόνος του τη διεύρυνση και τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», με την ένταξη πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης) αλλά και με τη συμφωνία για πολιτική συμπόρευση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα, μετά την εκλογή νέου γραμματέα,  Θ. Θεοχαρόπουλου. Κι σε αυτή τη διαδικασία υπήρξαν διαφωνίες στελεχών με τις επιλογές του Φ. Κουβέλη. Το μαρτυρά, άλλωστε, το αποτέλεσμα: 64 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ, 42 ψήφισαν κατά και δύο δήλωσαν «παρών».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανήκει στη γενιά των «τριαντάρηδων» και στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι προσωπική επιλογή του κ. Κουβέλη, ο οποίος τον προτίμησε από κάποιο άλλο προβεβλημένο στέλεχος, όπως π.χ. οι Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης και διαδέχεται τον Σπ. Λυκούδη, ο οποίος ανήκει στους διαφωνούντες με την πολιτική Κουβέλη (παρά την προσωπική φιλία ετών που τους συνδέει και την αμοιβαία εκτίμηση) και τάσσεται υπέρ της προσέγγισης της «Κίνησης των 58».

Το γεγονός ότι επελέγη σε μια κρίσιμη καμπή για το κόμμα ένα «άγνωστο» πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. αποτέλεσε αντικειμένο διαφωνίας όχι μόνο αυτών που δεν συμφωνούν με την πολιτική Κουβέλη και την αποχώρηση από την κυβέρνηση ή τη μη προσέγγιση με την «Κίνηση των 58», αλλά και εκείνων των «προεδρικών» που πιστεύουν ότι για συμβολικούς λόγους θα έπρεπε να στηριχθεί ένα προβεβλημένο στέλεχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μεγάλη πρόκληση για το Φώτη Κουβέλη είναι να κατορθώσει να βάλει όρια στις διαφορετικές πλευρές στο κόμμα του, να γεφυρώσει τις διαφορές και να χαλιναγωγήσει τα εξαγριωμένα πνεύματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα ιδεολογίας αλλά και ουσίας αν το μέτωπο των 58 με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ καταφέρει να εμφανιστεί αρραγές και ενωμένο εν όψει των Ευρωεκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δε θέλουν το κόμμα όλο και να ολισθαίνει αλλά και να παλεύει προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του στην επόμενη Βουλή.

Σχετικα αρθρα

Πώς η Τουρκία εκβίασε την ΕΕ

admin

Η Ελλάδα «σκοτώνει» την οικονομία της…

admin

Η Μέρκελ βρίσκεται στο έλεος του Πούτιν και του Ερντογάν

admin

Το «όχι» σε νέο μνημόνιο και… η γκάφα Χαρδούβελη

admin

Ευρώπη δεν είναι μόνο το Άμστερνταμ και το Παρίσι

admin

Καθαρή νίκη ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ με ίδιο σχεδόν ποσοστό με τον Γενάρη

admin

Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέψει στο City να ευημερήσει

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Τι ζητούν οι θεσμοί για την πρώτη κατοικία

admin

Η Ελλάδα τα 53,5 δισ. € και οι απαιτήσεις…

admin

Θα γκρεμίσει ο Covid την κυριαρχία του δολαρίου;

admin

Τι συμβαίνει με την Τρ. Πειραιώς ;

admin

Στον «αέρα» οι δημόσιοι διαγωνισμοί

admin

Πώς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατά το 2020

admin

Το μυστικό κλαμπ με τις πρωτοποριακές επενδύσεις

admin

«Μαύρα σύννεφα» στην Wall street τρομάζουν την Ευρώπη

admin

Μια γέφυρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

admin

Πετρέλαιο και Κοροναϊός: Ο OPEC+ έχει μία και μόνη λύση για να αποφύγει την καταστροφή

admin

Αεροπορικός πόλεμος με φόντο τον ελληνικό ουρανό

admin