Image default
Πρώτο Θέμα

Το… μετέωρο βήμα του Κουβέλη

Το… μετέωρο βήμα του Κουβέλη

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, με την παράταξη να εμφανίζεται διχασμένη και το Φώτη Κουβέλη να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Οι γκρίνιες και οι επικρίσεις για τις επιλογές του κ. Κουβέλη είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ το κόμμα φαίνεται ότι έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Κάποια από τα στελέχη ζητούν την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στον συνασπισμό της κυβέρνησης ενώ άλλα επικαλούνται την ανάγκη προσχώρησης στην κίνηση των 58.

Ουσιαστικά η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος ξεκίνησε από όταν ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Τότε ήταν που ρηγματώθηκε και η σχέση του Φώτη Κουβέλη με τον γραμματέα του κόμματος, Σπύρο Λυκούδη. Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ διαμορφώθηκαν σταδιακά δύο μπλοκ: οι υποστηρικτές του κ. Κουβέλη, αλλά και εκείνοι που διαφωνούσαν με την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η πολιτική απόσταση των δύο πλευρών μεγάλωσε όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση Βενιζέλου για τον «τρίτο πόλο» και να κρατήσει αποστάσεις από την «Πρωτοβουλία των 58». Οι διαφωνούντες έδειξαν τις αντιρρήσεις τους, αφού ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, παρέστησαν στην κεντρική πολιτική εκδήλωση στο θέατρο Ακροπόλ, ενώ υπέρ τους τάχθηκε και ο Σπύρος Λυκούδης. Το χάσμα στο εσωκομματικό σκηνικό μεταφέρθηκε στο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο Σπύρος Λυκούδης και οι υπόλοιποι πέρασαν απέναντι, τα δύο ψηφοδέλτια συγκρούστηκαν, ο Φώτης Κουβέλης κέρδισε. Πλέον, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε μία πολύ ρευστή κατάσταση, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί μόνος του τη διεύρυνση και τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου», με την ένταξη πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης) αλλά και με τη συμφωνία για πολιτική συμπόρευση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα, μετά την εκλογή νέου γραμματέα,  Θ. Θεοχαρόπουλου. Κι σε αυτή τη διαδικασία υπήρξαν διαφωνίες στελεχών με τις επιλογές του Φ. Κουβέλη. Το μαρτυρά, άλλωστε, το αποτέλεσμα: 64 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ, 42 ψήφισαν κατά και δύο δήλωσαν «παρών».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανήκει στη γενιά των «τριαντάρηδων» και στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι προσωπική επιλογή του κ. Κουβέλη, ο οποίος τον προτίμησε από κάποιο άλλο προβεβλημένο στέλεχος, όπως π.χ. οι Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης και διαδέχεται τον Σπ. Λυκούδη, ο οποίος ανήκει στους διαφωνούντες με την πολιτική Κουβέλη (παρά την προσωπική φιλία ετών που τους συνδέει και την αμοιβαία εκτίμηση) και τάσσεται υπέρ της προσέγγισης της «Κίνησης των 58».

Το γεγονός ότι επελέγη σε μια κρίσιμη καμπή για το κόμμα ένα «άγνωστο» πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. αποτέλεσε αντικειμένο διαφωνίας όχι μόνο αυτών που δεν συμφωνούν με την πολιτική Κουβέλη και την αποχώρηση από την κυβέρνηση ή τη μη προσέγγιση με την «Κίνηση των 58», αλλά και εκείνων των «προεδρικών» που πιστεύουν ότι για συμβολικούς λόγους θα έπρεπε να στηριχθεί ένα προβεβλημένο στέλεχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μεγάλη πρόκληση για το Φώτη Κουβέλη είναι να κατορθώσει να βάλει όρια στις διαφορετικές πλευρές στο κόμμα του, να γεφυρώσει τις διαφορές και να χαλιναγωγήσει τα εξαγριωμένα πνεύματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα ιδεολογίας αλλά και ουσίας αν το μέτωπο των 58 με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ καταφέρει να εμφανιστεί αρραγές και ενωμένο εν όψει των Ευρωεκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δε θέλουν το κόμμα όλο και να ολισθαίνει αλλά και να παλεύει προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του στην επόμενη Βουλή.

Σχετικα αρθρα

Όροι υπαγωγής στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων»

admin

XA:Συγκέντρωση δυνάμεων

admin

Μια νέα ευκαιρία για την Κύπρο

admin

Ανοίγει ο δρόμος για τους «λύκους» της Wall st

admin

Η προοπτική σύγκρουσης στη Βόρεια Κορέα γίνεται όλο και πιο πραγματική

admin

Αυτό που θέλει η Γερμανία δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

admin

Η Ιταλία στέλνει στις «καλένδες» τα ελληνικά ομόλογα

admin

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την παραίτηση Καμμένου

admin

Γερμανία: Eνα ατύχημα που περιμένει να συμβεί

admin

Vodafone:Λουκέτο στο 15% των καταστημάτων της

admin

Το Ιράν και ο “πανικός” γύρω από το πετρέλαιο

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin

Η Γερμανία σε τροχιά ύφεσης και η Ελλάδα σε ανησυχία

admin

Η ακροδεξιά της Αυστρίας γιορτάζει τη νίκη του παιδιού-θαύματος

admin

Ισπανία: Ξένα κεφάλαια κάνουν έφοδο στην αγορά ακινήτων

admin

Αγορά ομολόγων προς τους πολιτικούς της περιφέρειας: δεν έχετε σημασία

admin

Οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε μια οικονομία πετρελαίου

admin