Image default
Πρώτο Θέμα

Δάνεια 36,3 δισ. ευρώ πνίγουν τις εισηγμένες επιχειρήσεις του ΧΑ

Δάνεια 36,3 δισ. ευρώ πνίγουν τις εισηγμένες επιχειρήσεις του ΧΑ

Παρά το γεγονός στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον ακριβό δανεισμό οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις μείωσαν τα τραπεζικά τους δάνεια από 43,91 δις. ευρώ στην κορυφή του 2008 σε 36,3 δις. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013, εν τούτοις τα χρέη και η ισχνή ρευστότητα συνεχίζουν να πνίγουν τις επιχειρήσεις απειλώντας παραγωγικούς κλάδους τις οικονομίας.

Παράλληλα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και ως μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων που πνίγονται στα χρέη, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει «σε ποιες εταιρείες θα τραβήξουν την πρίζα και σε ποιες όχι».

Την ίδια ώρα οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την εξυπηρέτηση της χρηματοδότησής τους βλέπουν την κατάσταση να επιδεινώνεται και τις ζημιές να συσσωρεύονται απειλώντας τη βιωσιμότητά τους. Οι ανάγκες για αναδιάρθρωση του ακριβού (ακόμη και 12%) δανεισμού τους έχει φθάσει, όπως λέγεται στην αγορά, σε οριακό σημείο ή το έχουν ξεπεράσει, απειλώντας έτσι τη βιωσιμότητα ακόμη και υγιών βάση λειτουργικών αποτελεσμάτων εταιριών, αν και οι τράπεζες φαίνεται να ζητούν επίσης από τους επιχειρηματίες να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη σε ένα δυσχερές και λειτουργικό πάντως περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 ως και το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση και διατήρηση του Euribor σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το μέσο ετήσιο επιτόκιο δανεισμού αυξάνεται, με τις εταιρίες να δανείζονται με υψηλά spreads προκειμένου είτε να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους είτε να αναχρηματοδοτήσουν τον υφιστάμενο δανεισμό τους.

Συνολικά το 2014 εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι ένα έτος ποιοτικότερης χρηματοδότησης των μεγάλων ελληνικών εταιριών από την αγορά μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και νέων εταιρικών ομολόγων, με χαμηλότερα όμως  επιτόκια.

Οι τράπεζες εξάλλου, καθώς ακόμη και η τρόικα ενθάρρυνε την τάση περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης, για να ενισχυθεί ο αποπληθωρισμός, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σημαντική χρηματοδότηση της οικονομίας χωρίς επιστροφή των καταθέσεων ή φθηνή χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά. «Η ρευστότητα παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει ο αναλυτής Νίκος Καύκας της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο 49 εισηγημένες είχαν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια των εταιριών να απεξαρτηθούν στον βαθμό εφικτού από τα ακριβά ξένα κεφάλαια. Έτσι παρατηρείται μείωση του συνολικού δανεισμού τους κατά περίπου 1 δις. ευρώ, στα 36,3 δις. ευρώ, από τα 37,3 δις. ευρώ που καταγράφηκαν για το εξάμηνο του 2013. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά περίπου 1,5 δις., στα 17,5 δις. ευρώ, από σχεδόν 19 δις. το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης η επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέδειξε 60 εισηγμένες των οποίων η αναλογία καθαρός δανεισμό προς ίδια κεφάλαια (net debt/equity) είναι μεγαλύτερη της μονάδας, ενώ για τις 28 από αυτές η αναλογία ξεπερνά το 2, αναδεικνύοντας το μέγεθος της μόχλευσης και του προβλήματος. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν από την άλλη πλευρά ελαφρώς, κατά 120 εκατ. ευρώ, στα 8,19 δις. ευρώ, από 8,32 δις. ευρώ το εξάμηνο του 2013.

Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αφού οι τράπεζες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να φτιάξουν του ισολογισμούς τους περιορίζοντας τα δάνεια, οι επιχειρήσεις που θα βελτιώσουν τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια περιορίζοντας τον δανεισμό τους έχουν τον πρώτο λόγο για την επόμενη ημέρα.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin