Image default
Πρώτο Θέμα

Δάνεια 36,3 δισ. ευρώ πνίγουν τις εισηγμένες επιχειρήσεις του ΧΑ

Δάνεια 36,3 δισ. ευρώ πνίγουν τις εισηγμένες επιχειρήσεις του ΧΑ

Παρά το γεγονός στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον ακριβό δανεισμό οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις μείωσαν τα τραπεζικά τους δάνεια από 43,91 δις. ευρώ στην κορυφή του 2008 σε 36,3 δις. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013, εν τούτοις τα χρέη και η ισχνή ρευστότητα συνεχίζουν να πνίγουν τις επιχειρήσεις απειλώντας παραγωγικούς κλάδους τις οικονομίας.

Παράλληλα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και ως μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων που πνίγονται στα χρέη, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει «σε ποιες εταιρείες θα τραβήξουν την πρίζα και σε ποιες όχι».

Την ίδια ώρα οι περισσότερες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα με την εξυπηρέτηση της χρηματοδότησής τους βλέπουν την κατάσταση να επιδεινώνεται και τις ζημιές να συσσωρεύονται απειλώντας τη βιωσιμότητά τους. Οι ανάγκες για αναδιάρθρωση του ακριβού (ακόμη και 12%) δανεισμού τους έχει φθάσει, όπως λέγεται στην αγορά, σε οριακό σημείο ή το έχουν ξεπεράσει, απειλώντας έτσι τη βιωσιμότητα ακόμη και υγιών βάση λειτουργικών αποτελεσμάτων εταιριών, αν και οι τράπεζες φαίνεται να ζητούν επίσης από τους επιχειρηματίες να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη σε ένα δυσχερές και λειτουργικό πάντως περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 ως και το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση και διατήρηση του Euribor σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το μέσο ετήσιο επιτόκιο δανεισμού αυξάνεται, με τις εταιρίες να δανείζονται με υψηλά spreads προκειμένου είτε να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους είτε να αναχρηματοδοτήσουν τον υφιστάμενο δανεισμό τους.

Συνολικά το 2014 εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι ένα έτος ποιοτικότερης χρηματοδότησης των μεγάλων ελληνικών εταιριών από την αγορά μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και νέων εταιρικών ομολόγων, με χαμηλότερα όμως  επιτόκια.

Οι τράπεζες εξάλλου, καθώς ακόμη και η τρόικα ενθάρρυνε την τάση περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης, για να ενισχυθεί ο αποπληθωρισμός, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σημαντική χρηματοδότηση της οικονομίας χωρίς επιστροφή των καταθέσεων ή φθηνή χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά. «Η ρευστότητα παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει ο αναλυτής Νίκος Καύκας της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο 49 εισηγημένες είχαν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια των εταιριών να απεξαρτηθούν στον βαθμό εφικτού από τα ακριβά ξένα κεφάλαια. Έτσι παρατηρείται μείωση του συνολικού δανεισμού τους κατά περίπου 1 δις. ευρώ, στα 36,3 δις. ευρώ, από τα 37,3 δις. ευρώ που καταγράφηκαν για το εξάμηνο του 2013. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά περίπου 1,5 δις., στα 17,5 δις. ευρώ, από σχεδόν 19 δις. το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης η επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέδειξε 60 εισηγμένες των οποίων η αναλογία καθαρός δανεισμό προς ίδια κεφάλαια (net debt/equity) είναι μεγαλύτερη της μονάδας, ενώ για τις 28 από αυτές η αναλογία ξεπερνά το 2, αναδεικνύοντας το μέγεθος της μόχλευσης και του προβλήματος. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν από την άλλη πλευρά ελαφρώς, κατά 120 εκατ. ευρώ, στα 8,19 δις. ευρώ, από 8,32 δις. ευρώ το εξάμηνο του 2013.

Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αφού οι τράπεζες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να φτιάξουν του ισολογισμούς τους περιορίζοντας τα δάνεια, οι επιχειρήσεις που θα βελτιώσουν τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια περιορίζοντας τον δανεισμό τους έχουν τον πρώτο λόγο για την επόμενη ημέρα.

Σχετικα αρθρα

Στο 1,62 δισ. οι καθημερινοί χρήστες του Facebook

admin

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για νέα άνοδο της μετανάστευσης

admin

Τι κρύβουν οι μυστικοί φάκελοι των swaps

admin

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Ντράγκι: Θα υπάρξει συμφωνία Κομισιόν -Ιταλίας για τον προϋπολογισμό

admin

Το υπουργείο Οικονομίας κατηγορεί το ΔΝΤ για αναποφασιστικότητα

admin

To City του Λονδίνου θέλει και την πίτα του Brexit ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο

admin

Ποιοι κυβερνούν την Ευρώπη

admin

Πέφτει και η Σουηδία στον γκρεμό του λαϊκισμού; Όχι τόσο γρήγορα

admin

Capital Economics: Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δουλεία…

admin

Δολάριο και μετοχές υποχωρούν υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

admin

Η Ελλάδα προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της απομόνωσης στο προσφυγικό

admin

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο επιμερισμό κινδύνων αλλά και λιγότερους κινδύνους

admin

Die Welt: Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Η Αμερική είναι πλέον επικίνδυνο έθνος

admin

Άνεμος μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία

admin

Η ΕΕ δεν έχει τη δύναμη να “εκβιάσει” το City του Λονδίνου

admin