Image default
Πρώτο Θέμα

Στο περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα…

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Στο περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα…Για μία ακόμη φορά η τρόικα παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και αναβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες της την άφιξή της στην Αθήνα για τα τέλη του μήνα. «Η τρόικα δεν έχει προσδιορίσει πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα» υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Το γεγονός αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροϊκανοί αναβάλλουν την άφιξή τους, λόγω του χάσματος που τους χωρίζει με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλυφθεί η «απόσταση» που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό της οι επικεφαλής στην Αθήνα απέστειλε στην τρόικα «πακέτο» δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την κάλυψη του κενού του. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το «πακέτο» περιέχει μέτρα που κοστολογούνται πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (σε αυτό το επίπεδο οριοθετεί το δημοσιονομικό κενό), χωρίς να υπάρχουν σε αυτό νέοι φόροι ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές λειτουργικών δαπανών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής η τρόικα δεν είχε απαντήσει επί των συγκεκριμένων προτάσεων και δεν είχε προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής των κλιμακίων.

Κι αν για το κενό του τρέχοντος έτους στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης, για το αντίστοιχο του 2015 τις δύο πλευρές χωρίζει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Η τρόικα υπολογίζει πως ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, όμως δεν ζητά συγκεκριμένα μέτρα, αλλά «ενδεικτικές περιοχές». Από την πλευρά του το υπουργείο αναγνωρίζει «άνοιγμα» για το 2015 το πολύ 1 δισ. ευρώ.

Πλέον με τα νέα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και πλέον στην καλύτερη περίπτωση θα κρατήσει πέντε και πλέον μήνες.

Οι δόσεις και οι λήξεις

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και η εκπλήρωση από μέρους της Αθήνας των προαπαιτούμενων θα κρίνει την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Εκκρεμούν τα 4,9 δισ. ευρώ που συνδέονται με τη νέα 4η αξιολόγηση (3,1 δισ. από το ESM και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) που είναι κατ΄ ουσία την τελευταία δόση του 2013. Εκκρεμούν όμως και τα 9,2 δισ. ευρώ ( 5,7 δισ. από το ESM και 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) της επόμενης αξιολόγησης του 2014. Οι ανάγκες της Ελλάδας για ρευστό κορυφώνονται το Μάιο: λήγουν ομόλογα 9,2 δισ. ευρώ (4,1 δισ. ευρώ έναντι κυρίως ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, 4,4 δισ. ευρώ έναντι των ειδικών ομολόγων με τα οποία αγοράστηκαν το 2009 από το Δημόσιο οι προνομιούχες μετοχές από τις Τράπεζες και 0,7 δισ. ευρώ έναντι του ΔΝΤ). Έτσι, έχει πέσει ξανά στο τραπέζι το σενάριο «συγχώνευσης» δόσεων λόγω χρονικής υστέρησης σε διαπραγματεύσεις αλλά και τα λεφτά από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ.

Σχετικα αρθρα

Μετά τους πρόσφυγες, η Ελλάδα περιμένει και τους τουρίστες που χάνει η Τουρκία

admin

Με το ελληνικό spread σε επίπεδα Οκτωβρίου 2009, η κρίση της Ευρωζώνης τέλειωσε και επισήμως

admin

Ινστιτούτο Ifo: Κρίσεις στην ευρωζώνη και στο μέλλον αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο η πρώτη

admin

Η Μέρκελ αψηφά τους επικριτές της για το προσφυγικό

admin

Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

admin

Citi: Η επιστροφή της Ελλάδας στα προ-πανδημίας επίπεδα

admin

Reuters: O Ερτογαν «σπαει» την συμφωνια με την Ε.Ε- Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα

admin

ΧΑ:Επιστροφή στην πτώση

admin

Οι επενδυτές αγωνιούν για την γαλλική εκλογική διαδικασία

admin

Σε τεντωμένο σχοινί με νέο «πρόγραμμα»

admin

Εισηγμένες: Οι υπερδανεισμένες και τα γεμάτα «ταμεία»

admin

Το NATO δεν πρέπει να αφήσει την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας αναπάντητη

admin

Η πρώτη αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων είναι γεγονός!

admin

Γιατί η Ευρώπη έχει κυριολεκτικά κολλήσει στα αγριόχορτα

admin

Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το υψηλό γερμανικό πλεόνασμα

admin

Η «τέχνη της ανάλυσης» και η «τέχνη της κερδοσκοπίας»

admin

Το Grexit ίσως είναι το καλύτερο τέλος για έναν κακό γάμο

admin

Stratfor: Οι κίνδυνοι των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

admin