Image default
Πρώτο Θέμα

Αναστολή πλειστηριασμού; Όχι, ευχαριστώ!

Αναστολή πλειστηριασμού; Όχι, ευχαριστώ!

Πολλά έχουν «ποντάρει» οι τράπεζες στη ρύθμιση του νόμου 4224/2013, για την υπό όρους, προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, αλλά προς το παρόν οι δανειολήπτες λένε… «όχι, ευχαριστώ» και οι σχετικές αιτήσεις που υποβάλλονται στα δίκτυα των μεγάλων τραπεζών διαψεύδουν τις αρχικές προσδοκίες.

Στοιχείο ενδεικτικό της μειωμένης προσέλευσης δανειοληπτών για υποβολή αιτήσεων είναι ότι ο νόμος όριζε ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή τους την 31η Ιανουαρίου 2014, αλλά ήδη, με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έγινε γνωστό ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Τα προβλήματα που καταγράφονται, στην προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου είναι ουκ ολίγα:

Σε πολλά τραπεζικά καταστήματα, τον Ιανουάριο, οι υπάλληλοι δήλωναν άγνοια για το νόμο και για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις, επειδή δεν είχαν διανεμηθεί σχετικές εγκύκλιοι από τις διοικήσεις.

Το βασικό πρόβλημα, όμως, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στο νόμο είναι μικρό, πιθανόν εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί.

Εξάλλου, οι περισσότεροι υπερχρεωμένοι καταναλωτές προτρέπονται από μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις, όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ, να κάνουν χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010) για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Ο νόμος αυτός («νόμος Κατσέλη») παρέχει, άλλωστε προστασία υπό όρους στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη.

Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, που βρίσκονται πίσω από τη νομοθετική ρύθμιση για την προσωρινή προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς περίμεναν ότι αυτή θα λειτουργούσε τονωτικά για τα έσοδά τους, δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή της προστασίας είναι να καταβάλλουν:

Οι μεν μισθωτοί το 10% του εισοδήματός τους, για ποσό ετήσιου εισοδήματος μέχρι 15.000 ευρώ και το 20% του εισοδήματος πάνω από το όριο των 15.000. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 17.000 καλείται να πληρώσει 1.900 ευρώ το χρόνο στην τράπεζα, για να έχει το προνόμιο της προστασίας της κύριας κατοικίας του μέχρι το τέλος του 2014.

Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι καλούνται να πληρώνουν τουλάχιστον το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου.

Οι τραπεζικές διοικήσεις ήλπιζαν ότι, με το δέλεαρ της προστασίας της κύριας κατοικίας από το σφυρί του πλειστηριασμού θα ήταν χιλιάδες οι δανειολήπτες που θα έσπευδαν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στα τραπεζικά καταστήματα, ώστε να αρχίσει άμεσα μια ροή εσόδων από δάνεια που ήταν προβληματικά, λόγω διακοπής της εξυπηρέτησής τους. Προς το παρόν, αυτές οι προσδοκίες φαίνεται ότι διαψεύδονται και όλα θα κριθούν στο… ράλι που θα κάνουν οι τράπεζες, ως το τέλος Φεβρουαρίου, για να συγκεντρώσουν όσο περισσότερες δηλώσεις γίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας έχουν όσοι δηλώνουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ και διαθέτουν κύριες κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Επίσης, η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ και οι καταθέσεις και άλλες κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.α.) δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

“Θρίλερ” χωρίς τέλος στην Αμερική

admin

«Έπεσε» το οχυρό των 800 μονάδων

admin

Πρώτη αλλά αποδυναμωμένη η Μέρκελ, πανωλεθρία για το SPD, τρίτο κόμμα η ακροδεξιά

admin

«Ταφόπλακα» στο σχέδιο Δένδια για τα δάνεια!

admin

Τέλος η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

admin

Σημάδια «κόπωσης» σε Χρηματιστήριο και ομόλογα

admin

Τελείωσε η ευρωπαϊκή ανοχή για τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan

admin

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών ακινήτων παγκοσμίως εμφάνισε η Ελλάδα

admin

Ισπανία και Ιράκ απογοητεύουν τους αυτονομιστές τους

admin

Οι τράπεζες της Ευρώπης πρέπει να ξαναρχίσουν από την αρχή

admin

Πώς θα αντιμετωπιστεί η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη

admin

To πολιτικό χάος της Ευρώπης

admin

Eurobank: Τα βάρη του α’ εξαμήνου επιβραδύνουν την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο σύνολο του έτους

admin

Μάριο Ντράγκι: «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

admin

Η ΕΕ χαρτογραφεί την ένταξη για τους έξι των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Η Ευρώπη πέφτει σε παγίδα στασιμότητας…

admin

Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

admin

Η καπιταλιστική απειλή για τον καπιταλισμό

admin