Image default
Πρώτο Θέμα

Ο καθόλου αγγελικά πλασμένος κόσμος των golden boys

Ο καθόλου αγγελικά πλασμένος κόσμος των golden boys

Ποιο επίκαιρο από ποτέ είναι το βιβλίο  – αυτοβιογραφία   «Ο Λύκος της Wall Street. Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή του χρηματιστή Τζόρνταν Μπέλφορτ,  ενός αδίστακτου αμερικανού γιάπη, ο οποίος κέρδισε τρελά λεφτά πουλώντας μετοχές – φούσκες και ξεπλένοντας μαύρο χρήμα. Ο Μπέλφορτ μας βάζει στους ναούς των χρηματαγορών και μας ξεναγεί στον… αγγελικά πλασμένο κόσμο των golden boys αποδεικνύοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο πως όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

Οι νέες αυτοκτονίες δύο golden boys στο Λονδίνο, του 39χρονου υπαλλήλου της JP Morgan, Γκάμπριελ Μαγκί και του 58χρονο πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Deutsche Bank, Γουίλιαμ Μπρόκσμιτ, σε διάστημα μόλις σαράντα οχτώ ωρών ξυπνάνε παλιές μνήμες φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα δύο νέα αυτά γεγονότα έχουν αναστατώσει διαχειριστές, traders και τραπεζίτες και έχουν προκαλέσει επικρίσεις για τις απαιτήσεις που τίθενται στους εργαζομένους.

Ο Γκάμπριελ Μαγκί, αντιπρόεδρος του τμήματος τεχνολογικών επενδύσεων της τράπεζας, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του την Τρίτη το πρωί, πέφτοντας  στο κενό από τον 33ο όροφο του κτιρίου των κεντρικών γραφείων της JP Morgan. Το σώμα του έμεινε σε κοινή θέα για τέσσερις περίπου ώρες με την Scotland Yard να διεξάγει έρευνα για τα αίτια που ώθησαν τον άνδρα στην συγκεκριμένη πράξη. Ο Μαγκί  εργαζόταν εκεί από το 2004 και ήταν ειδικός στην διαχείριση ενός εξαιρετικά εξειδικευμένου λογισμικού το οποίο αποφέρει τεράστια κέρδη στην εταιρεία των ΗΠΑ.

Μόλις δύο 24ωρα νωρίτερα, η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας βρήκε νεκρό στο σπίτι του τον 58χρονο Γουίλιαμ Μπρόκσμιτ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank. Οι αρχές δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια του θανάτου, πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για αυτοκτονία μιας και δεν υπάρχει ένδειξη για εγκληματική ενέργεια. Ο Γουίλιαμ Μπρόκσμιτ  ήταν ένας Αμερικανός που αποχώρησε από την Deutsche Bank τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και είχε όλα τα εφόδια για τη θέση του επικεφαλή του τμήματος αποτίμησης επικινδυνότητας της τράπεζας , ο διορισμός του διεκόπη καθώς η ρυθμιστική αρχή της Deutsche Bank θεώρησε πως ο Μπρόκσμιτ δεν διέθετε την κατάλληλη εμπειρία πάνω στο θέμα. Ο ίδιος είχε εργαστεί και στην Merrill Lynch στην δεκαετία του 1990.

Στον συγκεκριμένο κατάλογο, προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα διευθυντικό στέλεχος της Swiss Re το οποίο πέθανε στη Βρετανία χωρίς ωστόσο, να γίνουν γνωστές περεταίρω λεπτομέρειες γύρω από τα αίτια του θανάτου.

Ο κατάλογος των golden boys που αυτοκτόνησαν αποδεικνύοντας κάτω υπό πόσο δύσκολες αλλά και ψυχοφθόρες συνθήκες εργασίας δουλεύουν είναι ήδη μακρύς. Το περασμένο καλοκαίρι ανάλογη αναστάτωση με αυτή που επικρατεί τώρα στο Λονδίνο, βίωνε και ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελβετία μετά το θάνατο δύο ακόμα golden boys, του 49χρονου Κάρστεν Σλότερ, διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Swisscom, και του 53χρονου  Πιερ Βοτιέ, οικονομικό διευθυντή της Zurich Insurance Group.

Ο Γερμανός Κάρστεν Σλότερ βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Φράιμπουργκ στην δυτική Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο. Είχε αρχίσει την καριέρα του στην Mercedes-Benz, πριν να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής του  κατεύθυνση και περάσει στο χώρο των τηλεπικοινωνιών το 1992 δουλεύοντας για την Debitel τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία. Το 2000, «μετακόμισε» στην Swisscom αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού διευθυντή της εταιρείας.

Ο Πιέρ Βοτιέ, με τη σειρά του, οικονομικός διευθυντής (CFO) σε μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο, τη Zurich Insurance Group,  βρέθηκε και αυτός νεκρός μέσα στο σπίτι του ένα μήνα μετά τον Κάρστεν Σλότερ. Ο Βοτιέ ξεκίνησε την καριέρα του από την KPMG το 1982 . Εργάστηκε για δύο χρόνια στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη JPMorgan Chase & Co το 1985, όπου και παρέμεινε μέχρι τη «μετεγγραφή» του στη Zurich Insurance το 1996. Εκεί διορίστηκε στη θέση του CFO τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο ίδιος ήταν κάτοχος δύο Master στα διεθνή οικονομικά από το Ecole des Hautes Etudes Commerciales και στο ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.

Διεξάγοντας έρευνα οι αρχές ανακάλυψαν πως η Zurich Insurance , στις αρχές του ίδιου μήνα που αυτοκτόνησε ο Βοτιέ, παρουσίασε μείωση στα καθαρά της έσοδα το δεύτερο τρίμηνο κατά 27% δηλαδή  κατά 789 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που ενίσχυσε τις φήμες πως ο Βοτιέ έβαλε τέλος στη ζωή του εξαιτίας της υπερβολικής πίεση που δεχόταν στο χώρο εργασίας του, κάτι που φυσικά αρνήθηκε η ίδια η εταιρεία.

Πάντως η αύξηση των αυτοκτονιών στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις επενδυτικές τράπεζας οι οποίες αποφάσισαν να χαλαρώσουν λίγο το πρόγραμμα των υπαλλήλων τους. Ήδη η Bank of America, η Goldman Sachs, η JP Morgan, και η Credit Suisse, έχουν δώσει εντολή στους αρχάριους ακόμα τραπεζίτες τους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην εργασία προσπαθώντας να αποτρέψουν άλλο ένα κύμα μαζικών αυτοκτονιών.

Σχετικα αρθρα

Πλεόνασμα μέσω στάσης πληρωμών

admin

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους της διάσωσης εν μέσω της προσφυγικής κρίσης

admin

DW: Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;

admin

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι της αξιολόγησης

admin

Η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ισπανία σε κίνδυνο από τη συμμαχία Σάντσεθ – Podemos

admin

Κερέ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης- Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά

admin

Το τέλος της γερμανικής ηγεμονίας

admin

Μεγάλη αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2018

admin

Πιερρακάκης: Από τη μία εκείνοι που επιλέγουν να λύνουν εκκρεμότητες,τρέχοντας μπροστά,από την άλλη εκείνοι που προσπαθούν να τις διαιωνίσουν

admin

Πώς μπορεί η ΕΕ να καταρρεύσει το 2016

admin

Airbnb : Οι αλλαγές που έρχονται στις αγορές το 2020

admin

Στα όρια του κραχ οι χαλυβουργικές

admin

Η γερμανική οικονομική μηχανή αποτυγχάνει να κινήσει τις αγροτικές περιοχές

admin

Η τελευταία λογομαχία με το ΔΝΤ απειλεί την προθεσμία της αξιολόγησης

admin

Μια σκληρή ματιά σε μια μαλθακή παγκόσμια οικονομία

admin

Η κρίσιμη νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο

admin

EE: 70 δισ. το συνολικό πακέτο για Ελλάδα

admin

Οι ελπίδες του Μακρόν για μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία είναι εσφαλμένες

admin