Image default
Πρώτο Θέμα

«Αβάντες» των αμερικανών στο Χ.Α.

«Αβάντες» των αμερικανών στο Χ.Α.

Ότι οι αμερικανικοί οίκοι κινούν τα νήματα στις αγορές είναι γνωστό κι αποδείχθηκε μία ακόμη φορά στην περίπτωση του Χ.Α.

Οι αβάντες από JP Morgan και Citi μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν, καθώς την Πέμπτη  και την Παρασκευή στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε ανοδική αντίδραση. Αν και η διήμερη άνοδος της αγοράς, που έφερε τις αποδόσεις από τις αρχές της χρονιάς – άρα και του μήνα – τόσο του Γενικού Δέικτη, όσο και του τραπεζικού αλλά και του FTSE Large Cap, σε θετικό έδαφος ( στο 1,6%, στο 0,1% και στο 0,37% αντίστοιχα), είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, όπως θετική είναι και η επιστροφή πάνω από τις 1.170 μονάδες. Ωστόσο, η όποια άνοδος αν δεν συνοδευτεί από ισχυρό τζίρο, δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμη.

Πάντως την Πέμπτη η JP Morgan κάλεσε τους επενδυτές επενδύσουν στα warrants που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τον οίκο καθώς η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται τα warrants αποτελούν έναν φθηνό τρόπο για να συμμετέχει κανείς στο story της ανάκαμψης. τα ελληνικά τραπεζικά warrants αντιπροσωπεύουν μια ελκυστική σχέση ρίσκου – απόδοσης, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της JP Morgan. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα η JPM ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη για τις τρεις μετοχές, των Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ, με σύσταση overweight για τις δύο πρώτες και underweight για την τελευταία.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι πως με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότερα warrants θα μετατρέπονται σε μετοχές, η ρευστότητα στις κοινές μετοχές θα βελτιώνεται σε σχέση με τα warrants, και η αποτίμηση των τελευταίων θα συγκλίνει προς την «εύλογη αξία». Με την JP Morgan συμφωνεί και η Exotix ,που δηλώνει την προτίμησή της στα warrants του ΑΕΠ,  τονίζοντας παραμένουν στο top5 των επιλογών της. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα warrants είναι απίθανο να υποστούν αναδιάρθρωση ακόμη και στην υποθετικό σενάριο ενός δεύτερου PSI. Η τιμή στόχος βρίσκεται στο 1,5 σε σχέση με τη τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία που είναι στο 1,26. Επίσης,  δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα τραπεζικά warrants, και τονίζει πως  τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε sell off στους παραστατικούς τίτλους της Εθνικής, εξαιτίας της έκθεσης που έχει στην Τουρκία μέσω της Finansbank.

Αλλά και η Citi έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές μέχρι το 2020. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, έπειτα από ράλι 170% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2012, οι ελληνικές μετοχές αποδεικνύονται ακριβές έναντι των ιστορικών τους κερδών, όχι όμως και όταν συγκριθεί η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα προ κρίσης έναντι των ιστορικών μέσων όρων. Ο οίκος, στην πρώτη περίπτωση εκτιμά πως οι μη τραπεζικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με premium 60%, στη δεύτερη όμως με discount 30%. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τις τράπεζες. Σύμφωνα με την έκθεση, , η ομαλοποίηση μέχρι το 2020,με βάση μια ιστορική αύξηση κερδοφορίας 10,3% κατά μέσο όρο, θα έφερνε τις μη τραπεζικές μετοχές σε διαπραγμάτευση με discount 36% επί του P/E έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.

Εάν η ομαλοποίηση έρθει το 2025 τότε το discount επί του P/E θα ήταν μόλις 4%. Ο οίκος παράλληλα προβλέπει πως θα υπάρξει κάποια αδυναμία μετά από το 20μηνο ράλι. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν πτώση 11% από τα υψηλά Ιανουαρίου, ακολουθώντας την πορεία των διεθνών αγορών, γεγονός που θα μπορούσε να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα ο οίκος θεωρεί πως θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με τη στήριξη των εισροών επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και των φθηνών ομαλοποιημένων αποτιμήσεων.

Σχετικα αρθρα

Goldman και Deutsche Bank αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την Τουρκία

admin

Αντιμετωπίζοντας την τέλεια καταιγίδα της Ευρώπης

admin

«Η παγκόσμια οικονομική τάξη καταρρέει και αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται διέξοδος»

admin

Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ

admin

Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

admin

Η Ελλάδα σχεδιάζει ανταλλαγή χρέους 30 δισ

admin

Οι Βρυξέλλες μπορούν να χάσουν το Λονδίνο, αλλά θέλουν να κρατήσουν τη Ρώμη

admin

Η Μέρκελ επιστρέφει στην Τουρκία λόγω νέου κύματος από τη Συρία

admin

Moody’s: Σήμα κίνδυνου για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

admin

H αιτία του «πανικού» σε ΧΑ και ομόλογα

admin

Handelsblatt: Κάθε Έλληνας, από βρέφος μέχρι ηλικιωμένος, χρωστά 30.000 ευρώ

admin

Το ΔΝΤ αλλάζει την προσέγγισή του ως προς τις διασώσεις

admin

Γράφεται ή όχι η συμφωνία;

admin

Πόσο εύκολα θα εφαρμοστεί τελικά το Brexit

admin

Η Δύση χάνει την πίστη της στο μέλλον

admin

Διπλό πλήγμα για την Ιταλία από Κομισιόν και ΔΝΤ

admin

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία

admin