Image default
Πρώτο Θέμα

Eκτεταμένες παραχωρήσεις προς την Αθήνα από το Βερολίνο

Eκτεταμένες παραχωρήσεις προς την Αθήνα από το Βερολίνο

Σε «εκτεταμένες παραχωρήσεις» προς την Αθήνα φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει, το προσεχές διάστημα, το Βερολίνο, προκειμένου να μην αναβιώσει η κρίση και να στηριχθούν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.

Όπως αναφέρει ήδη η Deutsche Welle, σχετικώς με το δημοσίευμα, κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το περιοδικό, «οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι τεράστιες: βασικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν ‘”αναξιόπιστα”, η κατάρτιση Κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη, όσο θα έπρεπε». Λόγω των ελλείψεων, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα πρέπει, όμως, να εκταμιευθεί το αργότερο, ως τον Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τους όρους της τρόικας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα του Spiegel επισημαίνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτές τις ανάγκες ως «μοχλό πίεσης» προς την Αθήνα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Μπροστά όμως στον κίνδυνο αναβίωσης μιας νέας κρίσης του ευρώ, αλλά και για να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει εντός των επόμενων εβδομάδων «εκτεταμένες παραχωρήσεις», μεταφέρει η DW, από το Spiegel.

«Στην έκθεση του υπουργείου αναφέρονται τρία σχετικά μέτρα, τα οποία όμως θα μπορούσαν και να συνδυαστούν μεταξύ τους: ένα «περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα, ύψους 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΜΣ, χωρίς όμως το ΔΝΤ, να εκδώσει η Ελλάδα ξανά ομόλογα, τα οποία, εκ των πραγμάτων, θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, και παρά τις διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά θα επωμιστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», αναφέρει η DW.

Στο ίδιο άρθρο του Spiegel επισημαίνεται, σύμφωνα με την DW, ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά «σε ένδειξη καλής θέλησης, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα ώθηση στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται, όλα τα γερμανικά υπουργεία θα πρέπει να καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα σχέδια εργασίας. Από το υπουργείο Εργασίας είναι γνωστό ότι θα κατατεθούν προτάσεις που θα αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα αφορούν την λειτουργία των φορολογικών αρχών.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ενάμιση μήνα μετά το σχηματισμό της, η νέα γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε άμεση υλοποίηση σχετικής δέσμευσης της κυβερνητικής συμφωνίας, όπου αναφέρεται ρητά η στήριξη της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο αλλά και η αναβάθμιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός θεσμού συνεργασίας των ελληνικών και γερμανικών δήμων», αναφέρει η Deutsche Welle.

Σχετικα αρθρα

Πώς η Πτολεμαΐδα επηρεάζει τα νησιά Φίτζι

admin

Άγριος πετρελαϊκός πόλεμος στον Πούτιν!

admin

Tι θα γίνει με τη Cyta Hellas;

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο

admin

Ο ανασχηματισμός δίνει… σήμα ανόδου στο ΧΑ

admin

Έβδομη επίθεση με όχημα στην Ευρώπη: Τι μπορεί να γίνει;

admin

Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

admin

Η… απόβαση των Αράβων στην Αττική

admin

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Handelsblatt: Ο Σολτς πρέπει να πει την αλήθεια για την Ελλάδα

admin

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

admin

Το ράλι των ομολόγων και το νέο QE

admin

Η ΕΚΤ χαλαρώνει το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, εν μέσω πιέσεων από τις Βρυξέλλες

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των hedge funds

admin

Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης

admin

Die Welt: Noμπελίστες οικονομολόγοι επικρίνουν την γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη

admin

Τουρκία: Η λίρα κατρακυλά παρά τα μέτρα

admin

Πώς το mRNA, που σήμερα νικά τον κορονοϊό, θα νικήσει αύριο τον καρκίνο

admin