Image default
Πρώτο Θέμα

Στο «φως» το νέο πακέτο

Στο «φως» το νέο πακέτο

Το timing που αποφάσισε το - να φέρει στο φως σχέδιο των ευρωπαίων για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα μόνο τυχαίο δεν είναι. Ήρθε τη στιγμή που τα σενάρια για την χώρα μας έδιναν κι έπαιρναν και υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων, κυρίως στο γερμανικό τύπο, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο σαββατοκύριακο το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο υποστήριξε πως το Βερολίνο επεξεργάζεται νέο σχέδιο για την Ελλάδα. Μετά από αυτό ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και απόψεων, τα οποία μπέρδευαν ακόμα περισσότερο το… κουβάρι του ελληνικού προβλήματος. ‘Έτσι λοιπόν ήρθε την Τετάρτη το Βloomberg για να ξεκαθαρίσει εν μέρει το τοπίο και να καταδείξει πως οι παροικούντες στην ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ έχουν έτοιμο νέο πακέτο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων για προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους αρμοδίους μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ίσως περιλαμβάνει επίσης ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο.«Αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει τώρα» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σάιμον Ο’ Κόνορ στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το θέμα παραμένει το πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους ισχύοντες όρους.

Το πρακτορείο επικαλούμενο άλλο αξιωματούχο αναφέρει ακόμη πως το σχέδιο το οποίο θα εξεταστεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα νέο δάνειο ύψους μεταξύ 13 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με το -, δεν υπάρχει πρόγραμμα επιστροφής της τρόικας στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της συνεχιζόμενης επιθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, κάτι το οποίο είχαμε κάνει και πιο παλιά προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια ή επιμηκύνοντας την ωρίμανση των δανείων», είχε δηλώσει την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Αυτού του είδους τα μέτρα είναι πιθανά αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Τις πληροφορίες για τρίτο δάνειο σχολίασε η Citigroup, αναγνωρίζοντας ότι είναι αναγκαίο, ωστόσο επιμένει πως καμία συμφωνία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. “Οι όροι του τρίτου ελληνικού πακέτου διάσωσης θα συμφωνηθούν μετά τις Ευρωεκλογές”, εκτιμούν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Μιλώντας με όρους πολιτικής, η Citigroup στέκεται εκ νέου στο συνεχές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε μαρτυρούν και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τι δηλώνει όμως η αμερικανική τράπεζα για τις πληροφορίες πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα επενδύσει στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου;

“Κάθε εξωτερική πηγή κεφαλαίων για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία, μόνο θετική είδηση μπορεί να αποτελέσει”, σημειώνει η Citigroup.Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως η διατήρηση της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας αποτελεί το μείζον στοίχημα της χώρας για το τρέχον έτος, 2014. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, κατά τους τελευταίους μήνες, είναι γεγονός. Το ζητούμενο είναι κατά τη διάρκεια του 2014 η βελτίωση αυτή να καταστεί βιώσιμη, καταλήγει η Citigroup.

Σχετικα αρθρα

Τελευταία προθεσμία για τη Βενεζουέλα για να αποφύγει τη χρεοκοπία

admin

Ούτε η Ελλάδα θα σώσει το βαυαρικό CSU…

admin

Tο χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει

admin

ΚΟΡΡΕΣ: «Απόβαση» στην Κίνα

admin

Το πιο ισχυρό χαρτί της Βρετανίας για το Brexit, είναι ήδη αδύναμο

admin

Υποδεχόμενοι τη φιλοευρωπαϊκή ακροδεξιά

admin

Η τελευταία… ζαριά του Τσίπρα

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin

Η ασφαλιστική αγορά στους ρυθμούς των capital controls

admin

Ο γεωπολιτικός αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου

admin

Εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού για τράπεζες και εταιρείες

admin

Η πολιτική και όχι η οικονομία έχει πρόβλημα πρόβλεψης

admin

Η Κομισιόν ετοιμάζει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό

admin

Τι συμφώνησαν και τι όχι οι ηγέτες της Ευρώπης

admin

Πόσο θα παραμείνει ακόμη η Μέρκελ καγκελάριος;

admin

Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα της οικονομίας του Τραμπ

admin

Γερμανικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις

admin

Γερμανικός Τύπος: Ένας αισιόδοξος Τσίπρας στο Στρασβούργο

admin