Image default
Πρώτο Θέμα

Στο «φως» το νέο πακέτο

Στο «φως» το νέο πακέτο

Το timing που αποφάσισε το - να φέρει στο φως σχέδιο των ευρωπαίων για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα μόνο τυχαίο δεν είναι. Ήρθε τη στιγμή που τα σενάρια για την χώρα μας έδιναν κι έπαιρναν και υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων, κυρίως στο γερμανικό τύπο, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο σαββατοκύριακο το δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο υποστήριξε πως το Βερολίνο επεξεργάζεται νέο σχέδιο για την Ελλάδα. Μετά από αυτό ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και απόψεων, τα οποία μπέρδευαν ακόμα περισσότερο το… κουβάρι του ελληνικού προβλήματος. ‘Έτσι λοιπόν ήρθε την Τετάρτη το Βloomberg για να ξεκαθαρίσει εν μέρει το τοπίο και να καταδείξει πως οι παροικούντες στην ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ έχουν έτοιμο νέο πακέτο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων για προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από τους αρμοδίους μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ίσως περιλαμβάνει επίσης ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο.«Αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει τώρα» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σάιμον Ο’ Κόνορ στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το θέμα παραμένει το πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα στους ισχύοντες όρους.

Το πρακτορείο επικαλούμενο άλλο αξιωματούχο αναφέρει ακόμη πως το σχέδιο το οποίο θα εξεταστεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα νέο δάνειο ύψους μεταξύ 13 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με το -, δεν υπάρχει πρόγραμμα επιστροφής της τρόικας στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν υπάρχει προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της συνεχιζόμενης επιθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, κάτι το οποίο είχαμε κάνει και πιο παλιά προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια ή επιμηκύνοντας την ωρίμανση των δανείων», είχε δηλώσει την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Αυτού του είδους τα μέτρα είναι πιθανά αλλά υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Τις πληροφορίες για τρίτο δάνειο σχολίασε η Citigroup, αναγνωρίζοντας ότι είναι αναγκαίο, ωστόσο επιμένει πως καμία συμφωνία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. “Οι όροι του τρίτου ελληνικού πακέτου διάσωσης θα συμφωνηθούν μετά τις Ευρωεκλογές”, εκτιμούν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Μιλώντας με όρους πολιτικής, η Citigroup στέκεται εκ νέου στο συνεχές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε μαρτυρούν και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τι δηλώνει όμως η αμερικανική τράπεζα για τις πληροφορίες πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης θα επενδύσει στις χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου;

“Κάθε εξωτερική πηγή κεφαλαίων για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία, μόνο θετική είδηση μπορεί να αποτελέσει”, σημειώνει η Citigroup.Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως η διατήρηση της βιωσιμότητας της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας αποτελεί το μείζον στοίχημα της χώρας για το τρέχον έτος, 2014. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας, κατά τους τελευταίους μήνες, είναι γεγονός. Το ζητούμενο είναι κατά τη διάρκεια του 2014 η βελτίωση αυτή να καταστεί βιώσιμη, καταλήγει η Citigroup.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα κινδυνεύει από εφησυχασμό

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

H λιτότητα σκοτώνει…

admin

Τι δείχνουν σήμερα τα «ταμεία» των τραπεζών

admin

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

admin

Απλουστεύεται η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Μέρκελ, η αχτύπητη

admin

Είναι έτοιμη για αλλαγή η Γερμανία;

admin

O «φτωχός» ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης και το μέλλον του ευρώ

admin

Η κρίση πυραύλων της Βόρειας Κορέας

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ , η Ζωή και άλλες «αριστερές» περιπέτειες…

admin

Τρόικα: Ρίχνει την κυβέρνηση με ένα… email!

admin

Η Μέρκελ προχωρά με σιγουριά προς την τέταρτη θητεία

admin

Η νέα “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ που απειλεί το τεχνολογικό μέλλον της Κίνας

admin

Χτύπημα από Morgan Stanley σε τράπεζες και ομόλογα

admin

«Αριστερό» deadline… η 28η Οκτωβρίου

admin

«Η μπλόφα της Αθήνας δεν είναι πραγματική, των πιστωτών είναι»

admin

Brexit: Πόσο κοντά σε συμφωνία είναι Βρετανία – Ε.Ε.;

admin