Image default
Πρώτο Θέμα

Όχι άλλα ημίμετρα για το ελληνικό πρόβλημα

Όχι άλλα ημίμετρα για το ελληνικό πρόβλημα

«Αφήστε τα μπαλώματα και αποφασίστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο αρθρογράφος του -, George Hay, το δημοσίευμα του -, σχετικά με τη νέο πακέτο βοήθειας που ετοιμάζει η Ε.Ε. για την Ελλάδα. Και συμβουλεύει τους ευρωπαίους αλλά και το ΔΝΤ να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα με βάση τη…. γενναιοδωρία.

Και για να πιάσει τόπο η βοήθεια, ο Hay τονίζει πως οι  δανειστές της Αθήνας θα πρέπει να εφαρμόσουν τις μειώσεις επιτοκίων και στα δάνεια ύψους 144 δισ. του EFSF.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Βloomberg οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται λύσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ε.Ε. από τα 30 στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο πρώτο πακέτο στήριξης κατά 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι το εάν η μείωση του επιτοκίου θα αφορά μόνο τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (52,9 δισ. ευρώ) ή και τα υπόλοιπα 144,7 δισ. ευρώ το δεύτερου προγράμματος.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η ρύθμιση να αφορά μόνο στα 52,9 δισ. εξαιτίας των ενστάσεων που διατυπώνουν διάφορα κράτη – μέλη. Άλλωστε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για το δεύτερο πακέτο είναι κοντά στο κόστος δανεισμού του ίδιου του EFSF, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλό. Το - επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων υποστήριζε πως εξετάζεται η επέκταση έως τα 50 χρόνια για το σύνολο των δανείων από την Ευρωζώνη, μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο πρώτο πακέτο και χορήγηση νέου δανείου 13 – 15 δισ. Το σχέδιο, που βρίσκεται σε προκαταρκτική φάση, θα εξεταστεί έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στα δάνεια του πρώτου πακέτου το κόστος δανεισμού είναι Euribor 3 μηνών 50 μονάδες βάσης, δηλαδή εάν υπάρξει μείωση 50 μονάδων, τα επιτόκια του πρώτου πακέτου θα είναι σχεδόν μηδενικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σωρευτικό όφελος περίπου 3 δισ. έως το 2022 στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ οι ετήσιες πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους, από το 2023 και μετά. Έως τότε το όφελος είναι μικρό, αφού η αποπληρωμή του πρώτου πακέτου ξεκινά από το 2020 και του δεύτερου από το 2023. Το μεγαλύτερο όφελος δεν είναι τόσο η βελτίωση της «αριθμητικής» του χρέους, αλλά της ικανότητας του Δημοσίου να εξυπηρετεί το χρέος του, που είναι τελικά και αυτό που μετρά για τους επενδυτές.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει ο αρθρογράφος του -. Πώς  κι αυτή την φορά η Ε.Ε. δεν χτυπά το ελληνικό πρόβλημα στην  ρίζα του, δηλαδή να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Οι πιστωτές συζητούν πόσο  πρέπει να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους αλλά δεν παραδέχονται ότι θα ήταν καλύτερο ένα απλό «κούρεμα». Μέχρι τώρα οι πιστωτές της Ελλάδας σκέφτονται να κλείσουν κάποιες «τρύπες» με “μπαλώματα” προχωρώντας σε μειώσεις επιτοκίων και επιμηκύνσεων, τονίζει η Hay.  Όμως ακόμα και αν γίνει αυτό δεν θα πρέπει να μιλάμε για «πενταροδεκάρες».

Σε περίπτωση που ο ελληνικός προϋπολογισμός δείξει πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν δεσμευτείν α εξετάσουν ένα είδος νέας ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης,  η πρόταση που  συζητούν είναι μια μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της χώρας κατά 50 μονάδες βάσης (από επιτόκιο που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 2,5%),επιμήκυνση της ωρίμανσης των τίτλων από τα 30 στα 50 χρόνια καθώς και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ. Αυτή η πρόταση , σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακούγεται γενναιόδωρη.

Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι  ένα αυτό θα μπορέσει να «δώσει» μια ελάφρυνση χρέους ύψους 3 με 4% του ΑΕΠ που χρειάζεται η Ελλάδα,  μαζί με τις δικές της προσπάθειες , προκειμένου να μειωθεί το χρέος από επίπεδα άνω του 170% του ΑΕΠ, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Αν αυτή η λύση…. «πείσει» τότε οι ξένοι επενδυτές θα αρχίσουν και πάλι να τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα.

Μια τέτοια λύση θα ….φτάνει αν εφαρμοστεί σε μεγάλο μέρος του τρέχοντος χρέους της χώρας, αλλιώς θα χρειάζονται και άλλες κινήσεις.

Το θέμα είναι πως από το Σεπτέμβριο  οι πιστωτές διαπραγματεύονται με την Αθήνα για την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης και το μόνο που δε δείχνουν  είναι πως είναι… γενναιόδωροι!

Να σημειωθεί, πως  οι πιστώτριες χώρες  συνεχίζουν να ζητούν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις καθώςλειτουργούν και με βάση τις ευρωεκλογές του Μαϊου,  όπου  θα μπορούσαν να  είναι ευνοϊκές για τους ευρωσκεπτικιστές. Επίσης, ο λόγος που είναι «σκληροί» είναι πως  δεν θέλουν να πάρουν θάρρος  και άλλες χώρες πουβρίσκονται σε μνημόνιο και να ζητήσουν και εκείνες με τη σειρά τους υποχωρήσεις.

Όμως, σύμφωνα με το -, οι Έλληνες  πιστεύουν πως η μείωση του ελλείμματος κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εν μέσω σκληρής λιτότητας «αξίζει» παραχωρήσεις.

Αν όμως το χρέος  βγει εκτός ελέγχου, τότε η αριστερή αντιπολίτευση ,όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχυθεί. Να υπενθυμισθούμε πως ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, έχει  τονίσει την ανάγκη άμεσου μονομερούς «κουρέματος» του χρέους.

Άρα, το συμπέρασμα είναι πως η εναλλακτική στη γενναιότητα ίσως δίνει απλά παράταση στον…. «μακροπρόθεσμο πόνο».

Σχετικα αρθρα

Χαρτογραφώντας το 2014…

admin

Τι κρύβουν οι μυστικοί φάκελοι των swaps

admin

Κάμψη πωλήσεων και περιορισμός ζημιών για τα πετρελαιοειδή το 2014

admin

Η Fed μειώνει τα επιτόκια ξανά, αλλά βάζει “φρένο” σε μελλοντικές προσαρμογές

admin

Άνοιγμα 5 δισ.€ στα έσοδα

admin

JP Morgan: Γιατί ο Σαμαράς επίσπευσε την προεδρική εκλογή;

admin

Μπορεί αυτή η γυναίκα να δαμάσει το Game of Thrones της Ευρώπης;

admin

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και το «άδειασμα» της Σαββαΐδου

admin

Τι δεν έχουν καταλάβει οι αναλυτές του Σόρος για την Ανατολική Ευρώπη

admin

Μια νέα εποχή στη Ρώμη

admin

Τέλος οι επικουρικές –Βασική σύνταξη 390 €

admin

Εισηγμένες: Άνοδος τζίρου και EBITDA στο εννεάμηνο

admin

Ευρωζώνη: Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

admin

Handelsblatt : Οι Έλληνες εφοπλιστές στοιχηματίζουν στη μεγάλη άνοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης αποτινάσσει τα ελληνικά δεσμά και ο Σόιμπλε προελαύνει…

admin

Ο Trump «βυθίζει» τις αγορές

admin

Η ΕΚΤ «πάγωσε» τον ELA για 2η μέρα

admin

Το Λονδίνο ανοίγει την πόρτα στη Saudi Aramco

admin