Image default
Πρώτο Θέμα

Tο Χ.Α. το ανοδικό σερί και οι «καρχαρίες»

Tο Χ.Α. το ανοδικό σερί και οι «καρχαρίες»

Μετρημένες κινήσεις, επιλεκτικά πονταρίσματα, επιφυλακτικότητα και τάσεις συντήρησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χ.Α, με τους ξένους να τηρούν σε αυτή τη φάση στάση αναμονής.

Η απουσία… ανάληψης ρίσκου  είναι εμφανής και  οι διεθνείς παίκτες μάλλον έχουν «τραβήξει» πίσω τις εντολές τους και περιμένουν ειδήσεις και εξελίξεις, με αποτέλεσμα η αγορά να κινείται κατά βάση τεχνικά, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1.230 – 1.260 μονάδων και εμφανής την προσπάθεια στήριξης γύρω από τις 1.250 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι παρότι πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά, το κλίμα άλλαξε στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου. Ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει ήδη οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πολλοί τίτλοι εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους. Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από την περίοδο 31/7/2013 έως και 12/8/2013, όταν και συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις με θετικό κλείσιμο. Τα κέρδη από τα χαμηλά έτους, από όπου και ξεκίνησε το ράλι, έχουν ξεπεράσει το  12%, με τους βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες να έχουν γυρίσει όλοι θετικοί.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως  σημαντική αντίδραση της αγοράς από τα πρόσφατα χαμηλά, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις που έρχονται από Blackrock και νόμο ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και μια πολύ πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης έως τον Μάιο, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την αγορά στην διάσπαση των 1.300 μονάδων με προοπτική τις 1.330 και εν συνεχεία 1.350 μονάδες ή άνοδος 7% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου απαιτείται ένα πισωγύρισμα από τα τρέχοντα επίπεδα έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέα ανοδική δυναμική. Η έκταση της διόρθωσης δεν αναμένεται μεγάλη και λογικά θα εξαντληθεί γύρω από τις 1.220-1.230 μονάδες.

Κυρίαρχοι τα hedge funds

Την ίδια στιγμή τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστήριου για τον μήνα Ιανουάριο αποκάλυψαν αυτό που ήταν κοινό μυστικό: Δηλαδή πως στην αγορά οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού είναι τα hedge funds.

Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα επί συνόλου 1.338 νέων μερίδων που άνοιξαν στο ΧΑ, οι 827 ανήκουν σε Έλληνες επενδυτές, οι 54 σε ξένους ιδιώτες και οι 457 μερίδες προήρθαν από ξένα νομικά πρόσωπα ή άλλοις από τα  hedge funds.

Με άλλα λόγια πρόκειται για επιθετικούς όσο και «φρέσκους» παίκτες οι οποίοι έχουν αρχίσει να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στο χρηματιστήριο της Αθήνας από το περασμένο Φθινόπωρο και όταν δρομολογήθηκε η μετάβαση του ΧΑ από την Morgan Stanley στις αναδυόμενες αγορές. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο η μαζικότερη δραστηριοποίηση από τους «καρχαρίες των αγορών» και του επαγγελματικού trading έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα με την επίσημη έναρξη της χρηματιστηριακής χρήσης.

 Επίσης σύμφωνα με τα στατιστικά, με το καλημέρα του 2014 οι καθαρές εισροές των ξένων έφτασαν τα 142 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει πως την οι διεθνείς επενδυτικοί πόλοι είναι αυτοί που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

Σχετικα αρθρα

Το 2014 δεν είναι 1914

admin

Η αποβολή της Ελλάδας από το Σένγκεν δε θα λύσει την προσφυγική κρίση

admin

ΕΤΕ: Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα

admin

Πετρέλαιο και Κοροναϊός: Ο OPEC+ έχει μία και μόνη λύση για να αποφύγει την καταστροφή

admin

Ξεκινά η πιο ασταθής χρονιά μετά τον Β’ ΠΠ…

admin

Πλήττεται από το σκάνδαλο Russiagate ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός

admin

Η Ευρώπη ακόμη μαλώνει για την Ελλάδα

admin

Η Κύπρος είναι μικρή, αλλά η επανένωσή της θα έχει παγκόσμιες συνέπειες

admin

Υδρογονάνθρακες: Ο πλούτος του αύριο

admin

Η Ελλαδα πτώχευσε… Επίκειται κατάσχεση (bail in) καταθέσεων!

admin

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Tο πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 14,0%

admin

Ιταλία: Πώς η πολιτική κρίση γίνεται ευκαιρία για την οικονομία

admin

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας φέρουν χτύπημα στον Ραχόι

admin

Τα βουνά των χρεών ξυπνούν φόβους για μια νέα κρίση

admin

Ντίξον: Η Ευρώπη μολις έκανε δώρο 55 δισ. € στην Ελλάδα

admin

Γερ. Τύπος: Η Καταλονία, ο Σόιμπλε και το ελληνικό παράδειγμα

admin

Νομισματικός πόλεμος προ των πυλών;

admin