Image default
Πρώτο Θέμα

Χ.Α.: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

Χ.Α.: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

Οι αναλύσεις ξένων οίκων που κάνουν λόγο για διατήρηση της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. καλά κρατούν, οι εισροές από διεθνή funds, κυρίως αμερικανικά, συνεχίζονται, αφήνοντας υποσχέσεις για περαιτέρω αντίδραση και οι μέχρι τώρα τεχνικές ενδείξεις συνέκλιναν και αυτές προς το θετικό σενάριο.

Ωστόσο, πάντα ένα μεγάλο μέρος της αγοράς που κατέχει ρευστότητα προσδοκά αναδίπλωση βασικών δεικτών και τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα, εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για είσοδο σε ελκυστικότερα νούμερα εν όψει ενός επόμενου, πιθανού, ανοδικού γύρου.

Κάθε πλευρά, τόσο η long όσο και η… βραχυπρόθεσμα short, πιάνει ως αφορμή τις ευρύτερες ή στενότερες εξελίξεις και προσδοκίες, αξιοποιώντας τες με τον ανάλογο τρόπο στο ταμπλό. Καταγράφονται πονταρίσμνατα σε συγκεκριμένα blue chips και τραπεζικές μετοχές από τη μία πλευρά, ρευστοποιήσεις, ελεγχόμενες και λελογισμένες –για την ώρα– από την άλλη, ενδοσυνεδριακές αψιμαχίες, τραβήγματα τιμών σε σταμπαρισμένα χαρτιά αλλά και βραχύβιες διορθώσεις, που μέχρι στιγμής δεν παίρνουν γενικευμένο χαρακτήρα και δεν οδηγούν σε βαριές απώλειες, παρά την κοινή επιθυμία κάποιων επενδυτικών πόλων να προκύψει μια γερή εξαέρωση, που όμως ακόμα… δεν έρχεται.

Η άτυπη κόντρα long και short

Αν διεξάγεται άτυπη κόντρα όσων «χεριών» θέλουν την αγορά long με τους παίκτες που προσδοκούν μια short κίνηση ποντάροντας σε περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και των μετοχών, ή αν απλώς έχουμε να κάνουμε με τους… ελεύθερους κανόνες μιας χρηματιστηριακής αγοράς, είναι κάτι που θα φανεί σύντομα στο Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι long ή βραχυπρόθεσμα short προσδοκίες, αναλόγως θέσης και επιδιώξεων, αφενός κάνουν τους brokers να αναφέρουν ότι στο ταμπλό λαμβάνουν χώρα τακτικές που παραπέμπουν σε «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», αφετέρου σημειώνουν ότι για την ώρα η τάση παραμένει ανοδική, αν και εσχάτως πάλι εμφανίστηκαν κάποιες «σκιές» και «γκρίζες ζώνες». Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν είναι ικανές να χαλάσουν το κλίμα ή αν θα προκαλέσουν μια τεχνική, αναμενόμενη σ’ έναν βαθμό, εκτόνωση, αλλά με ελεγχόμενη μορφή, βάθος και διάρκεια.

Τι ρίχνουν στο τραπέζι οι αγοραστές

Όσον αφορά στους έχοντες τη long position, είναι παραπάνω από σαφές ότι τα επιχειρήματά τους βασίζονται σε μια σειρά από παραμέτρους που σε σημαντικό βαθμό πατάνε σε όσα ήδη έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία, αλλά σε ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό σχετίζονται και με ένα πακέτο προσδοκιών που ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν σενάριο φαντασίας.

Ουδείς αμφιβάλλει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με πριν από 1-2 έτη, η χώρα πατάει καλύτερα στα πόδια της, παρουσιάζει πλεόνασμα, πέτυχε την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, προωθεί (με σημαντικές πάντως καθυστερήσεις) μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, παίζει γερά το στοίχημα του Grecovery.

Παράλληλα, εσχάτως αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές ή για κάποιου είδους βοήθεια ως προς τη διαχείριση του χρέους. Το δε γεγονός ότι ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν ρίξει περί τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο στη χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους 14-15 μήνες (και συνολικά περί τα 7-8 δισ. στην Ελλάδα και μέσω εξαγορών, συνεργασιών, επενδύσεων, ακινήτων, ομολόγων κ.λ.π.) προκαλεί από μόνο του «υποψίες» και «προσδοκίες» ότι το διεθνές κεφάλαιο «κάτι προεξοφλεί που ίσως αδυνατεί να καταλάβει εύκολα η επιβαρυμένη εγχώρια οπτική», ότι ποντάρει σε μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό comeback της χώρας. Την ίδια ώρα, όπως έχουμε επισημάνει, η «Λ. Αθηνών» δύναται να προσελκύσει τόσο funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές όσο και χαρτοφυλάκια παθητικού χαρακτήρα και long only προφίλ που κοιτάνε τις ανεπτυγμένες αγορές.

Ενώ πάντα οι προσδοκίες για παροχή κινήτρων στους κατόχους των warrants στο πλαίσιο αλλαγών του νόμου ανακεφαλαιοποίησης συντηρούν ζεστό το ενδιαφέρον για έναν κλάδο που έχει και άλλα ενδιαφέροντα μέτωπα μπροστά του (π.χ. ΑΜΚ της Eurobank). Οι δε θετικές εκθέσεις ξένων και εγχώριων οίκων συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό, δίχως όμως να λείπουν οι ανησυχίες και οι αστερίσκοι, με τους διεθνείς αναλυτές πλέον να προσθέτουν και τους τίτλους των Πειραιώς, Alpha Bank, και δευτερευόντως της ΕΤΕ, στις λίστες κάλυψης ή προτίμησης, κοντά στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Τιτάνα, ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil κ.λ.π.

Κάποιοι εκτιμούν ότι οι αγοραστές προφανώς και γνωρίζουν περισσότερα, καθώς ως γνωστόν οι αγορές «τρέχουν» 8 έως 10 μήνες μπροστά από τις εξελίξεις. Η ελκυστικότητα των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τροφοδοτείται τόσο από τις προσδοκίες ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και τις χαμηλές τιμές στις οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να αποκτηθούν αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία, όσο και από την ευρύτερη διεθνή τάση των ροών κεφαλαίου. Το δε ολοένα και πιο ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη ρίσκου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο καθρεφτίζεται και στην πορεία της αγοράς ομολόγων όλου του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και της χώρας μας.

Οι επιφυλακτικοί

Οι πιο επιφυλακτικοί επισημαίνουν πως η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, η έκβαση των οποίων θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη. Στη συγκεκριμένη λίστα κυρίαρχη θέση κατέχει ο προβληματισμός του αυξανόμενου πολιτικού ρίσκου που αναδύεται από τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ιδίως εάν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι τέτοιο που προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Βέβαια, το εν λόγω σενάριο του πολιτικού ρίσκου, που δεν παραγνωρίζεται ούτε από ξένους οίκους, ενίοτε τυχαίνει να ανασύρεται από το συρτάρι και προβάλλεται από κάποιες πλευρές. Μέχρι προ ολίγων ημερών, πάντως, η συμπεριφορά των ξένων funds, κυρίως των αμερικανικών, έδειχνε ότι οι προσδοκίες τους υπερβαίνουν για την ώρα τις όποιες πολιτικές ανησυχίες. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί προσεχώς και εν όψει της αναμέτρησης του Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στο θέμα του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του κλάδου, θέμα το οποίο σηκώθηκε και πολιτικά από την αντιπολίτευση, κυρίως όμως όσον αφορά στον τρόπο και στον χρόνο ιδιωτικοποίησης της Eurobank, είναι άλλη μία εστία προβληματισμού. Αυτά φαντάζουν ως τα «ισχυρότερα όπλα στα χέρια όσων προβλέπουν διόρθωση», οι οποίοι προβάλλουν το πολιτικό ρίσκο που απορρέει από το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή και το ότι χάθηκε ένα καλό timing για την ΑΜΚ της Eurobank (μετατέθηκε), που θα έμοιαζε κάτι σαν θετική ψήφος συνολικά για το τραπεζικό σύστημα. Το οποίο, επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει και τα ζητήματα με τις επισφάλειες, τους ελέγχους και τα αποτελέσματα των stress tests κ.λ.π.

Γενικότερα πάντως η αγορά εσχάτως δείχνει σημάδια κόπωσης, την οποία ωστόσο οι αναλυτές χαρακτηρίζουν  φυσιολογική, σημειώνοντας πως η επαναφορά προς τις 1.305 μονάδες για τον Γ.Δ. και προς τις 425 για τον FT 25 ήταν εξαρχής το βραχυπρόθεσμο στοίχημα μετά τη διόρθωση στα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι αυτά τα επίπεδα, που θεωρούνται ισχυρές αντιστάσεις, η αντίδραση του Χ.Α. από τα τελευταία χαμηλά των 1.110-1.120 μονάδων έχει κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά κίνησης από υπερπουλημένη περιοχή, πάντα με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις εξελίξεις. Το επόμενο ποντάρισμα αφορά το ενδεχόμενο πειστικής ανοδικής υπέρβασης υψηλότερα των 1.310 μονάδων, γεγονός που θα χρειαστεί νέο γύρο προεξόφλησης και μόχλευσης.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin