Image default
Πρώτο Θέμα

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

Σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για έξοδο στις αγορές

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική προεργασία από το οικονομικό επιτελείο για την πολυπόθητη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως από πλευράς κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο που προβλέπει την έκδοση κρατικού ομολόγου πριν από τις ευρωεκλογές, το ύψος του οποίου δεν θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το βάρος της προσπάθειας έχει πέσει στο ύψος του επιτοκίου, με στόχο να μην υπερβεί το 6%.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες τη διενέργεια παρουσιάσεων σε επενδυτές και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ισχυρό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι ανάδοχοι να φέρονται πρόθυμοι να εγγυηθούν κάλυψη της έκδοσης. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου φέρεται να έχει δεχθεί και απευθείας προτάσεις από private equity funds για εγγύηση κάλυψης μεγαλύτερης σε διάρκεια και ποσό έκδοσης.

Όπως είναι φυσικό, οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει ακόμη, καθώς αφενός βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αφετέρου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχύσουν το ήδη θετικό κλίμα για την Ελλάδα, σε βαθμό που θα επιτρέψουν την επάνοδο στις αγορές με επιτόκιο που να μην ξεπερνά το 6%.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το σχέδιο εξόδου στις αγορές περιλαμβάνει, πέρα από άνοιγμα πιστωτικής γραμμής από τον ESM, και σχέδιο χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κίνηση στην οποία αντιδρά έντονα η τρόικα.

«Στόχος της Ελλάδας είναι η έξοδος στις αγορές το β’ εξάμηνο», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει το σχέδιο και δεν ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει νωρίτερα σε έκδοση ομολόγου. Σημειώνεται ότι την πρόθεση της Ελλάδας να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έχει εκφράσει και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ράλι στα ομόλογα

Η ροή θετικών ειδήσεων για την οικονομία και το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές έχουν πυροδοτήσει ράλι στην ελληνική αγορά ομολόγων. Το spread των αποδόσεων και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στ. Παπαδόπουλος, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να επιστρέψει, σταδιακά, στις αγορές, τονίζοντας πως και οι εταίροι μας θέλουν να δουν ότι η Ελλάδα ανακτά πρόσβαση στις αγορές με μόνιμο και αξιόπιστο τρόπο.  Στη σκιά των πληροφοριών πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές, το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό bund αποκλιμακώθηκε έως τις 572 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, όταν στις αρχές του Φεβρουαρίου ήταν στις 700 μονάδες βάσης. Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 βρέθηκε και η απόδοση του δεκαετούς (7,4%), ενώ οι τιμές αυξήθηκαν άνω των 71 μονάδων.

Ετοιμάζονται και οι επιχειρήσεις

Πέρα από το Ελληνικό Δημόσιο, με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» περιμένουν και οι ελληνικές εταιρείες την έκδοση ομολογιακών δανείων. Προετοιμασίες υπάρχουν για την έκδοση ομολογιακών από ΔΕΗ και Motor Oil στην περιοχή του 5,5-6%, αφού προηγηθεί η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές. Την ίδια προετοιμασία κάνει και η Μυτιληναίος, που επιδιώκει να δανειστεί στην περιοχή του 5,5-5% μετά τη μείωση του δανεισμού. Την ίδια ώρα, τα ομολογιακά των ελληνικών εταιρειών σημειώνουν άνοδο στις τιμές. Τα ομολογιακά που έχουν κυκλοφορήσει είναι των Τιτάνα (κουπόνι 8,75%), Βαρυτίνης, Ιντραλότ (9,2%), Frigoglass και Εθνικής Τράπεζας.

Εάν η έκδοση του Δημοσίου πετύχει, πέρα από το θετικό μήνυμα που θα μεταφέρει, θα καλυφθεί και η τυπική προϋπόθεση που υπάρχει για να έχει η χώρα δυνατότητα στήριξης από τον ESM με αγορές ομολόγων. Το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης του δίνει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα απευθείας από τον εκδότη (υπουργείο Οικονομικών), εφόσον όμως η χώρα έχει πρόσβαση στην αγορά.

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin