Image default
Πρώτο Θέμα

Μπορεί να σώσει την Ιταλία ο Ρέντσι;

Μπορεί να σώσει την Ιταλία ο Ρέντσι;

Η Ιταλία έχει αλλάξει από το 1946 εξήντα μία κυβερνήσεις, ενώ μέσα σε έναν περίπου χρόνο δύο προσώπα εναλλάχτηκαν στον πρωθυπουργικό της  χώρας, οπότε η ανάληψη της θέσης από τον νέο και φιλόδοξο, Ματέο Ρέντσι είναι κάτι που δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία στα αυτιά των ιταλών.

Ο 39χρονος δήμαρχος της  Φλωρεντίας βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις. Καλείται να διασφαλίσει στη χώρα όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτική σταθερότητα που στερείται εδώ και καιρό. Ο Ματέο Ρέντσι έχει στα χέρια του την ευκαιρία. Θα καταφέρει να κυβερνήσει σαν πραγματικός ηγέτης ή θα διαιωνίσει το αδιέξοδο που έως τώρα επικρατεί; Σαφώς το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, δεδομένου πως η χώρα έχει υποστεί ποικίλες πολιτικές αναταράξεις μέσα στον τελευταίο χρόνο και οι πληγές της είναι ακόμα ανοιχτές. Ένα βασικό πρόβλημα που ο ίδιος θα συναντήσει στην πορεία του είναι πως θα πρέπει να στηριχθεί στον μη σταθερό εκείνο συνασπισμό που λειτούργησε ως τροχοπέδη και στο δρόμο του Ενρίκο Λέτα.

Ο νέος πρωθυπουργός πιθανόν προς το παρόν καταφέρει να πειθαρχήσει το κόμμα του. Στο μέλλον,ωστόσο, αν τα πρώτα σημάδια διάσπασης κάνουν την εμφάνιση τους, τότε ο Ρέντσι δεν θα μπορεί να θέσει νέους όρους με πρόωρες εκλογές καθώς η δημοτικότητά του θα έχει μειωθεί. Προς στιγμήν εξάλλου δεν έχει παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια, εκτός από τον εκλογικό νόμο και την θέση του πως οικονομική προτεραιότητα είναι η αύξηση της απασχόλησης. Ο Ενρίκο Λέτα, θύμα εσωκομματικού ανταγωνισμού,  ανατράπηκε από τον γενικό γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και δήμαρχο της Φλωρεντίας. Να σημειωθεί πως ο Ρέντσι είναι ο τρίτος κατά σειρά που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ιταλία μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ως τις εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013 πρωθυπουργός ήταν ο Μάριο Μόντι, ο οποίος όμως παρέμεινε ως υπηρεσιακός ώσπου σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού από τον Λέτα τον Απρίλιο. Ο Λέτα, ένα μετριοπαθές στέλεχος μέσου βεληνεκούς του PD, ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς ύστερα από δύο μήνες μετεκλογικού αδιεξόδου.

Nα σημειωθεί πως η προβεβλημένη δικαιολογία για την απομάκρυνση του Λέτα από το ίδιο του το κόμμα, ύστερα από μόλις 10 μήνες στην εξουσία, είναι ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. Η ουσία είναι ότι η Ιταλία χρειάστηκε δύο ολόκληρους μήνες για να επιλέξει έναν πρωθυπουργό που διατηρήθηκε στη θέση αυτή 10 μήνες.

Οι Ιταλοί “ποντάρουν” στα… νιάτα

Για πολλούς οι Ιταλοί, έχοντας δοκιμάσει όλες τις υπόλοιπες συνταγές που μόνο την επιτυχία δεν έφεραν, αυτή την φορά ποντάρουν στη νεανική, “δροσερή” και αθώα μορφή του Ρέντσι προκειμένου να επαναφέρουν βασικές ισορροπίες.

Ο νεαρός δήμαρχος γεννήθηκε στην Φλωρεντία ο 1975, όπου και αποφοίτησε από την νομική σχολή της πόλης. Έγινε μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος αλλά ποτέ δεν έγινε βουλευτής. Τον περασμένο Δεκέμβριο εξελέγη ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Ιταλίας, και κυρίαρχης παράταξης στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού. Στην πιάτσα είναι γνωστός και ως Il Rottamatore καθώς σήκωσε ως σημαία του την κατάργηση του πολιτικού κατεστημένου στην Ιταλία, το οποίο θεωρείται ευρέως αναξιόπιστο, έχει στιγματιστεί από τη διαφθορά και έχει απογοητεύσει το λαό εδώ και δεκαετίες.

Ο ίδιος ο Ρέντσι παρουσιάζει τον εαυτό του σε κάθε ευκαιρία ως μια ρήξη με το παρελθόν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον έχουν χαρακτηρίσει μια ήρεμη δύναμη. Απολαμβάνει να ανεβαίνει στη σκηνή με μαύρο τζιν και χωρίς σακάκι. Κυκλοφορεί με ένα μικρό αυτοκίνητο ή με ποδήλατο. Είναι χαλαρός και ευκολονόητος, μιλάει χωρίς σημειώσεις για τα πολλά προβλήματα της Ιταλίας και προσφέρει λύσεις ευρείας αποδοχής. Aν μη τι άλλο έχει το θετικό της ευχάριστης προσωπικότητας. Πάντα προάγει την ιδέα πως η πολιτική μπορεί να εφαρμοσθεί με διαφορετικό τρόπο ώστε να φέρνει την αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι πως κάποτε ολοκληρώνοντας μια τηλεοπτική συζήτηση, είπε πως θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύ σπάνιο στην Ιταλία: “ελπίδα”.

Όταν ήταν μικρός ασχολήθηκε με τον προσκοπισμό. Για το λόγο αυτό πολλοί σήμερα σχολιάζουν πως από μικρή φαινόταν η κλίση του να καταπιαστεί με μεγάλα πράγματα. O Mατέο Ρέντσι εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση και ασχολείται με υπηρεσίες μάρκετινγκ – ενός μάρκετινγκ που οι εχθροί του λένε πως υπηρέτησε από τη νεότητά του, έχοντας στόχο να γίνει αυτό που τελικά ήταν ο στόχος του, ο ηγέτης της Ιταλίας. Σήμερα συνεχίζει να είναι πρόσκοπος ενώ έχει το ρόλο του επικεφαλής και αρχισυντάκτη προσκοπικού περιοδικού. Είναι παντρεμένος από τον Σεπτέμβριο του 1999 με την φοιτήτρια λογοτεχνίας, Agnes, η οποία διδάσκει σήμερα σε γυμνάσιο της Φλωρεντίας.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Όσον αφορά τα σχέδια του προγράμματος του, αυτά σχετίζονται κυρίως με τη μείωση της φορολογίας εργασίας, την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων αλλά και την εύρεση ισχυρότερων κινήτρων για να βρουν δουλειά οι άνεργοι. Πότε θα διευκρινίσει ωστόσο ο κύριος Ρέντσι από πού θα βρει τα απαραίτητα χρήματα για τις απολύσεις; Διότι η απάντηση που ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί είναι από τις περικοπές δαπανών. Άμεσα ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες και τους άσσους που κρύβει στο μανίκι του. Ζητήματα όπως το δικαστικό σύστημα της Ιταλίας, τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και ο φόρος περιουσίας είναι καίριας σημασίας που δίχως καθυστερήσεις πρέπει να διευθετηθούν. Αν ο Ρέντσι τα καταφέρει όλα αυτά επάξια θα κατακτήσει το ρόλο του εθνικού ήρωα. Αν πάλι όχι, τότε το πολιτικό αδιέξοδο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο ενώ η χώρα πιθανόν να μην έχει άλλη επιλογή από το να επικαλεστεί τις ανώτερες δυνάμεις, όπως λόγου χάρη την τρόικα. Σίγουρα ο Ματέο Ρέντσι δεν θέλει καν να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρώτο χτύπημα για το νέο εντολοδόχο

Tη θετική ωστόσο ενέργεια που εκπέμπει ο νέος ηγέτης έρχεται να θέσει στο περιθώριο πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα νέα δεδομένα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όταν οι Ιταλοί ρωτήθηκαν πώς κρίνουν την ψήφο μομφής την οποία επέβαλε πριν από μια εβδομάδα ο Ματέο Ρέντσι στους κόλπους της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) εναντίον του Ενρίκο Λέτα, του προκατόχου του επικεφαλής της κυβέρνησης, 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πρόκειται για “ένα πλήγμα στη δημοκρατία”. Αντιθέτως, μονάχα το 26% θεωρεί πως

πρόκειται για μια “ομαλή” αλλαγή κυβέρνησης. Αναμφισβήτητα, οι απαντήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξες τόσο για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό όσο και για τη νέα κυβέρνηση. Μια σχετική πλειοψηφία, 49%, έχει “λίγη ή καθόλου” εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση Ρέντσι, ενώ το 46% έχει “πολλή ή αρκετή” εμπιστοσύνη σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές, το έργο του Ματέο Ρέντσι δεν είναι εύκολο πόσο μάλλον τη δεδομένη στιγμή. Απώτερος σκοπός του είναι να τραντάξει τα θεμέλια ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, με αποτέλεσμα το ιταλικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά 7% από το 2007, η ανεργία των νέων να φτάσει στο 42% και το δημόσιο χρέος στο 133% του ΑΕΠ. Η στρατηγική του Ρέντσι είναι επικίνδυνη. Ας μην ξεχνάμε πως εξώθησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, μέλος του κόμματός του. Η πλειοψηφία του δεν είναι σταθερή, δεν γνωρίζει πολλά από διακυβέρνηση και εναποθέτει τις ελπίδες του στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το μεγαλύτερο αντίπαλο της Κεντροαριστεράς, για την κρίσιμη αναθεώρηση του Συντάγματος. Με τον παντοδύναμο Καβαλιέρε στην αντιπολίτευση, ο Ματέο Ρέντσι θα “χτίσει” εκ νέου την ιταλική πραγματικότητα. Η Ευρώπη αυτή την ώρα ελπίζει στην εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία και την αποφυγή νέας αναταραχής. Τυχόν αρνητικές εξελίξεις μπορούν να φέρουν ντόμινο επιπτώσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

admin

Το μεγάλο (;) «μπάμ» της Apple στην αγορά περιεχομένου

admin

Η Βρετανία ετοιμάζεται να πει στον κόσμο ότι «το Brexit δε σημαίνει Brexit»

admin

Νέα παρέμβαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Αντιδραση στο τελος στο Χ.Α. με -0,33%-Στο +1,56% έκλεισε ο Τρ.Δείκτης ενώ είχε βρεθεί και -5,5%

admin

Μέρες Lehman Brothers σοκάρουν τον πλανήτη…

admin

ΔΝΤ: Aναγκαία η ελάφρυνση χρέους από την αρχή του προγράμματος μίας χώρας

admin

Ο κόσμος στην «κόψη του ξυραφιού»

admin

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της»

admin

Η εμμονή της Γερμανίας με τη δημοσιονομική σύνεση πρέπει να σταματήσει

admin

Η Ιταλία μαθαίνει ενώ η οικονομία της Ελλάδας βουλιάζει

admin

Μεγάλες προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν

admin

Οργή Άγκυρας έναντι ΗΠΑ για το “Αρμενικό”

admin

Alpha Bank: Φοροελαφρύνσεις-μεγάλα έργα θα στηρίξουν τις κατασκευές

admin

Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στην αντιπολίτευση

admin

Άνοιγμα Μακρόν στη γαλλική Κεντροδεξιά

admin

Τρεις εκπλήξεις του 2017

admin

Οι εμμονές Ερντογάν κόντρα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Η ώρα της αλήθειας

admin