Image default
Πρώτο Θέμα

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα

Σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα

Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της βρίσκονται σε νέα αντιπαράθεση σχετικά με την υγεία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, με την Αθήνα να υποστηρίζει ότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα απαιτεί νέο κεφάλαιο κάτω των €6 δισ.. Παράλληλα, οι διεθνείς «επιτηρητές» επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον τρεις φορές αυτό το ποσό.

Η εκτίμηση των €6 δισ. υπολογίστηκε από την ελληνική κεντρική τράπεζα μετά από μία πολυαναμενόμενη ιδιωτική ανάλυση από τη BlackRock, και παραδόθηκε στους επιτηρητές της τρόικας, πριν από την άφιξή τους στην Αθήνα τη Δευτέρα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες πάνω στην τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.

Η αναθεώρηση, η πλέον αμφιλεγόμενη εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ήταν να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, αλλά οι αξιωματούχοι της τρόικας λένε ότι έχουν ολοκληρωθεί λιγότερο από τις μισές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τη Δευτέρα είναι η πρώτη εδώ και δύο μήνες.

Η διαμάχη για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κινδυνεύει να προσθέσει ένα νέο, εκρηκτικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς θα έχει άμεσες επιπτώσεις για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο διεθνές πακέτο διάσωσης, όταν εξαντληθεί το υπόλοιπο ποσό των €10,1 δισ. του τρέχοντος ταμείου διάσωσης €172 δισεκατομμυρίων αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να αξιοποιήσει περίπου €10 δισ. από τα μετρητά που παρέμεναν στο ταμείο διάσωσης των τραπεζών της, για να πληρώσει για άλλες κυβερνητικές δαπάνες ως μέρος μίας στρατηγικής για την αποφυγή ενός τρίτου πακέτου διάσωσης. Πέρυσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολόγισε ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης θα υπολείπεται κατά σχεδόν €15 δισ. κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Αν η Αθήνα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα υπόλοιπα μετρητά του ταμείου διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, τότε θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με νέα χρήματα διάσωσης, απαιτώντας έτσι μία τρίτη διάσωση.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της τρόικας, η αντιπαράθεση έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενη που το ΔΝΤ έχει απειλήσει να δημοσιεύσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα –οι οποίες είναι κοντά στα €20 δισ.- αν η Αθήνα επιμείνει στο ποσό των €6 δισεκατομμυρίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με του ΔΝΤ, έχει επίσης πιέσει την Ελλάδα να ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά στα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει το ρόλο του τραπεζικού επόπτη της ΕΕ αργότερα αυτό το έτος, ανησυχεί για το αν η τραπεζική αξιολόγηση της Ελλάδας θα ταιριάζει με την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση ολόκληρης της ευρωζώνης που αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα συνεχίζει να δίνει μάχη με τη σκληρή λιτότητα, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει το «βουνό» χρέους.

«Η ΕΚΤ χρειάζεται έναν σημαντικό αριθμό ο οποίος θα δείχνει ότι η συνολική αξιολόγησή της των τραπεζών αργότερα αυτό το έτος δεν θα είναι ένας απλός περίπατος», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης στην εταιρεία συμβούλων κινδύνου Eurasia Group. «Αλλά υπάρχει μόνο περιορισμένη ποσότητα μετρητών στο φάκελο [διάσωσης], και τα κοινοβούλια σίγουρα δεν πρόκειται να δεσμευτούν για νέα χρηματοδότηση πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ένας Έλληνας τραπεζίτης, ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά με την αντιπαράθεση, δήλωσε ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης βασίζεται στο ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία από το επόμενο έτος, αλλά οι αξιωματούχοι της τρόικας πιστεύουν ότι το σενάριο αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο, ιδίως δεδομένης της ταχείας αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν παραταθεί, η αντιπαράθεση θα υπονομεύσει τις πιθανότητες της Ελλάδας να ανακάμψει την οικονομία της αυτό το έτος, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν τη χορήγηση νέων δανείων για την τόνωση της ανάπτυξης έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναβάλει τη νομοθεσία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, του τέταρτου μεγαλύτερου δανειστή της, εξαιτίας της αντιπαράθεσης.

Η Eurobank λέει ότι έχει μαζέψει σχεδόν €2,5 δισ. σε χρηματοδότηση για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, κυρίως από ξένους επενδυτές, σε μία συμφωνία η οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει τον βασικό πόλο που θα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει μία συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο.

Η ελληνική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της BlackRock θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, με μία καθυστέρηση τριών μηνών από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας να καλέσει την NM Rothschild and Ernst & Young για να δώσει μία δεύτερη και τρίτη γνώμη.

Αν η διαφορά της ανακεφαλαιοποίησης δεν επιλυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, η δοκιμασία της BlackRock μπορεί να μείνει στην άκρη, αφήνοντας την αντιπαράθεση να λυθεί από τα τεστ αντοχής της ίδιας της ΕΚΤ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Βγάζει νόημα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή», δήλωσε ένα στέλεχος ελληνικής τράπεζας. «Γιατί να αντιμετωπιστούν οι ελληνικές τράπεζες με διαφορετικό τρόπο από τις υπόλοιπες στην Ευρώπη;»

Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να είναι ευπρόσδεκτο από την τρόικα, ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ενός έτους προτού μπορέσει να διανείμει επιπλέον χρηματοδότηση διάσωσης. Δίχως μία απόφαση σχετικά με τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα, το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκαστεί να αναστείλει μελλοντικές πληρωμές.

Σχετικα αρθρα

Ευρωβαρόμετρο: Αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού οι προτεραιότητες των Ελλήνων

admin

Tι σημαίνει η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία;

admin

Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει άλλες 100 δισ. στερλίνες για να αποφύγει τα χειρότερα

admin

Επανεξετάζοντας την παρακμή της Δύσης

admin

Μια πιο φρέσκια ματιά στις αμερικανικές μετοχές: είναι φτηνές

admin

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στο τουρκικό δημοψήφισμα

admin

Ο Τραμπ πρέπει να τραβήξει μια πραγματική κόκκινη γραμμή στη Συρία

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι (αν)ασφαλής

admin

Η Γερμανία σε τροχιά ύφεσης και η Ελλάδα σε ανησυχία

admin

Γερμανία: Κυβερνητική κρίση για το προσφυγικό

admin

Ο πολιτικός κίνδυνος κινείται ανατολικά

admin

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Zuckerberg για το libra

admin

IHS Markit: Οριακή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στην Ελλάδα

admin

ΕΤΕ: Ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας

admin

Οι δυναστικές διχόνοιες της Ελλάδας

admin

Οι οπτικές ίνες και το γρήγορο internet στην Ελλάδα

admin

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε “ΒΒ-” από “B+”

admin

Από …ιστορικό ρεκόρ σε ρεκορ τα ελληνικά ομόλογα- Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

admin