Image default
Πρώτο Θέμα

Κοιτάσματα: Τα ΕΛΠΕ «κοντράρουν» τον Πρωθυπουργό!

Κοιτάσματα: Τα ΕΛΠΕ «κοντράρουν» τον Πρωθυπουργό!Μεγάλες ελπίδες για έσοδα από τη μελλοντική αξιοποίηση μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καλλιεργεί ο Πρωθυπουργός, με τις χθεσινές δηλώσεις του από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Όμως, η διοίκηση του ημικρατικού πετρελαϊκού κολοσσού των ΕΛΠΕ έχει πρόσφατα διαψεύσει -και μάλιστα με ειρωνικά σχόλια- αυτές τις ελπιδοφόρες προβλέψεις του Πρωθυπουργού!

Το μεγάλο παράδοξο της εθνικής πολιτικής για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι ότι σταθερά η κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, εμφανίζεται έντονα αισιόδοξη, τη στιγμή που ο ισχυρότερος και ελεγχόμενος εν μέρει από το Δημόσιο «παίκτης» του κλάδου, τα Ελληνικά Πετρέλαια, αμφισβητεί αυτή την αισιοδοξία και μάλιστα με δηλώσεις σε οικονομικά έντυπα παγκόσμιας εμβέλειας:

Ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, όπου εξετάσθηκαν τα δεδομένα των τελευταίων σεισμικών ερευνών από τη νορβηγική PGS, μίλησε για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και το Ιόνιο.

Ο κ. Σαμαράς, καθώς συνεχίζεται η ανάλυση των δεδομένων για πιθανά κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετικά αποτελέσματα και σε αυτήν την περιοχή.

Προεξοφλώντας την επιβεβαίωση της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων, ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για (συνολικά) έσοδα έως και 150 δισ. ευρώ σε βάρος 25-30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τα ΕΛΠΕ άλλα λένε…

Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Γιάννης Κωστόπουλος, που κατέχει την υψηλή θέση του χάρη και στην θετική ψήφο των εκπροσώπων του Δημοσίου, από τον Δεκέμβριο, με δηλώσεις του στο αμερικανικό περιοδικό “Forbes”, έχει αμφισβητήσει έντονα την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, «κοντράροντας» ανοικτά τον Πρωθυπουργό!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αμερικανού συντάκτη του άρθρου, το οποίο έχει ως κεντρικό τίτλο και ως βασικό ερώτημα «πόσο αληθινό είναι το μέλλον της Ελλάδας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου;», ο κ. Κωστόπουλος απαντά ως εξής:

Οι υπερβολικά ενθουσιώδεις εκτιμήσεις για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν προέρχονται από καλά θεμελιωμένη έρευνα, αλλά περισσότερο «από πρώην καθηγητές και απογοητευμένους επιστήμονες, που ψάχνουν να βρουν μια δουλειά για τον εαυτό τους. Αυτοί οι επιστήμονες είναι», σύμφωνα με τον Κωστόπουλο, «που φέρνουν στη δημόσια συζήτηση απίστευτες ιστορίες περί του ότι η Κρήτη βρίσκεται πάνω σε αποθέματα υδρογονανθράκων παγκόσμιας εμβέλειας».

Σχετικα αρθρα

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Η Γερμανία προειδοποιεί για συνέπειες της απραξίας για το προσφυγικό

admin

Η Άτακτη Χρηματοπιστωτική Ενοποίηση της Ευρώπης

admin

«Αίμα και… δάκρυα» σε Χ.Α. και ομόλογα

admin

Οι 100 δόσεις και η… εξέγερση των υποζυγίων!

admin

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για νέα άνοδο της μετανάστευσης

admin

Το ράλι που φοβίζει τους πάντες αλλά συμμετέχουν όλοι: Τι φοβούνται οι αναλυτές

admin

Η νέα ημι-απολυταρχική στρατηγική της Τουρκίας

admin

Η χαραυγή του εμπορίου

admin

Η παραπομπή Τραμπ βάζει “φωτιά” στον προεκλογικό αγώνα

admin

Ποιο είναι το καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα;

admin

Eurogroup: 15 δισ.€ δόση, 10 χρόνια παράταση και ραντεβού… το 2032

admin

Παράδοση στη Νορβηγία οι κυβερνήσεις μειοψηφίας

admin

Το γερμανικό «στοπ» σε εκλογές και η νέα επιτήρηση

admin

H Lamda και το Ελληνικό…

admin

ΑΑΔΕ – 120 δόσεις: Οδηγός 18 απαντήσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας

admin

Ίσως η Κίνα να μην μπορεί τελικά να κατακτήσει τον πλανήτη

admin

Ο Mark Zuckerberg απέναντι στο «τέρας» που δημιούργησε

admin