Image default
Πρώτο Θέμα

Ο… Mr Χαρτοπετσέτα πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

Ο... Mr Χαρτοπετσέτα πρόεδρος στα ΕΛΠΕ

Σάλο ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης έχει ξεσηκώσει η χαριστική τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου στη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ, καθώς φέρνει στη μνήμη όλων τις μνημειώδεις αστοχίες του ως τελευταίου υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά και την… οικονομική διπλωματία της χαρτοπετσέτας, που άσκησε προς την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τηλεοπτικές εκπομπές ερευνητικού ρεπορτάζ, όπως η «Έρευνα» του Π. Τσίμα και οι «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά, έχουν αναδείξει, προβάλλοντας δηλώσεις και της ίδιας της Κ. Λαγκάρντ, το περιβόητο φιάσκο με τη λαδωμένη χαρτοπετσέτα, στην οποία ο κ. Παπαθανασίου έγραψε τα μέτρα, με τα οποία σκόπευε να «μαζέψει» το καλπάζον, τότε, δημοσιονομικό έλλειμμα:

Ήταν Μάιος του 2009, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, όταν ο κ. Παπαθανασίου είχε αρχίσει να πιέζεται έντονα από τους Ευρωπαίους για να λάβει μέτρα, καθώς το έλλειμμα φαινόταν ότι θα ξέφευγε πολύ, συγκριτικά με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η Λαγκάρντ, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έθεσε αυτό το θέμα στον Γ. Παπαθανασίου, στο πλαίσιο γεύματος που είχαν οι δύο υπουργοί. Με έκπληξη, όπως η ίδια αφηγήθηκε, είδε τον κ. Παπαθανασίου να αρχίζει να σημειώνει μέτρα σε μια χαρτοπετσέτα, τα οποία σκόπευε να λάβει μετά τις ευρωεκλογές: αύξηση ΦΠΑ 2%, πάγωμα μισθών και προσλήψεων στο Δημόσιο κ.α. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», δήλωσε η Λαγκάρντ ότι σκέφθηκε, όταν βρέθηκε μπροστά σε αυτή την εκπληκτική παρουσίαση του Γ. Παπαθανασίου (σημειωτέον, ότι η χαρτοπετσέτα διαπιστώθηκε ότι ήταν και… λαδωμένη!).

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τη θέση του ως μετόχου μειοψηφίας στα ΕΛΠΕ υπέδειξε τη χαριστική τοποθέτηση του κ. Γ. Παπαθανασίου στη «διακοσμητική», πλην καλά αμειβόμενη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ (τη διοίκηση του ομίλου θα συνεχίσει να ασκεί ο έμπιστος του ομίλου Λάτση, Γ. Κωστόπουλος). Αυτό προκάλεσε μια «εκρηκτική» αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι:

«Η επιλογή του κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ως Προέδρου της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι προκλητική και απαράδεκτη. Ως τελευταίος Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οι πολιτικές πράξεις και παραλείψεις του, συνετέλεσαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ανάγκη της χώρας να προσφύγει στη σύναψη δανειακής σύμβασης και στο Μνημόνιο. Με πρόβλεψη ελλείμματος 2% στον Προϋπολογισμό του 2009, επί Υπουργίας του κ. Παπαθανασίου οι δαπάνες εκτινάχθηκαν, τα έσοδα κατέρρευσαν και το έλλειμμα έφτασε σε διψήφια νούμερα.

Ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για την εξαπάτηση των Ευρωπαίων εταίρων μας, που πλήρωσε ακριβά η χώρα. Εξαπάτηση, δεδομένου ότι μερικές μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, γνωστοποιούσε στην Eurostat έλλειμμα 6% για το έτος 2009, ενώ από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών ήδη γνώριζε πως στο 9μηνο το έλλειμμα ήταν σχεδόν 10%.

Η επιλογή του, συνεπώς, για τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ προσβάλλει τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία 4 χρόνια, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα».

Ο κ. Σαχινίδης δεν διστάζει να καλέσει την κυβέρνηση «να του ζητήσει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ».

Έχει ενδιαφέρον δε ότι εναντίον του κ. Παπαθανασίου εκφράσθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σε σχόλιό του στο twitter, γράφει: «Ο κ. Παπαθανασίου έχει τέραστιο έλλειμμα (2009)… αξιοπιστίας!».

Σχετικα αρθρα

Νέο προειδοποιητικό σήμα από την ευρωζώνη

admin

FAZ: Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές

admin

Η μάχη της Ευρώπης σε τέσσερα μέτωπα

admin

Γερμανικός Τύπος: Ανησυχία για τους Έλληνες στις τουρκικές φυλακές

admin

Πού ήταν λάθος και πού σωστός ο Milton Friedman πριν από 50 χρόνια

admin

«Αβάντες» των αμερικανών στο Χ.Α.

admin

Πώς να τα χάσετε όλα σε 2 εβδομάδες με προϊόντα UBS και Citigroup!

admin

120 δόσεις: Ποιοι οφειλέτες κερδίζουν, ποιοι εξαιρούνται από το νέο σχήμα

admin

Eπέκταση της πιστοποίησης με το «Ελληνικό Σήμα» επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας

admin

Το κόστος του COVID στις γυναίκες

admin

Ξένα ΜΜΕ για αναβάθμιση: Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη, κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα

admin

Πότε το ευρώ θα φτάσει στο 1:1 με το δολάριο;

admin

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ταραχώδεις θάλασσες

admin

Die Zeit: Κάτι αλλάζει στην Αθήνα(;)

admin

Γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη θεραπεία

admin

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στην ομαλότητα για την Ελλάδα αλλά η κρίση παραμένει

admin

Το δίλημμα της Μέι για τον Τραμπ

admin