Image default
Πρώτο Θέμα

Eurobank: Κεφαλαιακές ανάγκες-σοκ στο κακό σενάριο της ΤτΕ

Eurobank: Κεφαλαιακές ανάγκες-σοκ στο κακό σενάριο της ΤτΕΚατά 50% αύξησαν οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος το λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank. Αυτές οι ανακοινώσεις βασίσθηκαν στο καλό σενάριο, ενώ σοκ προκαλούν οι υπολογισμοί με βάση το κακό σενάριο, που ανεβάζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες κοντά στα 5 δισ. ευρώ!

Η Eurobank έγινε η πρώτη συστημική τράπεζα που κρατικοποιήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή ο βασικός της μέτοχος (Όμιλος Λάτση) τράπηκε σε… άτακτη φυγή, ενώ ουδείς ιδιώτης επενδυτής ήταν πρόθυμος να επενδύσει κεφάλαια στην τράπεζα.

Η διοίκηση της τράπεζας, υπό τον επενδυτικό τραπεζίτη, Χρ. Μεγάλου, πασχίζει τώρα να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών για την επόμενη αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας έγινε… λάστιχο μέσα σε λίγες μόνο ημέρες:

Οι αρχικοί σχεδιασμοί για την αύξηση έγιναν με στόχο τη συγκέντρωση 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα fund Fairfax και York Time Capital είχαν συμφωνήσει εξαρχής να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ως στρατηγικοί επενδυτές.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρχαν πληροφορίες ότι τα 2 δισ. ευρώ δεν θα ήταν αρκετά και ίσως να χρειάζονταν 2,5 δισ. ευρώ.

Τελικά, από την ΤτΕ ανακοινώθηκε ότι η Eurobank χρειάζεται τουλάχιστον 2,945 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 50% περισσότερα από τον αρχικό σχεδιασμό!

Σε αυτούς τους υπολογισμούς φαίνεται ότι βάρυναν και μεγάλες ζημιές, ύψους 1,15 δισ. ευρώ, που «έγραψε» η Eurobank στη χρήση του 2013, καθώς μόνο στο δ’ τρίμηνο του έτους σχημάτισε προβλέψεις 660 εκατ. ευρώ για επισφαλείς απαιτήσεις.

Όσοι διάβασαν το πλήρες (αγγλικό) κείμενο της ΤτΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας διαπίστωσαν ότι η Eurobank είναι η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα στους… ανέμους του κακού σεναρίου για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Σύμφωνα με το κακό σενάριο, η Eurobank έχει μια κεφαλαιακή «τρύπα» της τάξεως των 5 δισ. ευρώ (4,98 για την ακρίβεια), η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 53% των κεφαλαιακών αναγκών όλων των τραπεζών που εξετάσθηκαν από την ΤτΕ! Προκαλεί εντύπωση δε ότι σε αυτό το σενάριο η ΤτΕ υπολόγισε ότι η Eurobank θα δημιουργεί τα επόμενα χρόνια εσωτερικά κεφάλαιο μόνο 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από την Τράπεζα Αττικής (77 εκατ. ευρώ).

Αυτή την εβδομάδα, πάντως, αναμένεται η σύγκληση συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, προκειμένου να αποφασισθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών αναμένεται πολύ χαμηλή, κοντά στην ονομαστική αξία των 0,30 ευρώ, καθώς αυτό επιτάσσουν τα ξένα fund που ενδιαφέρονται για την αύξηση.

Για να προχωρήσει, πάντως, η αύξηση κεφαλαίου απαιτείται να ψηφισθεί πρώτα νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει να προσδιορισθεί με όρους αγοράς η τιμή διάθεσης, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκτεθεί ακόμη και σε ποινικές κατηγορίες, εάν δεχθεί τη διάθεση μετοχών σε πολύ χαμηλή τιμή, συγκριτικά με την τιμή διάθεσης μετοχών στο ΤΧΣ στην τελευταία αύξηση της Eurobank.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Δεν αναστρέφεται η τάση για το οικονομικό κλίμα

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

Γερμανικός Τύπος: Χαλαρότερους όρους λιτότητας θέλει ο Μητσοτάκης

admin

Markit (ΡΜΙ): Σταθερή η συνολική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία

admin

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

admin

Deutsche Bank: O νο 1 πονοκέφαλος για την γερμανική κυβέρνηση

admin

Η ανισότητα των Εθνών

admin

Η απειλή της Ιταλίας στην Ευρώπη

admin

Πορτογαλία: Ο Δούρειος Ίππος των Κινέζων;

admin

Γιατί φθίνει η στήριξη για τα κατεστημένα κόμματα της Ευρώπης

admin

Τι περιμένει την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος

admin

Η Moodys ρίχνει το Χρηματιστήριο -Στο επίκεντρο οι τράπεζες

admin

ΠΑ.ΣΟ.Κ : Ώρα μηδέν…

admin

Citi: Στο 0,70% η απόδοση του 10ετούς το 2020

admin

XA: Πτωτικό «ράλλι» με οδηγό την Eurobank

admin

Στη «μάχη» των stress test οι τράπεζες

admin

Λέντορφ: Ο νεοφιλελευθερισμός διασπά τις κοινωνίες

admin

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να προστατέψει τη δημοκρατία της

admin