Image default
Πρώτο Θέμα

Αγορές: Φθάνει στο τέλος του το «bull market»;

Αγορές: Φθάνει στο τέλος του το «bull market»;

Πέντε χρόνια έκλεισε πριν λίγες ημέρες το «bull market» στις αγορές, το οποίο όμως διεκόπη (προσωρινά 😉 λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία και εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί όπως η διόρθωση που συντελείται στις αγορές είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το Νοέμβριο του 2012.

Πάντως όποιος αγόρασε μετοχές στις 6 Μαρτίου του 2009  που ο  S&P 500 χτύπησε τις 666 μονάδες, «χρεώνοντας» στην Wall Street τη δεύτερη μεγαλύτερη «bear market» των τελευταίων 100 ετών, σήμερα έχει κέρδος 180% χωρίς τα μερίσματα.

Έκτοτε η αγορά έχει καταφέρει και έχει τριπλασιάσει τα κέρδη της παρά τις προκλήσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς όπως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το «bull market»  εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να προκαλεί εντύπωση, αποδεικνύοντας πως η εμπιστοσύνη στις αγορές έχει πλέον αποκατασταθεί.

Από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης την περίοδο των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μέχρι και σήμερα, οι παγκόσμιες μετοχές έχουν κάνει «ράλι» 169%, τα εμπορεύματα 55%, ενώ τα ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 1/3. Την ίδια περίοδο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έχει σχεδόν διπλασιαστεί κλείνοντας στις 1.326,7 ενώ ο Nasdaq Composite έχει ενισχυθεί κατά 242 %.

Ωστόσο, από τις 7 Μαρτίου οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθούν διορθωτική πορεία, με αφορμή την Ουκρανία και την Κίνα. Ειδικότερα για την Κίνα η Bank of America, η UBS, η JPMorgan Chase και η Nomura Holdings προχώρησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για την κινεζική οικονομία φέτος. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό απ’ το 2004. επίσης τα στοιχεία έδειξαν μία απρόσμενη αποδυνάμωση στις εξαγωγές.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται πλέον είναι για πόσο ακόμα οι αγορές θα φλερτάρουν με την κορυφή και πόση ώθηση μπορεί να δοθεί στις μετοχές,  τη στιγμή που η Federal Reserve μειώνει σταδιακά τη στήριξή της στην αδύναμη ακόμα παγκόσμια οικονομία;

Αυξημένη νευρικότητα

Η ευρέως διαδεδομένη προσδοκία είναι ότι οι «ταύροι» δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχώς βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία ακόμα και χωρίς την στήριξη της Fed αποτελεί οιωνός πως το «bull market»  θα συνεχιστεί.  Την ίδια ώρα όμως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα σημάδια νευρικότητας που δείχνει η αγορά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η αύξηση των κερδών, και ειδικότερα η αύξηση των εσόδων, ενδέχεται να μην είναι αρκετά ισχυρή για να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών τα οποία έχουν ως αντίκτυπο την επιβράδυνση της κερδοφορίας. Για τις επιχειρήσεις του S&P500,  η αύξηση των εσόδων ανέρχεται κατά μέσο όρο μόλις στο 3,2% από το Μάρτιο του 2009 ενώ τα σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η αύξηση των εσόδων εκτιμάται ότι θα αγγίξει μόλις το 1%.

Την ίδια ώρα η Fed θα χρειαστεί σχετικά σύντομα να επιταχύνει το «συμμάζεμα» των έκτακτων μέτρων στήριξης για να φτάσει τελικά στο σημείο να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικές συνέπειες για το κόστος δανεισμού.  Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, έχει αρχίσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης , μειώνοντας  το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τα 85 δισ. δολάρια στα 75 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η αργή ρυθμοί μείωσης της ανεργίας στην αμερικανική αγορά αλλά και ο χαμηλός πληθωρισμός που παρουσιάζει, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν τελικά η οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τη στήριξη της Fed.

Παράλληλα,  η αξία των αμερικανικών μετοχών τις οποίες αγόρασαν οι επενδυτές με δανεικά έχει αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούνιο, κάτι που δείχνει ότι τα hedge funds και άλλοι επενδυτές παίρνουν περισσότερα ρίσκα χρησιμοποιώντας δανεικά χρήματα για να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους.

Έντονη ανησυχία  προκαλεί όμως και η επίμονη αργή ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι μελλοντικά επιζήμια για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πέρα όμως από τα ανησυχητικά σημάδια νευρικότητας που δείχνει η αγορά, υπάρχουν ακόμη και κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που ενώ θα έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί σε μια ισχυρή αγορά, εντούτοις, δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους, όπως είναι οι βαριές εισροές  στην μετοχική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ή μια σημαντική κίνηση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αντίθετα, τα πιστωτικά spreads φανερώνουν το έντονο άγχος που υπάρχει.

Διχασμένοι οι επενδυτές

Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι επενδυτές, διχάζονται από τα σημάδια της αγοράς αφού από τη μία πλευρά η οικονομία έχει δείξει σημάδια βελτίωσης και από την άλλη έχουν εμφανιστεί νέες εστίες ανησυχίας. Ο λόγος για όσα διαδραματίζονται στην Κριμαία, αλλά και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας.

Ορισμένοι έχουν αρχίσει να κρούουν ήδη το καμπανάκι του κινδύνου για την μελλοντική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Ο Seth Klarman, ένας από τους πιο αξισέβαστους επενδυτές στον κόσμο, ιδρυτής του Baupost Group, ενός διεθνούς fund με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνει λόγο για φούσκα σε μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπως η Netflix και η Tesla Motors, ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα απότομης διόρθωσης στις κεφαλαιαγορές.

Αν και ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πότε θα υπάρξει η σημαντική διόρθωση των αγορών, τονίζει ότι οι περισσότεροι  επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο και δεν είναι προετοιμασμένοι για τον τερματισμό του πενταετούς πειράματος.

«Όταν οι αγορές μπουν σε αντίστροφη πορεία, όσα νομίζουν ότι γνωρίζουν οι επενδυτές θα γυρίσουν πάνω-κάτω και μέσα-έξω. Η φράση ‘αγόρασε στα χαμηλά’ θα αντικατασταθεί από τη φράση ‘μα τι στο καλό σκεφτόμουν;’… Όσοι δεν έχουν τοποθετηθεί και δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά θα δουν ότι η πτώση θα είναι μεγάλη. Λίγοι, αν όχι ελάχιστοι, θα γλιτώσουν αλώβητοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Seth Klarman.

Ο James Paulsen με τη σειρά του, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Wells Capital Management, η οποία έχει περίπου 340 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό, αναγνωρίζει τα σημάδια αδυναμίας που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν οι μετοχές κρατώντας ωστόσο μια πιο μετριοπαθή στάση.

«Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι υπερβολικές, αλλά δεν είναι και φθηνές» υποστήριξε  και προειδοποίησε ότι το «bull market» θα μπορούσε να καταλήξει σε χαμηλά όπως τη δεκαετία του ’20.

Ο Michael Hartnett, στρατηγικός αναλυτής της ης Bank of America Merrill Lynch ανήκει στους αισιόδοξους, που πιστεύουν ότι η «αγορά των ταύρων» δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της.

«Ούτε πληθωρισμός, αλλά ούτε και ύφεση προβλέπονται στο βασικό μας μακροοικονομικό σενάριο. Τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας επιχειρήσεων και επενδυτών είναι πιο ορατά από την απληστία και τη μόχλευση. Και οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν με το δόγμα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ανέφερε ο Michael Hartnett.

Ωστόσο, παραδέχεται πως υπάρχουν ακόμη αρκετές ανησυχίες που παραδόξως θα μπορούσαν να συντηρήσουν τη σημερινή ανοδική τάση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αδυναμία στην Ευρώπη «βλέπει» η UBS

Μια σχετικά αυξανόμενη αδυναμία ανόδου, σε σχέση με την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά παρατηρούν στις ευρωαγορές οι αναλυτές της UBS και υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη πραγματοποιεί το αναμενόμενο pullback του Μαρτίου, όπου λόγω της σημαντικής υποχώρησης του γερμανικού χρηματιστηρίου αλλά και του δυνατού ευρώ, αναμένεται βραχυπρόθεσμα να φέρει νέες πιέσεις στις ευρωαγορές. Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, αναμένουν μετά το επιθετικό ράλι του Φεβρουαρίου διόρθωση του S&P 500  3% με 4% το Μάρτιο πριν επιστρέψει σε ανοδική πορεία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Morgan Stanley: Υπεραγορασμένα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις προοπτικές της αγοράς είναι και οι αναλυτές της Morgan Stanley οι οποίοι αναρωτιούνται «μήπως το trade της ανάκαμψης της περιφέρειας έχει παρατραβήξει». Για τον αμερικανικό οίκο, η αθρόα εισροή κεφαλαίων στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας εξελίσσεται σε εστία ανησυχίας αφού διαπιστώνουν ότι είναι υπεραγορασμένα.

Εκτιμά μάλιστα, ότι τα επίπεδα των υπερ-αποδόσεων που καταγράφονται μέχρι στιγμής έχουν δώσει στο παρελθόν διορθώσεις. Παρόλα αυτά, η θεμελιώδης ανάλυση δείχνει ότι η ελκυστικότητα των μετοχών της περιφέρειας στην πραγματικότητα βελτιώνεται. 

Σχετικα αρθρα

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Αρνητικός ο Νοέμβριος για τον μεταποιητικό τομέα

admin

Handelsblatt: Σχέδιο ελάφρυνσης χρέους από τον ESM και τη Γαλλία -Με ρήτρα ανάπτυξης

admin

Δυναμική είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού

admin

Ο νέος πόλεμος για τον έλεγχο των τραπεζών!

admin

Η αγορά εργασίας της Γαλλίας ξαναζωντανεύει υπό τον Μακρόν

admin

Markit: Κατέβασε «ταχύτητες» η ελληνική μεταποίηση

admin

Bloomberg: Η Ευρώπη, η σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

admin

Το New Deal για οφειλέτες και… η τρόικα

admin

Ο Σόιμπλε καλεί τον Τσίπρα να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ΔΝΤ

admin

Βροχή εκδόσεων ομολόγων σε όλη την Ευρώπη

admin

Οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν άμεσες εκλογές!

admin

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων γίνονται όλο και πιο άσχημες

admin

Το εταιρικό χρέος της Τουρκίας προκαλεί πανικό στην οικονομία της

admin

Η “πανδημία” κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των νέων ενηλίκων και το δύσκολο φθινόπωρο

admin

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 2020 με πρωταγωνιστές δισεκατομμυριούχους

admin

Ευκαιρίες για την Ελλάδα στο νέο πακέτο Γιούνκερ

admin

«Καταιγίδα» ανασφάλειας σαρώνει τα ομόλογα του Νότου

admin