Image default
Πρώτο Θέμα

Τι συμβαίνει με την Eurobank;

Τι συμβαίνει με την Eurobank;

Εκτός από την κόντρα με το ΤΧΣ  για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου , η διοίκηση της Eurobank βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα: τις εκροές  στις καταθέσεις.

Σύμφωνα - τις αρχές της εβδομάδας στα γκισέ των καταστημάτων της Eurobank παρατηρείται σημαντική κινητικότητα, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που σηκώνουν  μέρος των χρημάτων τους.

Και αυτό διότι κάποιοι καταθέτες έχουν ανησυχήσει από αυτά που γράφονται, ότι δηλαδή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες θα προβλέπει υποχρεωτικό «κούρεμα» στις απαιτήσεις ομολογιούχων.

Η εκροή στις καταθέσεις ανησυχεί ιδιαίτερα τη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, καθώς μεγαλώνει την κεφαλαιακή «τρύπα» της τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα ποσά που φεύγουν από την τράπεζα ξεκινούν από τις 5.000 και φτάνουν ακόμα και τις 40.000.

Την  ίδια στιγμή σε νέα καθυστέρηση οδηγείται η αύξηση του  μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Την Τετάρτη το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ μπλόκαρε την πρόθεση της διοίκησης της Eurobank να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 3 δις. ευρώ.

Ο λόγος που οδήγησε την διοίκηση του ΤΧΣ στην λήψη της παραπάνω απόφασης δεν είναι άλλος από την ελλείψει του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα χθες βράδυ τραπεζικά στελέχη να τονίζουν ότι εφόσον δεν προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νόμου, τίθεται πλέον σε κίνδυνο η επαναιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αποφάσισε την Τετάρτη να καταψηφίσει το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης, το οποίο επρόκειτο να τεθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Eurobank – το οποίο αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να είναι έτοιμο το Ταμείο- επικαλούμενο νομικό πρόβλημα.

Ειδικότερα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν καλύπτεται από τον νόμο 2190 αλλά από τη νομοθεσία που αφορά το ΤΧΣ, δηλαδή μια σειρά νόμων που επιτρέπουν τη συμμετοχή του στις αυξήσεις κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο δεν σχετίζεται με τις αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς που γίνονται με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Η Eurobank είναι διαφορετική περίπτωση για μια σειρά από λόγους: στην αύξηση της τράπεζας θα συμμετάσχει το Ταμείο, θα γίνει εύλογα σε τιμή χαμηλότερη της τοποθέτησης του Ταμείου και άρα, υπάρχει μια ανάγκη νομικής προστασίας των μελών του ΤΧΣ για να συναινέσουν σε μια αύξηση σε τιμής αγοράς. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να καλυφθεί μόνο με το νέο νόμο, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Το πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα όσο αφορά την ψήφισή του έχει αφήσει στον αέρα το νομικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο ώστε να αξιοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένα funds, εκ των οποίων πιο «ένθερμα» το Fairfax και το York Capital, που προτίθενται να καταβάλλουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση ώστε να διατηρήσει στην τράπεζα ποσοστό άνω του 50% και να αποφύγει το σημαντικό dilution, κάτι που αποδέχονται και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Η διοίκηση της Eurobank επιδιώκει να μην χαθεί το ευνοικό μομέντουμ και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να τελειώσει η εκκρεμότητα, όποια λύση και αν επιλεγεί.

Σχετικα αρθρα

IOBE: Νέα ανάκαμψη στον δείκτη οικονομικού κλίματος

admin

Όλες οι επιλογές της Ιταλίας μοιάζουν φρικτές

admin

ΗΠΑ: Έλλειμμα σοκ 3 τρισ. δολάρια-Ρίγη ανησυχίας στην υφήλιο!

admin

Φόβοι και ελπίδες για την προεδρία Τραμπ

admin

Στα όρια του «κραχ» το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

admin

ING: Οι αγορές αναγνωρίζουν τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές

admin

Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά της Κεντροαριστεράς

admin

Το 83% των εμπόρων είχαν χαμηλότερο τζίρο στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις

admin

Ψεύτικο ή καθόλου Brexit

admin

Χ.Α.:+3,6%- Στο +46,74% από 01/01/09

admin

Πόσο πιθανή είναι τελικά μια ανάτπυξη V;

admin

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να δώσουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των αμερικανών επισκεπτών στην ΕΕ

admin

Στενά του Χορμούζ: Η πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο

admin

Πάρτι διαρκείας στη Wall Street κόντρα στις προβλέψεις αναλυτών

admin

Το Faux Pas του Μακρόν

admin

Για να σωθεί η Ευρώπη πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές

admin

Για … 11 ψήφους μείναμε (προς το παρόν) στην Ευρωζώνη

admin

Πως η ΕΕ θα ελέγξει τις κινέζικες επενδύσεις

admin