Image default
Πρώτο Θέμα

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Αγώνας δρόμου για ιδιωτικοποίηση τραπεζών

Αισθήματα ανακούφισης κυριαρχούν από σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, μετά την, έστω επεισοδιακή, υπερψήφιση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όμως, αρχίζει ένας νέος αγώνας δρόμου, αυτή την φορά για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το ΤΧΣ, καθώς οι τραπεζίτες επιδιώκουν να «φυλάξουν τα νώτα τους», σε περίπτωση δραματικής αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, στις αρχές του 2015.

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί ιδιαιτέρως τους τραπεζίτες, που βρίσκονται αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένοι» σε ένα καθεστώς ιδιότυπης κρατικοποίησης, καθώς σταθμίζουν τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα των τραπεζών:

          Μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την πιθανή, έστω οριακή, επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

          Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, η πιθανότατη αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

          Το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης με βασική συνιστώσα τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τις τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο και να απομακρύνει τις σημερινές διοικήσεις.

          Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας στον Γ. Στουρνάρα για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες, κάνοντας λόγο για «κακούργημα» και ζητώντας να συζητηθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, η οποία τελικά δεν συζητήθηκε.

Σε αυτό το κλίμα και παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να «ξεφουσκώνει» οι τραπεζίτες δεν μπορούν παρά να επιδιώξουν τη συντομότερη δυνατή αποδέσμευσή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε ακόμη και σε ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή να είναι σε θέση να αποφύγουν τα χειρότερα.

Έτσι, θα επιδιώξουν μέσα στους επόμενους μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα συντηρηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για ελληνικές τραπεζικές μετοχές, να επιταχυνθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, με χρήση των νέων εργαλείων που δίνει στο Ταμείο το πολυνομοσχέδιο.

Καθώς γίνεται φανερό ότι δεν «περπατάει» η αρχική διαδικασία διάθεσης μετοχών στους ιδιώτες κατόχους warrants και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να φέρει γρήγορα αποτελέσματα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, οι τραπεζίτες επιδιώκουν να προχωρήσει το Ταμείο σε δημόσιες προσφορές μετοχών, όπως του δίνει πλέον τη δυνατότητα ο νόμος, επιτρέποντας αυτές οι προσφορές μετοχών να γίνουν σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους από το ΤΧΣ, αλλά και από τις χρηματιστηριακές τιμές.

Για να προχωρήσουν, όμως, οι δημόσιες προσφορές, που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι έχουν την προοπτική να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον, θα πρέπει να αρχίσουν να αποδεσμεύονται μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν τα warrants.

Για το σκοπό αυτό, άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να προχωρά σε δημόσιες προσφορές για την αγορά warrants, με αντάλλαγμα μετοχές ή μετρητά. Τα warrants θα ακυρώνονται, με αυτό τον τρόπο, και θα απελευθερώνονται «πακέτα» μετοχών, για να διατίθενται στην αγορά.

Οι ισχυροί του τραπεζικού κλάδου περιμένουν τώρα από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ταμείου να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες «απόσυρσης» warrants και διάθεσης μετοχών στην αγορά, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά στενά και μια σημαντική μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να επιτευχθεί πριν αρχίσει να γίνεται ορατός ο κίνδυνος ενός…. πολιτικού ατυχήματος.

Σχετικα αρθρα

Ελντοράντο η Ελλάδα για αμερικανικά επενδυτικά funds

admin

Η Άγκελα Μέρκελ γίνεται 65 ετών

admin

«Μπλόφα» δημοψηφίσματος και στο βάθος εκλογές

admin

Χ.Σταϊκούρας: Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων

admin

Ένα ζευγάρι σοσιαλιστών διεκδικεί τα ηνία του Eurogroup

admin

Επιστρέφουν οι κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

admin

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

admin

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επόμενα βήματα μετά το τέλος του QE

admin

Alpha Bank: Πού οφείλεται το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας

admin

Επενδύσεις από τη Γερμανία ζητά ο Εμ. Μακρόν

admin

Πικρός συμβιβασμός για τη Μέρκελ

admin

ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

admin

Η πορεία της βιομηχανίας που έχτισε την Ελλάδα

admin

Καθαρή έξοδος με επιτήρηση ΔΝΤ!

admin

Υδρογονάνθρακες: Ο πλούτος του αύριο

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Γερμανία vs ΕΚΤ

admin

Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία (Παραδείγματα)

admin