Image default
Πρώτο Θέμα

Προς τι ο ξαφνικός «έρωτας» των ξένων με την Ελλάδα;

Προς τι ο ξαφνικός «έρωτας» των ξένων με την Ελλάδα;

Το μπαράζ από εκθέσεις ξένων οίκων και δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο για την Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Κοινή συνισταμένη των εκθέσεων και των σχολίων γύρω από την Ελλάδα είναι πως η χώρα πραγματοποίησε το απόλυτο turn around story και όχι μόνο δεν χρεοκόπησε αλλά βρίσκεται πλέον το δρόμο της ανάκαμψης. Παράλληλα οι αναλυτές θεωρούν πως η Ελλάδα τους επόμενους μήνες η χώρα θα κάνει τη μεγάλη κίνηση και θα βγει στις αγορές. Μάλιστα, η Citigroup προσδιόρισε τον χρόνο αυτής της κίνησης στα τέλη Απριλίου. Το συγκεκριμένο report σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν πως το αμερικανικό σπίτι ίσως γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Επίσης η Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ανέφερε πως η Αθήνα θα προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς έως 5ετούς ομολόγου έως τον Ιούνιο, με στόχο να αντλήσει περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ συνολικά φέτος. Επίσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει χρήση των αποθεματικών που έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία των διαφόρων τομέων της, προκειμένου να αντλήσει άλλα 1,3 δισ. ευρώ. Με τα ποσά αυτά, η Αθήνα ελπίζει ότι καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες, κλείνοντας το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για το 2014 και εκπληρώνοντας τους όρους της τρόικας. Όπως είπε ένας αξιωματούχος, το σχέδιο αυτό έχει συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την τρόικα και εγκρίθηκε από το σημερινό Eurogroup. Ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα ήταν δυνατό να αντληθεί το ποσό των 4-5 δισ. ευρώ σε δύο εκδόσεις, μία τον Ιούνιο και μία ακόμα στο δεύτερο μισό του έτους. “Σκοπεύουμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε τακτικά στις αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων, όχι γιατί είμαστε απελπισμένοι για ρευστό, αλλά γιατί έτσι χτίζεται ένα momentum”, είπε. Και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει τα χρήματα αυτά στους τομείς της, στο μέλλον.

Αίσθηση πρoκάλεσε δημοσίευμα του -, το οποίο δίνει εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει καταφέρει, τονίζοντας πως η χώρα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει.

Όπως αναφέρει το άρθρο, μπορεί η Ελλάδα να κινδύνευε μόλις πριν από δύο χρόνια να βγει από το ευρώ, ωστόσο σήμερα κάνει την έκπληξη και εξετάζει την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% – δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την Ε.Ε., αναφέρει το -.

Σημειώνει, ωστόσο, πως εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5-2 δισ. ευρώ τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει η χώρα το χρέος της με προσιτά επιτόκια.

«Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής», εκτιμά το -.

Αναφέρει, μάλιστα, πως από το 1997, που η Μογγολία έγινε η πρώτη χώρα που αναδιάρθρωσε τα κρατικά της ομόλογα, η μέση διάρκεια επιστροφής στις αγορές για τις χώρες ήταν 4,5 έτη, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Τι βλέπει η RBS

Η Royal Bank of Scotland (RBS) εκτιμά πως, στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να βγει στις αγορές, αυτομάτως θα έχει βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της έναντι της τρόικας. Κάτι, εξάλλου, που φάνηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία στον προϋπολογισμό του 2014 συμπεριέλαβε λιγότερα μέτρα απ’ όσα ήθελε η τρόικα. Φάνηκε όμως και στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, σημειώνει η RBS, καθώς η τρόικα αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε πολλά ζητήματα (κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών κ.ο.κ.) λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών στοιχείων της Ελλάδας αλλά και καθώς αποκλείοντας την ελληνική κυβέρνηση από τη χρηματοδότηση, θα αύξανε τις πιθανότητες για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά στα χρέη που διακρατεί ο επίσημος τομέας (OSI). Σύμφωνα με τη RBS, η έκδοση θα αφορά σε τριετές ή πενταετές ομόλογο, το οποίο θα διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο και θα εξασφαλίζει τους επενδυτές, αφού θα έχει προτεραιότητα αποπληρωμής έναντι των ομολόγων του EFSF. Μάλιστα, εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ως το τέλος της χρονιάς και δεύτερη έκδοση.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα

Ενώ εντείνονται τα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα. Να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα ελληνικά ομόλογα αναδείχθηκαν πρωταθλητές στα κέρδη, εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των υπολοίπων κρατικών τίτλων, χάρη στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τα σχέδια για επιστροφή της στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα. Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν κέρδη 23% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα μεγαλύτερα μεταξύ των 34 αγορών κρατικού χρέους που περιλαμβάνονται στους ομολογιακούς δείκτες του -.

Ελκυστικά χαρακτήρισε τα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley (M.S.). Ο οίκος βλέπει περιθώρια για υποχώρηση των spreads κατά 95 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών θα πέσει από τις 485 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2014 στις 370 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων θα έχει και συνέχεια, εκτιμά η Nomura, σημειώνοντας μάλιστα ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου με απόδοση 6%, τότε και τα δεκαετή ομόλογα θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο τιμών, ώστε οι αποδόσεις τους να πέσουν πιο κοντά στο 6% (από τα επίπεδα του 6,6% όπου βρίσκονται σήμερα). Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δίνουν κέρδη 18% από τις αρχές του έτους, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 15 κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που παρακολουθεί το -.

Η Nomura βλέπει την τιμή του strip κοντά στο 70. «Πρακτικά, βλέπουμε κάποια πρόσθετα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, ειδικά εάν στην ψηφοφορία (του πολυνομοσχεδίου για τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα) στο κοινοβούλιο δεν προκύψουν εκπλήξεις, καθώς η αγορά θα εστιάζει εκ νέου στο ζήτημα της έκδοσης ομολόγων» σημειώνει ο οίκος σε σημείωμά του.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin