Image default
Πρώτο Θέμα

Το μεγάλο παζάρι των ξένων οίκων

Το μεγάλο παζάρι των ξένων οίκων

Από τη στιγμή που οι μεγάλοι ξένοι οίκοι έθεσαν την ελληνική αγορά στο στόχαστρό τους, οι εξελίξεις στη «Λ. Αθηνών» ήταν ραγδαίες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που, γνωρίζοντας ίσως κάτι παραπάνω, υποστηρίζουν ότι έπεται συνέχεια, υπό ορισμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Άλλωστε, στο «παιχνίδι» έχουν εισέλθει και ισχυροί παίκτες, όπως η Citigroup, η οποία, όπως όλα δείχνουν, σκοπεύει να παίξει ρόλο όχι μόνο στα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα αλλά και στις business του Δημοσίου. Αποτέλεσμα, βέβαια, είναι ο «αμερικανικός πόλος» που δραστηριοποιείται στο Χ.Α. να ενισχυθεί μια και μαζί με την JP Morgan, τη Merrill Lynch και τη Citigroup, όπως είναι ευκόλως κατανοητό, οι ισορροπίες μεταβάλλονται. Και ο ευρωπαϊκός «άξονας» πάντως δεν είναι χαμηλότερης ισχύος, μια και ήδη δραστηριοποιείται στη «Λ. Αθηνών» και φυσικά δεν επιθυμεί να μείνει εκτός εξελίξεων. Η Deutsche Bank δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις τραπεζικές business, η Credit Suisse επιθυμεί να διαδραματίσει ουσιαστικότερο και μεγαλύτερο ρόλο, όπως και η HSBC και η UBS προσπαθεί να επιβληθεί χωρίς πάντως να το έχει καταφέρει ως τώρα, πιθανόν λόγω της εδώ εκπροσώπησής της. Ρόλο μπαλαντέρ, πάντως, παίζει η Morgan Stanley, που διατηρεί μόνιμα πια γραφείο στην Ελλάδα οπότε και έχει μπει πιο βαθιά στο παιχνίδι.

Συμμαχίες και κόντρες

Όπως προαναφέραμε, βέβαια, στον συγκεκριμένο χώρο των μεγάλων συμφερόντων οι ισορροπίες είναι λεπτές και πολύπλοκες. Όλοι από τη μια πλευρά φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα οι φημολογούμενες κόντρες που ξεσπούν έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο ταμπλό της. Μια μάτια στις αντικρουόμενες εκθέσεις των ξένων οίκων, για τις οποίες αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλές φορές αποτελούν μοχλό πίεσης, θα πείσει γιατί το «παιχνίδι» είναι σκληρό. Πάντως οι πληροφορίες θέλουν τη  Citigroup να εξελίσσεται το επόμενο διάστημα σε κυρίαρχο και λειτουργεί ως συντονιστής της μιας πλευράς και βέβαια οι συσπειρώσεις και οι συμμαχίες μάλλον δεν σταματούν εδώ.

Οι επαφές της Μorgan Stanley

Στελέχη ανώτατης βαθμίδος της Morgan Stanley βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και είχαν επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης και άλλων φορέων. Τα στελέχη του διεθνούς επενδυτικού οίκου συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τραπεζικούς παράγιντες. Πρόθεση της Morgan Stanley φαίνεται πως είναι η ενεργός συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και σε επικείμενα road shows στα οποία θα συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις, από τον τραπεζικό, καθώς και από άλλους νευραλγικούς κλάδους. Να σημειωθεί πως η Μorgan Stanley είανι ένας εκ των δύο χρηματοοικονομικών συμβούλων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Η επίσκεψη της BlackRock

Εκτός από τη Μorgan Stanley, επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησαν δύο fund managers της BlackRock, οι οποίοι είχαν επαφές με εισηγμένους ομίλους. Συγκεκριμένα, οι δύο διεθνείς διαχειριστές είχαν «one to one» συναντήσεις με εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Οι κλειστές παρουσιάσεις έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Σχετικα αρθρα

Η διάλυση του ευρώ και το… μαγικό ραβδί του Ντράγκι

admin

Έχει πιθανότητες η αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν;

admin

Κι άλλα λεφτά από το κράτος για τον «Μορέα»;

admin

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

admin

Λαγκάρντ: Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση, χρήματα μόνο με βιώσιμο χρέος

admin

ΣΟΚ: Εκλογές με λίστα στις 7 Ιουνίου…

admin

Φθινοπωρινές εκλογές και κόμμα του ΟΧΙ

admin

Σταματήστε να προσποιείστε για το ελληνικό χρέος

admin

Γιατί οι Γερμανοί έχουν μπουχτήσει με τον Τραμπ και την Αμερική

admin

H μεγάλη επιστροφή των ελλήνων θεσμικών

admin

Το ΧΑ «γονατίζει» για να έλθει η νέα εκτίναξη;

admin

Bild: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα

admin

Τα 113 προαπαιτούμενα έως και το β τρίμηνο του 2018

admin

Η Γαλλία προειδοποιεί για «κόκκινη γραμμή» για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

admin

TAZ: Υποκριτική επιχείρηση γοητείας του Ερντογάν

admin

Οι λαϊκοί αντάρτες της Ιταλίας καταρρέουν

admin

H Ιταλία δεν έχει ξεμπερδέψει με τους βιτζιλάντε των ομολόγων

admin

Το Χ.Α., τα ανοικτά μέτωπα και η απουσία των ξένων

admin