Image default
Πρώτο Θέμα

Ιπτάμενα «Γουρούνια» οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης…

Ιπτάμενα «Γουρούνια» οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης…

Οι ασταθείς χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης έχουν χάσει εδώ και καιρό την εύνοια των επενδυτών, ωστόσο το ενδιαφέρον επιστρέφει στις περιφερειακές αγορές καθώς ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών και οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να βελτιώνονται.

Τον τελευταίο χρόνο, οι επιχειρήσεις την περιφέρεια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας –των λεγόμενων χωρών PIGS, ή PIIGS αν συμπεριλάβουμε και την Ιταλία- έχουν δει τις μετοχές τους να ξεπερνούν σε αποδόσεις τις ευρύτερες ευρωπαϊκές μετοχές, ή τουλάχιστον να κινούνται παράλληλα.

Ο δείκτης MSCI της Ιρλανδίας, για παράδειγμα, έχει επιστρέψει 47 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, ενώ ο δείκτης MSCI για την Ιταλία έχει επιστρέψει 56 τοις εκατό. Συγκριτικά, ο MSCI Ευρώπης έχει επιστρέψει 22 τοις εκατό στο ίδιο διάστημα.

«Οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι σε ύφεση εδώ και πέντε ή έξι χρόνια και, ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις έχουν χρειαστεί να μειώσουν το κόστος και να πραγματοποιήσουν αναδιαρθρώσεις ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», δήλωσε ο Barry Norris, διαχειριστής του Argonaut European Alpha fund.

«Έχουν πλέον ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους και προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, πιστεύουμε ότι η περιφέρεια θα αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι οι οικονομίες στη Βόρεια Ευρώπη».

Ο κ. Norris έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας -ιδιαίτερα των χωρών Piigs- σε σχεδόν 50 τοις εκατό, λόγω της άποψης ότι η περιοχή εισέρχεται τώρα σε μία περίοδο «εξαιρετικών» επιδόσεων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο ράλι μετοχών ακολούθησε μία ανάκαμψη στην αγορά ομολόγων, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν μειώσει μεγαλύτερο ποσοστό των «κακών» χρεών τους.

Η έννοια του κινδύνου αλλάζει επίσης, γεγονός που ανανεώνει το ενδιαφέρον στην Ευρώπη• οι επενδυτές που στράφηκαν προς τις λιγότερο χρεωμένες αναδυόμενες αγορές πριν από λίγα χρόνια, έχουν αποχωρήσει από αυτές τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανακοίνωσης των ΗΠΑ σχετικά με το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το τέλος του κυνηγιού του «εύκολου χρήματος» με τις υψηλότερες αποδόσεις έχει οδηγήσει σε υποχώρηση από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι αναδυόμενες οικονομίες και τα εμπορεύματα.

Αυτή η βελτίωση του κλίματος προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μπορεί να παρατηρηθεί και στις αγορές ομολόγων. Οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης• το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα έφτασε το 28 τοις εκατό το 2012. Ωστόσο, οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Τα 10ετή ομόλογα ελληνικού χρέους αποδίδουν πλέον 6,19 τοις εκατό, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές στρέφονται προς ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες είναι σε θέση να επωφεληθούν από την εγχώρια ανάπτυξη, σε αντίθεση με εκείνες που είναι εκτεθειμένες στην ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Jacob de Tusch-Lec, διαχειριστής του fund Artemis Global Income, δήλωσε ότι επενδύει εστιάζοντας στις επιχειρήσεις που έχουν τη βάση τους στην εγχώρια αγορά, όπως εταιρείες κοινής ωφέλειας και ιταλικές τράπεζες, αντί να εστιάζει στις πιο «ασφαλείς» γερμανικές εταιρείες εξαγωγών.

Ο κ. Tusch-Lec πρόσθεσε ότι μεγάλο τμήμα της έκθεσής του στην Ευρώπη, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό 40 τοις εκατό του fund, είναι επενδυμένο στις χώρες Piigs. «Μπήκα νωρίς στο παιχνίδι όταν ήταν όλα ακόμη πολύ φθηνά και ριψοκίνδυνα. Τώρα, όλα φαίνονται πολύ πιο άνετα».

Ομοίως, ο κ. Norris είναι αντίθετος προς αυτές τις ευρωπαϊκές εταιρείες που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών. Πιστεύει ότι ο ενθουσιασμός για την εν λόγω ανάπτυξη είναι «υπερβολικός» και ότι οι προσδοκίες για κέρδη εξακολουθούν να είναι «μη ρεαλιστικές».

Ο κ. Norris δήλωσε ότι η «ανάκαμψη» στην περιφέρεια της Ευρώπης αντικατοπτρίζεται και στην εταιρική κερδοφορία. Έρευνα της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS δείχνει ότι η εταιρική απόδοση ιδίων κεφαλαίων στην Πορτογαλία ήταν 25 τοις εκατό το 2007, αλλά τώρα είναι 4 τοις εκατό. Συγκριτικά, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο Βέλγιο ήταν στο 16 τοις εκατό και τώρα είναι στο 14 τοις εκατό.

«Αυτό που μας συναρπάζει είναι όταν βλέπουμε τη δυνατότητα μίας εταιρείας να πετύχει σημαντικά υψηλότερο κέρδος. Στην περιφέρεια της ευρωζώνης, μπορεί εύκολα το κέρδος να ανέβει από το 4 στο 8 τοις εκατό, ή ακόμη και στο 12 τοις εκατό και παραπάνω», πρόσθεσε.

Ο Marcus Brookes, ο οποίος επιλέγει κεφάλαια στη Schroders ως επικεφαλής μίας ομάδας διαχειριστών κεφαλαίων, συμφωνεί ότι οι φθηνότερες περιοχές στην Ευρώπη είναι οι εταιρίες που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά και αυτές που εδρεύουν στην περιφέρεια.

«Η τομή αυτών των δύο τάσεων –του εγχώριου προσανατολισμού και της περιφέρειας- φαινόταν πολύ φθηνή, και συνεχίζει να προσφέρει καλή αξία, ακόμη και μετά τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια του 2013», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα είναι σταθερή».

Δήλωσε ότι τα «αγαπημένα» του funds περιλαμβάνουν τα εξής: Artemis European Growth, Invesco Perpetual European Equity και Schroder European Alpha Income.

Ωστόσο, η περιφέρεια της ευρωζώνης έχει και τα ρίσκα της. Η ανεργία στην Ισπανία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλή και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση –αν και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα εξέλθει από την ύφεση αυτό το τρίμηνο.

Τα πολιτικά ρίσκα είναι ένα επίσης πρόβλημα, όπως και η απειλή του αποπληθωρισμού, που συχνά συνδέεται με σοβαρές αδυναμίες στις μετοχές. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι τα ρίσκα αυτά έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις τιμές και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δρούσε αν πίστευε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αποπληθωρισμού. Ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, σίγουρα φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα τόνωσης κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα. 

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin