Image default
Πρώτο Θέμα

Στις αγορές με επιτόκιο-έκπληξη κάτω από 5%;

Στις αγορές με επιτόκιο-έκπληξη κάτω από 5%;

Εντείνονται οι φήμες για άμεση έξοδο, σήμερα, στις αγορές, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή άκρως επιτυχημένη διάθεση εντόκων γραμματίων, που απέδειξε τη «δίψα» των ξένων επενδυτών για τους υψηλότοκους κρατικούς τίτλους.

Στα τραπεζικά γραφεία, μάλιστα, διαδίδονταν χθες εκτιμήσεις για επιτόκιο-έκπληξη στην πρώτη έκδοση ομολόγων από το 2010 και γινόταν λόγος για επιτόκιο που μπορεί να είναι χαμηλότερο και από το 5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal, το οποίο «κίνησε» χθες την αγορά των ελληνικών ομολόγων, η έκδοση των νέων 5ετών τίτλων θα γίνει σήμερα. Το δημοσίευμα προκάλεσε νέα μικρή υποχώρηση στην απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων, που βρέθηκε χθες στο 6,14%.

Με αυτό το επίπεδο αποδόσεων στη δεκαετία, αναλυτές, όπως αυτοί της Morgan Stanley, έχουν εκτιμήσει ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να διατεθούν με επιτόκιο κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 5% και θα πρέπει το επιτόκιο διάθεσης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5,3%.

Όμως, υπάρχουν πλέον αρκετοί παράγοντες που δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας έκπληξης, η οποία βεβαίως θα αξιοποιηθεί καταλλήλως, πολιτικά και επικοινωνιακά, από το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου:

–              Η νέα έκδοση θα είναι πολύ μικρή για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, μόλις 2 δισ. ευρώ. Παρότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα συμμετάσχουν στη νέα διάθεση ομολόγων, λόγω απαγόρευσης από την ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος προσφορών, που θα υπερκαλύψει πολλές φορές το ζητούμενο από το Δημόσιο ποσό, οδηγώντας σε πίεση του επιτοκίου.

–              Αυτό ακριβώς συνέβη, άλλωστε, στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, όπου ο ΟΔΔΗΧ βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε πολύ ισχυρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, οι οποίοι κάλυψαν τελικά το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) της έκδοσης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει απότομα το επιτόκιο δανεισμού από το 3,6% στο 3%. Ακόμη και με αυτή την πτώση, οι ξένοι επενδυτές είναι έντονα ικανοποιημένοι, αφού τέτοιοι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι διατίθενται στις άλλες χώρες της ευρωζώνης με επιτόκια κοντά στο μηδέν.

–              Τη διάθεση των νέων τίτλων, με ιδιωτική τοποθέτηση, πιθανότατα, έχουν αναλάβει ως επικεφαλής οι δύο κορυφαίοι τραπεζικοί όμιλοι ΗΠΑ και Ευρώπης, η JP Morgan και η Goldman Sachs, που αναμένεται ότι θα λάβουν και αρκετά παχυλές προμήθειες (τουλάχιστον 2% επί του ποσού της έκδοσης), για να προωθήσουν τα ομόλογα σε πελάτες τους. Δεδομένης της μεγάλης συμβολικής σημασίας που έχει διεθνώς η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τα ισχυρά «τραπεζικά χέρια» εκτιμάται ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία διάθεσης, ώστε να υπάρξει μια ευχάριστη έκπληξη από το επιτόκιο, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια ανάσα κάτω από το 5%.

Παρότι ένα επιτόκιο κάτω του 5%, για μια χώρα με τεράστιο χρέος, ύφεση και υψηλή ανεργία, θεωρείται από πολλούς ότι δεν καλύπτει τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, υπάρχει η άποψη στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ότι το ελληνικό ρίσκο είναι πλέον πολύ μικρότερο από όσο μπορεί να φαίνεται από μια ανάγνωση βασικών οικονομικών δεικτών.

Και αυτό για δύο λόγους: ο ένας, που επισημάνθηκε και από το “Spiegel”, είναι ότι για τα ελληνικά ομόλογα υπάρχει πλέον μια άτυπη γερμανική εγγύηση, αφού η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί ότι, μετά το PSI του 2012, δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» ιδιωτών ομολογιούχων. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους, που κατά 80% αφορά δάνεια από τον επίσημο τομέα. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αρχίσει να εξυπηρετεί αυτά τα δάνεια από το 2022 και μετά, ίσως μάλιστα η περίοδος χάριτος να πάρει και νέα παράταση, τουλάχιστον 5 ετών, όταν συζητηθεί από τους Ευρωπαίους η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που δανείζουν την Ελλάδα για μια περίοδο 5ετία δεν έχουν τον κίνδυνο να δουν τη χώρα να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τόκους και χρεολύσια του δανείου, αφού μέχρι το 2022, τουλάχιστον, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι πολύ χαμηλές.

Σχετικα αρθρα

Μέρκελ και Μακρόν εγκρίνουν τη δημιουργία υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

admin

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές

admin

WSJ: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, αν «παγώσει» το 1 δισ. ευρώ, η πρώτη μεταμνημονιακή δόση

admin

Χρυσός όπως κακάο;

admin

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

admin

Η Πορτογαλία ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών

admin

Ισορροπία σε τρείς βάρκες…

admin

Πλήρης επικράτηση της Μέρκελ στο προπύργιο του Σουλτς

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Η Ιταλία μαθαίνει ενώ η οικονομία της Ελλάδας βουλιάζει

admin

DW: Η Γερμανία αναζητεί ταυτότητα

admin

Η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ισπανία σε κίνδυνο από τη συμμαχία Σάντσεθ – Podemos

admin

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του εμπορικού πολέμου

admin

Γερμανικές εκλογές: Εκατομμύρια κοστίζει η προεκλογική εκστρατεία

admin

Σημαντική αύξηση καταθέσεων ιδιωτικού τομέα

admin

Tα μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες της εφορίας

admin

Ο νέος πόλεμος για τον έλεγχο των τραπεζών!

admin

Πέφτει και η Σουηδία στον γκρεμό του λαϊκισμού; Όχι τόσο γρήγορα

admin