Image default
Πρώτο Θέμα

Θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους οι σορτάκηδες;

Θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους οι σορτάκηδες;

Μετά από μια περίοδο επενδυτικής ευφορίας, που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη, σε νέες κορυφές, το τελευταίο επταήμερο η «Λ. Αθηνών» επέστρεψε σε περίοδο πτωτικής εκτόνωσης και εσωστρέφειας (αγνοώντας ακόμα και την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές), με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, απλώς να φαντάζουν ως κερασάκι στην τούρτα του στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα.

Αυτά λοιπόν τα δεδομένα έστρωσαν το χαλί στους short players για να κάνουν το δικό τους «παιχνίδι στο ταμπλό», πουλώντας χαρτιά σε τράπεζες και blue chips, επιδιδόμενοι παράλληλα, κατά πληροφορίες, στο αγαπημένο τους σπορ του σορταρίσματος σε ξένες πλατφόρμες. Άλλωστε, το πακέτο των «αιτιών και αφορμών» αφενός είχε πέσει στο τραπέζι, αφετέρου έδειχνε εξόχως ανησυχητικό και ρεαλιστικό, ενώ από την άλλη πλευρά τα περισσότερα blue chips είχαν προλάβει να δώσουν ζηλευτές αποδόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου και σαφώς εντονότερες συγκινήσεις για όσους είχαν ποντάρει νωρίτερα.  Σημειώνεται ότι στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης χάνει περί ο 7,4%, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες και για την πλειοψηφία των blue chips.

Βέβαια, τόσο πριν όσο και μετά την ανακατάταξη της «Λ. Αθηνών» σε αναδυόμενη αγορά, ήταν και παραμένει σαφές ότι το παιχνίδι ελέγχεται από ξένα κεφάλαια, hedge funds, πέραν των νεόκοπων emerging funds, που ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να πατήσουν το κουμπί εξόδου, καθώς η «ποιότητα» και η «τακτική» τους οδηγούν συνήθως σε ακραίες συμπεριφορές.

Άλλοτε ρευστοποίησαν εντονότερα, άλλοτε διακριτικά, επιδιώκοντας να πιάνουν καλές τιμές, πλην όμως τα «ισχυρά χέρια» μείωσαν εμφανώς τις θέσεις τους.  Όπως συνέβη σε ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, όπως παρατηρήθηκε σε χαρτιά από, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Folli Follie, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέχρι Τιτάν, Motor Oil, ΕΧΑΕ κ.λ.π. Προσώρας μιλάμε για μείωση θέσεων, σε κάποιες περιπτώσεις όχι αμελητέα, σίγουρα με… δημιουργία απόνερων στο ταμπλό, κι όχι για σαφές σήμα αποχώρησης, ωστόσο όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις και τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε αυτά να συνυπολογίσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φαίνεται ότι εισέρχονται σε τροχιά διόρθωσης, ενώ επιπρόσθετα την Παρασκευή «χτύπησε», στο εσωτερικό μικρός αριθμός «margin calls» και μπήκαν σε εφαρμογή διαδικασίες «stop loss», που επιτάχυναν την πτώση σε μια αγορά που αίφνης λες και στέρεψε από θετικές ειδήσεις ή έστω σαν οι προσδοκίες να ξεθώριασαν. Σε κάθε περίπτωση, παρ’ ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά βελτίωσης σε πολλά επίπεδα, όπως συμφωνούν σύσσωμοι οι διεθνείς αναλυτές αλλά και κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι, εν τούτοις οι short βρήκαν την ευκαιρία για μια γενναία διόρθωση στο Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά στη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς επικρατούν δύο σενάριο. Το αρνητικό θέλει διόρθωση στις 1.200 μονάδες ή και χαμηλότερα. Στον αντίποδα κάποιοι επιμένουν ότι η ανοδική τάση της ελληνικής αγοράς δεν θα ανακοπεί και ότι σύντομα – σε διάστημα 3-4 μηνών – το χρηματιστήριο θα υπερβεί τις 1.400 με προοπτική τις 1.500 μονάδες.

Η παθητική στάση των αγοραστών τις τελευταίες ημέρες δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των πωλητών, και μένει να φανεί πλέον αν η αγορά έχει πράγματι δυνάμεις να αντιδράσει από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να τερματίσει μια διορθωτική κίνηση.

Από την πλευρά τους οι εγχώριοι παίκτες βρίσκονται σε κατάσταση «stand by» προκειμένου να διακρίνουν τη διάθεση με την οποία θα συνεχίσουν οι ξένοι fund managers, ιδίως οι παίκτες από το Λονδίνο. Βέβαια, εσχάτως προέκυψε ξέφρενο ενδιαφέρον για ομόλογα και τραπεζικές ΑΜΚ, αλλά… κράτει για το Χ.Α. Αυτό δεν σημαίνει… άρση εμπιστοσύνης για τη «Λ. Αθηνών», αλλά μάλλον ερμηνεύεται ως στάση αναμονής και αναδιάρθρωσης λόγω συνθηκών, με τα ομόλογα έτσι κι αλλιώς να προηγούνται των χρηματιστηριακών αγορών. Εάν δεν προκύψει ανατροπή σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν.

Αλλιώς θα αναζητήσουν άλλους «κερδοσκοπικούς παραδείσους», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το Χ.Α. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την ώρα έχει ατονήσει η δυναμική στο ταμπλό, ζητείται «φρένο» για το πτωτικό σερί.

Σχετικα αρθρα

Πρόβα Τσίπρα – Μητσοτάκη για εκλογές και στο βάθος το τέταρτο μνημόνιο

admin

ΗΠΑ:Ο πανικός στην αγορά των repos επιστρέφει-FED:99 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες

admin

Η τέχνη του αδύνατου: Η ευρωπαϊκή μετάρρυθμιση μετά τις ιταλικές εκλογές

admin

Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα

admin

Απότομο «φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη

admin

3η δέσμη μέτρων: 800 Ε σε 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

admin

Ernst & Young:Ποσοστό 81% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρεί δεδομένη τη διαφθορά

admin

Ο Macron, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

admin

Θύμα της δημιουργικής ασάφειας και οι αποκρατικοποιήσεις

admin

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

Ελλάδα, Ρωσία και η πολιτική της ταπείνωσης

admin

Μικτή εικόνα στη ελληνική βιομηχανία

admin

Οι νικητές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων…

admin

Το Brexit, η στερλίνα και το «no-deal» σενάριο

admin

Με τον χρόνο να τελειώνει, η ΕΕ εστιάζει στην Ελλάδα και το Σένγκεν

admin

Άγριος πόλεμος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ λόγω τρόικας

admin

DW: Στενές επαφές Τσίπρα – Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα

admin

Η ΕΕ δεν κάνει σωστά τη δουλειά της

admin