Image default
Πρώτο Θέμα

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

Για πέντε ολόκληρα χρόνια αλώνιζαν οι «ταύροι» στα παγκόσμια χρηματιστήρια και οι επενδυτές έμοιαζαν πιο σίγουροι από ποτέ πως το bull market θα συνεχιστεί και το 2014. Ωστόσο οι «μαύροι κύκλοι» που παρουσιάστηκαν στις αγορές το τελευταίο διάστημα (Ουκρανία, Fed, αναδυόμενες) επιδείνωσαν αισθητά το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φωνές αυτών που βλέπουν διόρθωση στις αγορές.

Ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που επικρατεί αποτελεί το γεγονός πως τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού αύξησαν τα μετρητά τους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Το ποσοστό των επαγγελματιών των αγορών που θεωρούν τις μετοχές υπερτιμημένες, είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2000. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch, που έγινε με τη συμμετοχή 239 θεσμικών επενδυτών από όλο τον κόσμο με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 674 δισ. δολαρίων, το ποσοστό των χαρτοφυλακίων που τηρούν overweight θέσεις στα μετρητά παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η έκθεση του μέσου χαρτοφυλακίου στα μετρητά διαμορφώνεται στο 4,6% από 4,8% τον περασμένο μήνα (σημειώνεται πως η BofA ML αντιμετωπίζει κάθε ένδειξη των μετρητών υψηλότερη του 4,5% σαν contrarian σήμα αγορών). Το ποσοστό των fund managers που θεωρεί τις διεθνείς μετοχές υπερτιμημένες διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2000, με τους επαγγελματίες επενδυτών να πιστεύουν ότι τα trades όπου διαπιστώνεται ο μεγαλύτερος συνωστισμός είναι το long στα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων και το long στα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η βίαιη πτώση των τεχνολογικών μετοχών που καταγράφεται εδώ και τρεις εβδομάδες στα παγκόσμια χρηματιστήρια έχει θορυβήσει τους επενδυτές, οι οποίοι εξετάζουν εκ νέου τώρα τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν καθώς η εποχή της νομισματικής χαλάρωσης πλησιάζει στο τέλος της. Τα διαγράμματα που κάνουν τον γύρο των χρηματιστηρίων και αποδεικνύουν την τρομακτική ομοιότητα της τωρινής πορείας των αγορών με εκείνη του κραχ του 1929 προκαλούν πανικό.

Για τον διεθνούς φήμης επενδυτή Marc Faber, εκδότη του «Gloom, Boom & Doom Report», το χρηματιστήριο οδεύει προς μια πτώση πιο οδυνηρή από την κατάρρευση του 1987, τονίζοντας πως η πτώση στους κλάδους του Ίντερνετ και της βιοτεχνολογίας είναι μόνο η αρχή. Οι εταιρείες τεχνολογίας και Διαδικτύου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρείται ότι οι αποτιμήσεις τους δεν αντανακλούν την πραγματική αξία των εταιρειών.

Το μεγαλύτερο θύμα είναι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιούνιο του 2012, υποχωρώντας 3,1% την περασμένη Παρασκευή. Απώλειες, όμως, κατέγραψε και ο S&P ο οποίος κινήθηκε κάτω από το 2%, επηρεασμένος σημαντικά από τα απογοητευτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η JP Morgan και εμφανίζουν «βουτιά» 18,5% στα κέρδη της το α’ τρίμηνο του έτους.

Η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς έρχεται, καθώς η Federal Reserve συνεχίζει την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει. Μια πολιτική που έχει προμηθεύσει με εύκολο χρήμα τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια τεράστια φούσκα στην αγορά των μετοχών η οποία ολοένα και μεγαλώνει εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Fed.

Την ίδια ώρα, το δολάριο κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων έξι μηνών, 1,2% , έναντι του ευρώ, ακολουθώντας τις επιδόσεις της Wall Street. Κατάφερε όμως και πήρε στη συνέχεια ώθηση από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος υποστήριξε πως είναι έτοιμος να αναλάβει δράση προκειμένου να αποδυναμωθεί το ευρώ αλλά και να δώσει λύση στο ζήτημα του αποπληθωρισμού που πλήττει την Ευρωζώνη.

Περιμένουν τα χειρότερα

Οι επενδυτές, πάντως, είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων. Αναμένουν ότι τα συνολικά κέρδη των εταιρειών του S&P500 θα καταγράψουν συνολικά πτώση κατά 1,2% το α’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με του περασμένου έτους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτή θα είναι η πρώτη πτώση που θα καταγράψει από το γ’ τρίμηνο του 2012.

Την ίδια στιγμή, αν και ο Nasdaq φαίνεται να οδεύει προς ετήσια κέρδη άνω του 35% συνολικά ανά μετοχή, υψηλότερα δηλαδή από τον μέσο όρο του 32%, απέχει πολύ από το 175% που κατέγραψε το 2000, σύμφωνα με υπολογισμούς της Birinyi Associates Inc, μιας ερευνητικής εταιρείας που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή αγορά και τη διαχείριση κεφαλαίων.

Οι επενδυτές είναι πλέον πεπεισμένοι πως το 2014 δεν θα είναι ένα ήρεμο έτος για τις αγορές όπως αρχικά προβλεπόταν. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE ανήλθε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου, παρουσιάζοντας αύξηση 22%. Η ανησυχία αυτή εντείνεται από τα μηνύματα που στέλνει η Κίνα, εξαιτίας της επιβράδυνσης που γνωρίζει η οικονομική της ανάπτυξη αλλά και των υπερτιμημένων μετοχών της. Παράλληλα, ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει για την Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Αρκετοί ειδήμονες της αγοράς, αναλυτές και επενδυτές, είχαν αναγνωρίσει τα σημάδια νευρικότητας που υπήρχαν εδώ και καιρό και είχαν προειδοποιήσει πως μια υποχώρηση των μετοχών κατά 10% είχε ήδη καθυστερήσει. Η πτώση που κατέγραψαν οι αγορές την περασμένη εβδομάδα κατά 20% από την κορυφή στην οποία βρίσκονταν ξύπνησε μνήμες από το 2000 και το 2007, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως το «bear market» βρίσκεται προ των πυλών.

Το ερώτημα, όμως, που δημιουργείται είναι αν τελικά οι απώλειες αυτές που καταγράφονται στα χρηματιστήρια είναι προσωρινές ή αποτελούν ενδείξεις πως έχουν έρθει σε τροχιά διόρθωσης.

«Δεν θα έκανα λόγο για φούσκα, αλλά μετά την ανάκαμψη της τάξης του 25% που είχαμε το 2013, αν έχουμε μια νέα ανατίμηση του 25%, τότε οι πολλαπλασιαστές των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Wall Street θα είναι αρκετά υψηλότερα από τον ιστορικό τους μέσο όρο» αναφέρει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που αναμένει διόρθωση της τάξης του 10% στη Wall το β’ εξάμηνο του 2014.

 «Ξεμένει» από οξυγόνο η Wall

Ο Jim Reid, αναλυτής της Deutsche Bank, προειδοποιεί πως το 5ετές bull market της Wall Street θα διαρκέσει ακόμα όσο η Fed συνεχίζει να τυπώνει χρήμα ενισχύοντας την οικονομία.

«Είναι σαφές ότι η Fed εξακολουθεί να αγοράζει ένα σημαντικό ποσό ομολόγων, και επομένως ρίχνει μεγάλη ρευστότητα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα διαρκέσει για λίγους ακόμα μήνες» εκτιμά.

H BoFA Βλέπει διόρθωση 10%-15%

Μια μεγάλη διόρθωση των χρηματιστηρίων, της τάξης του 10-15%, προβλέπει η Bank of America Merrill Lynch. Υπογραμμίζει, όμως, πως η bull market εποχή δεν θα τελειώσει έτσι απλά και πως η πραγματική πτώση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Παράλληλα, εντοπίζει τα αίτια που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, που είναι οι τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων (όπου έως και πριν από τέσσερεις εβδομάδες καταγράφονταν πολύ short θέσεις στην Κίνα και πολύ long στις ΗΠΑ), στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, στη μείωση του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Federal Reserve και στην επιβράδυνση του momentum της αμερικανικής οικονομίας.

Πτώση στις 1.800 μονάδες για τον S&P 500

Η Credit Suisse  προβλέπει στην τεχνική της ανάλυση περαιτέρω πτώση του S&P 500, αρχικά στις 1.800 μονάδες και στη συνέχεια στις 1.785, με τον δείκτη να παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης τα οποία σε συνδυασμό με τις ισχνές επιδόσεις και την αδύναμη τάση δημιουργούν τον κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον ενός μεσοπρόθεσμου καθοδικού γυρίσματος. Ο οίκος σημειώνει πως θεωρεί απαραίτητη τη διατήρηση της ζώνης των 1.802/1.793 μονάδων που είχε θέσει ως αρχικό στόχο, ώστε να επιτευχθεί ένα rebound.

Goldman Sachs: Αναμένει πτώση 10% στη Wall

Για τους αναλυτές της Goldman Sacks η αμερικανική αγορά έχει διανύσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διόρθωση, που ορίζεται ως πτώση από 10% και άνω, έναντι των υψηλών της. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί φέτος και πέρυσι ήταν περίπου 6% από τα υψηλά. Και έχουν περάσει 22 μήνες αφότου ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 10%.

O γνωστός στρατηγικός αναλυτής της David Kostin δίνει πιθανότητες 67% στο ενδεχόμενο να σημειωθεί πτώση 10% στη Wall Street κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, η βασική πρόβλεψη της Goldman Sachs κάνει λόγο για ήπια άνοδο της Wall Street έως τα τέλη του έτους, ενώ για το 2015 εκτιμά πως θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά προβλέποντας άνοδο του S&P 500 κατά 11% στις 2.100 μονάδες.

Nomura:  Παραμένει «ταύρος» για τον S&P 500

Οι αναλυτές του ιαπωνικού οίκου πάνε κόντρα στις περισσότερες προβλέψεις και αναμένουν άνοδο πάνω από 5%, ή 100 μονάδων, για τον S&P 500 τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, δεν αποκλείει μια απότομη πτώση, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ο Αμερικανός καταναλωτής εθιστεί και πάλι στον δανεισμό.

«Περιμένω από τον S&P 500 να αγγίξει τις 1.950 μονάδες. Έτσι το ρίσκο θα συνεχιστεί για έναν ακόμη μήνα, ή κάπου τόσο. Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένες ανοδικές τάσεις στα οικονομικά στοιχεία, αλλά από την άλλη πλευρά η θέση και το συναίσθημα υποχώρησαν στις αρχές του έτους. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος στις αγορές για να πάρουν και πάλι τα πάνω τους» επισημαίνει o στρατηγικός αναλυτής της Nomura, Bob Janjuah.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

Το City προειδοποιεί για το χάος του Grexit

admin

H μάχη για το ελληνικό χρέος

admin

Σε ποιους θα δώσουν το… φιλί ζωής οι τράπεζες;

admin

Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν για τους επενδυτές

admin

Στην δίνη του κοροναϊού οι αγορές

admin

Bank of America: Ισχυρή ανάπτυξη στο 9,8% το 2021 για την Ελλάδα-Τι λέει για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Αδιέξοδο για Brexit, αισιοδοξία για Ευρωζώνη

admin

Πως η Unicredit δείχνει τον δρόμο για την «άνοιξη» των ελληνικών τραπεζών

admin

Η νέα ημι-απολυταρχική στρατηγική της Τουρκίας

admin

Ζήτημα χρόνου ένας συμβιβασμός Ρώμης-Βρυξελλών

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

Χ.Α.: Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι

admin

Στροφή στη νομισματική πολιτική από FED

admin

Bloomberg: Αντιμέτωπες με συμμορίες οι ελληνικές τράπεζες στη μάχη κατά πλουσίων κακοπληρωτών

admin

Σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

admin

Βαλκανική άνοιξη προ των πυλών;

admin

Ηρεμία πριν από τη θύελλα συναλλαγματικής ισοτιμίας;-K.Rogoff

admin