Image default
Πρώτο Θέμα

Η Εθνική μετά … τις Alpha,Πειραίως δείχνει τον δρόμο

Η Εθνική μετά ... τις Alpha,Πειραίως δείχνει τον δρόμο

Διψασμένοι για ελληνικά «χαρτιά» υψηλής απόδοσης και, πλέον, σχετικά χαμηλού κινδύνου είναι οι διεθνείς διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και hedge funds.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στο Λονδίνο για τις εκδόσεις χρέους «Made in Greece» είναι το γεγονός ότι η Εθνική θα δανεισθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας 750 εκατ. ευρώ με κόστος χαμηλότερο και από το 5ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου!

Οι ελληνικές τράπεζες, παρότι παραμένουν, όπως και το Δημόσιο, σε πολύ χαμηλές βαθμίδες της κλίμακας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, έχουν αρχίσει τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεών τους με τη διεθνή αγορά, που είχαν «παγώσει» από το 2009. Αυτό το μεγάλο βήμα γίνεται με τις εκδόσεις ομολόγων κυρίου χρέους χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bonds), για τα οποία εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ενδιαφέρον αυτό εξηγείται από δύο λόγους: τα επιτόκια των εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών είναι πάρα πολύ υψηλά για τα σημερινά δεδομένα της χρηματαγοράς, όπου οι αποδόσεις πιέζονται κοντά στο μηδέν. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές για αυτές τις υψηλές αποδόσεις, θεωρείται πλέον ανεκτός, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν πείσει ότι δεν έχουν άλλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους και ότι, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν χρειασθούν νέα κεφάλαια στο μέλλον θα καταφέρουν να τα αντλήσουν από την αγορά και όχι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που, εάν συνέβαινε, θα ενεργοποιούσε αυτόματα τις διατάξεις του νόμου περί «κουρέματος» των μη εξασφαλισμένων πιστωτών.

Με αυτά τα δεδομένα, ήδη η Τράπεζα Πειραιώς, κατάφερε να «ανοίξει» την αγορά με την πρώτη έκδοση ομολόγων, πριν ακόμη βγει στην αγορά το Δημόσιο. Η έκδοση της Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε με απόδοση λίγο πάνω από το 5%, αλλά, όπως σημειώνει το -, στη δευτερογενή διαπραγμάτευση του ομολόγου υπάρχει ζήτηση σε επίπεδα απόδοσης λίγο πάνω από το 3,6%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πήραν το αρχικό ρίσκο να τοποθετήσουν κεφάλαια στο ομόλογο μπορούν να εξασφαλίσουν ήδη ένα σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, στα επίπεδα του 3,6%, μπορούν να εξασφαλίσουν μια περισσότερο από ικανοποιητική απόδοση των κεφαλαίων τους.

Το καλό προηγούμενο που έχει δημιουργήσει η Πειραιώς αναμφίβολα επηρεάζει θετικά και τη μεγαλύτερη έκδοση, που θα επιχειρήσει η Εθνική μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με σκοπό να αντλήσει 750 εκατ. ευρώ. Η Εθνική έχει συγκροτήσει μια ευρεία ομάδα αναδόχων της έκδοσης (Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC and Morgan Stanley), οι οποίοι αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα παρουσιάσεις στους επενδυτές στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Financial Times”, η απόδοση του ομολόγου κατά τη διάθεσή του αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,5%, δηλαδή θα είναι χαμηλότερη από την απόδοση των 5ετών τίτλων, που διέθεσε πρόσφατα το Δημόσιο. «Υπάρχει ήδη ζωηρό ενδιαφέρον για την έκδοση από hedge funds και θεσμικούς επενδυτές», δηλώνει στους “FT” ο Π. Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank έγινε η πρώτη τράπεζα που αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα «εξαγόρασε από το Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των προνομιούχων μετοχών (200.000.000) ύψους 940 εκατ. ευρώ, κυριότητας του τελευταίου και εκδόσεως της Τραπέζης». Η εξαγορά αυτή επιτρέπει στην Alpha να υπερβεί τους περιορισμούς που επέβαλε η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, κυριότερος των οποίων ήταν η απαγόρευση διανομής μερίσματος πριν την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της Alpha, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: «Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, προχωράμε πρώτοι στην αποπληρωμή της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου μέσω των προνομιούχων μετοχών. Με την υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή μας βάση και με σημαντικούς διεθνείς επενδυτές στην διευρυμένη μετοχική μας σύνθεση, συνεχίζουμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, ως η Τράπεζα αναφοράς στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα».

Σχετικα αρθρα

Πώς η Fed μόλις μείωσε την ανισότητα

admin

Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι

admin

Η μείωση των συντάξεων και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

admin

Bloomberg: Ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας ο λιγνίτης

admin

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

admin

FT: Eνδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

admin

ING: Οι αγορές αναγνωρίζουν τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

Μην εφησυχάζεστε για τις εκλογές της Ιταλίας

admin

Ο κοροναϊός φρενάρει τον παγκόσμιο τουρισμό

admin

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

admin

Η Ευρώπη ξεπερνά τη θλίψη του Brexit

admin

Η Ευρώπη έχει μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε Αγώνες Πείνας

admin

Η ΕΕ περιμένει εμπόδια στο προσφυγικό καθώς η συμφωνία με την Τουρκία δέχεται σκεπτικισμό

admin

Η Βενεζουέλα βυθίζεται βαθύτερα σε κρίση μετά τη χρεοκοπία

admin

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Το Brexit επιστρέφει στο προσκήνιο

admin