Image default
Πρώτο Θέμα

Έρχονται ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Έρχονται ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αλλαγές επί τα βελτίω στις ισχύουσες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, όπως μείωση του επιτοκίου που επιβαλλόταν στις δόσεις, ένταξη παλιών χρεών στην πάγια ρύθμιση και κατάργηση των εμπράγματων εγγυήσεων, εξετάζει η κυβέρνηση καθώς η υφιστάμενη ρύθμιση, όπως εφαρμόζεται, είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει ξανά αίτημα προς της τρόικα για αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 έως 24, όπως ισχύει σήμερα, σε τουλάχιστον 48 δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν η τρόικα έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης του συνολικού αριθμού των δόσεων. Φαίνεται όμως να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο βελτίωσης των υπόλοιπων όρων.

Προτάσεις

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Στο τραπέζι του διάλογου θα βρεθούν και άλλες προτάσεις όπως:

Η δυνατότητα ένταξης και των παλιότερων οφειλών, δηλαδή αυτών που δημιουργήθηκαν μέχρι και 31-12-2012 σε πάγια ρύθμιση, ανεξάρτητα έαν υπάρχουν νεότερα χρέη (δηλαδή νέα οφειλές του 2013 και 2014). Η πρόταση του υπουργείου στοχεύει στο να υπάρχει μια συνολική ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν παλιές και νέες οφειλές χωρίς περιορισμούς.

Το ενδεχόμενο να μειωθεί το επιτόκιο 8,75% που επιβαρύνει το χρέος που μπαίνει σε ρύθμιση.

Τη χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω).

Η παροχή «μπόνους» για όσους επιλέγουν εφάπαξ εξόφληση την βασική οφειλή τους.

Τα “αγκάθια”

Ένα από τα “αγκάθια” για τους οφειλέτες που θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις είναι η υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 5ετίας (εισόδημα, ΦΠΑ) και η πληρωμή του αναλογούντος φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το να προστίθεται αυτός ο φόρος στο ποσό της ρύθμισης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά οτι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας στο ενδεχόμενο εκτεταμένων αλλαγών, παρά το γεγονός οτι οι ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Οι “γκρίζες ζώνες”

Όμως, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για χρέη προς της εφορία έχουν πολλές «γκρίζες ζώνες»:

Το Δημόσιο μπορεί να κάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.

Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.

Εφόσον ο οφειλέτης τεθεί εκτός ρύθμισης υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο της οφειλής.

Επίσης, η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους να έχουν δημιουργηθεί «φρέσκα» (σ.σ. φετινά) απλήρωτα χρέη 4,325 δισ. Ευρώ. Έτσι, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) προσεγγίζει τα 66 δισ. ευρώ (4,325 δισ. ευρώ τα φρέσκα και 61,744 δισ. ευρώ τα παλαιά).

Καλύτεροι έλεγχοι

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν , δείχνουν πως κάτι κινείται στο μέτωπο της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Μένουν όμως ακόμα αρκετά να γίνουν.

Στην περιβόητη υπόθεση των εμβασμάτων εξωτερικού, σε εξέλιξη βρίσκονται μεν 751 έλεγχοι αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 48.

Στις off shore ελέγχονται 159 αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4. Φαίνεται πως ήταν όμως «γερές» υποθέσεις καθώς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 5,7 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ στην κάθε μία.

Πιο αποδοτικοί φαίνεται να είναι οι έλεγχοι στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Σε εξέλιξη βρίσκονται 397 έλεγχοι, έχουν ολοκληρωθεί 64 και έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 19,1 εκατ. ευρώ.

Τους επόμενους μήνες, πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν πως έρχονται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα καθώς έχει γίνει η προεργασία για εκατοντάδες ελέγχους οι οποίοι βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση.

Σχετικα αρθρα

Επενδυτικό «μπούμ» λόγω αύξησης του τουρισμού

admin

Η ευρωζώνη βλέπει αύξηση τιμών καθώς η παραγωγή ανεβάζει ρυθμό

admin

Eurogroup: Μπορούμε να αντέξουμε το σοκ του ιταλικού δημοψηφίσματος

admin

Ερχονται deals στην ακτοπλοΐα

admin

Ιταλικές πιέσεις για αναθεώρηση του Δουβλίνου

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Πόσο κοντά έχει φτάσει ένας πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας στην Ταϊβάν;

admin

Η Ισπανία επεξεργάζεται συνταγματική αλλαγή ως λύση στην κρίση

admin

Η Ρωσία είναι ο πιο επικίνδυνος γείτονάς

admin

Μέρκελ: η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση

admin

Έρχονται πρόστιμα για τις εισπρακτικές εταιρείες δικηγόρων

admin

DW: Ιταλικές μπλόφες στις απειλές των Βρυξελλών;

admin

ΘΕΣγάλα:«Δημιουργηθήκαμε και αναπτυχθήκαμε μέσα στην κρίση»

admin

Τι δεν έχουν καταλάβει οι αναλυτές του Σόρος για την Ανατολική Ευρώπη

admin

Ισπανία: H Ανδαλουσία και η άνοδος του ακροδεξιού Vox

admin

Ο ΟΟΣΑ «χτυπά» τους ισχυρούς των καυσίμων!

admin

Πώς στήθηκε το κόλπο με τη Χρυσή Βίζα και τους Κινέζους

admin

Διορθώστε τη δομή του ευρώ – Η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει μια νέα δομική κρίση

admin