Image default
Πρώτο Θέμα

Ο ανασχηματισμός δίνει… σήμα ανόδου στο ΧΑ

Ο ανασχηματισμός δίνει... σήμα ανόδου στο ΧΑ

Τέλος στους φόβους της χρηματιστηριακής αγοράς για πολιτικές εκπλήξεις και «σήμα» για συνέχιση της ανόδου δίνει ο ανασχηματισμός, καθώς η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και η παραμονή του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής, ούτε και πρόκειται να έλθει σε σύγκρουση με την τρόικα.

Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, που είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο ΧΑ και, κυρίως, στις συναλλαγές των τραπεζικών μετοχών, ήταν να αντικατασταθεί ο Γιάννης Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών από ένα πολιτικό στέλεχος, που θα είχε εντολή από τον Α. Σαμαρά να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, ακόμη και αν χρειαζόταν μια αντιπαράθεση με την τρόικα.

Τις τελευταίες ημέρες προ του ανασχηματισμού, πάντως, είχε επικρατήσει η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να ρισκάρει τόσο σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Γι’ αυτό και, παρότι το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών κρατήθηκε μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων συνέχισαν την προηγούμενη εβδομάδα τις τοποθετήσεις του στο ΧΑ, οδηγώντας με σταθερά βήματα το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1300 μονάδες.

Η επιλογή του κ. Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών σχολιάζεται θετικά από παράγοντες της αγοράς, για πολλούς λόγους:

          Πρόκειται για ένα διαπρεπή οικονομολόγο, γνωστό από τη θητεία του όχι μόνο στον τραπεζικό χώρο (Εθνική, Eurobank, Τράπεζα της Ελλάδος), αλλά και από το χώρο της πολιτικής, καθώς συμβούλευε για τέσσερα χρόνια τον Κ. Σημίτη και θήτευσε στο Μαξίμου επί Λ. Παπαδήμου, φέροντας μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση για το PSI. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Χαρδούβελης θα συνεχίσει στο υπουργείο Οικονομικών την παράδοση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ήταν αποδεκτός στους κύκλους της αγοράς.

          Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας έχει όλες τις προϋποθέσεις όχι μόνο να εφαρμόσει τα συμφωνημένα με την τρόικα, αλλά και να διαπραγματευθεί για τη μείωση του χρέους και την αλλαγή των στόχων του μνημονίου, αφού είναι πρόσωπο κατά τεκμήριο γνωστό και αποδεκτό από τους διεθνείς πιστωτές. Πάντως, δεν αναμένεται να αλλάξει τη γραμμή που είχε ως τώρα η κυβέρνηση σε σχέση με το χρέος, δηλαδή την αποδοχή μιας «ήπιας» αναδιάρθρωσης, όπως θέλουν οι Γερμανοί και όχι την επιδίωξη ενός «κουρέματος», σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΔΝΤ.

          Το γεγονός ότι ο κ. Χαρδούβελης προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο και γνωρίζει άριστα όλα τα μυστικά του τραπεζικού συστήματος παρέχει στους επενδυτές μια πρόσθετη διασφάλιση ότι θα χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο για τις ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών και τις συνέπειές τους. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται, εξάλλου, ότι θα κινηθεί και ο Γ. Στουρνάρας, από τη θέση πλέον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην ίδια κατεύθυνση της συνέχειας στην οικονομική πολιτική κινείται και η απόφαση του Πρωθυπουργού να διατηρήσει τον Γ. Βρούτση στο «δύσκολο» χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας θα σηκώσει μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα, καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες του μνημονίου για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και εκφράζονταν φόβοι ότι μια αλλαγή πολιτικής ηγεσίας αυτή την περίοδο θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με την τρόικα.

Με αυτά τα δεδομένα, το θερινό ράλι του Χρηματιστηρίου αναμένεται να συνεχισθεί αδιατάρακτα, τουλάχιστον με την έννοια της αποφυγής δυσμενών πολιτικών εκπλήξεων.  Αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να βρεθεί πάνω και από τις 1.400 μονάδες, ενώ ήδη και από την αγορά των ομολόγων εκπέμπονται ιδιαίτερα θετικά σήματα, καθώς η απόδοση στη δεκαετία έπεσε στο 5,70%.

Σχετικα αρθρα

Παρά τις εντυπωσιακές επιστροφές, στο περιθώριο τα ελληνικά ομολόγα

admin

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την πορεία της απασχόλησης από τους Έλληνες εργοδότες

admin

Έτοιμοι ή όχι για την επόμενη ύφεση;

admin

Με «κομμένη» την ανάσα οι τράπεζες …

admin

Η ήττα της Uber στην ΕΕ δείχνει το διατλαντικό τεχνολογικό χάσμα

admin

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι νέες στρατηγικές τους

admin

Πλούσιοι Τούρκοι στην Αλεξανδρούπολη

admin

Το Βερολίνο συνεχίζει να εξάγει υποβρύχια στην Τουρκία

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δυσκολεύεται να γίνει φορέας αλλαγής στην Ιταλία

admin

Η χαραυγή του εμπορίου

admin

Τι λέει η ιστορία για τη χαμηλή μεταβλητότητα

admin

Οι λαϊκιστές ήθελαν να σκοτώσουν την ΕΕ; Η αλήθεια είναι πιο ανησυχητική…

admin

Προς ενίσχυση των άκρων στη Γαλλία;

admin

Συρία: Η αμερικανική απόσυρση εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια

admin

Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

admin

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επόμενα βήματα μετά το τέλος του QE

admin

Το ΔΝΤ στέλνει τη χώρα στις κάλπες;

admin

Ο παγκόσμιος δείκτης της οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί

admin