Image default
Πρώτο Θέμα

Επενδυτικό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα για τους ξένους

Επενδυτικό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα για τους ξένους

Βήμα – βήμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται την τελευταία τριετία παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση.

Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όμως μικρές, όχι πάντοτε εντυπωσιακές, τοποθετήσεις σημειώνονται συνεχώς. Αυτό προκύπτει τόσο από τα επίσημα στοιχεία όσο και από τη ροή των εξελίξεων. Ο αστέρας των hedge fund Τζον Πόλσον, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τις ελληνικές τράπεζες, ο γκουρού των επενδύσεων Μαρκ Μόμπιους έχει δηλώσει πως αναζητά ευκαιρίες στην Ελλάδα, ενώ το αφεντικό της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, εκτίμησε η χώρα μας θα μετατραπεί σε επενδυτικό Ελ Ντοράντο.

Ποιοι επενδύουν σε τράπεζες και ακίνητα

Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών συμμετείχαν sovereig funds από την περιοχή του Κόλπου και της Βόρειας Ευρώπης και δεκάδες private equities συνδεδεμένα με οίκους και funds, μεταξύ των οποίων τα Fortress, Baupost Group, Paulsο& Co., Sal Oppenheimer, Rockefeller & Co. και Capital Group, αλλά και τα Third Point, York Capital και Soros Fund Management .

Μεγάλο είναι βέβαια και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ελληνική αγορά ακινήτων. Σε αυτό το μέτωπο ξεχωρίζει αυτή της καναδικής Fairfax Financial Holdings, η οποία έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Properties. Επίσης το Fairfax μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στο Μυτιληναίος και ως προτιμητέος επενδυτής στη Eurobank. Η Fairfax Financial Holdings αποτελεί έναν μεγάλο διεθνή και μακροχρόνιο διαχειριστή κεφαλαίων, με έδρα τον Καναδά, που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 32 δισεκατομμυρίων. Aλλη επένδυση στο real estate είναι αυτή στην Κασσιόπη της Κέρκυρας από την NCH Capital.

Το επενδυτικό του ενδιαφέρον έχει για τα καλά στρέψει στη χώρα μας και ο ισραηλινής καταγωγής Σεθ Κλάρμαν, ο κυρίαρχος του The Baupost Group L.L.C., όπου έχει χτίσει σημαντικέ θέσεις σε ελληνικές μετοχές.

Εντός της ελληνικής πραγματικότητας δραστηριοποιείται και ο τουρκικός όμιλος Dogus, ο οποίος εξαγόρασε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «Med Marinas» του ομίλου Κυριακούλη, πέρα από τη συνεργασία του με τη Lamda, μέσω της οποίας έκανε δικό του το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου. Πίσω από τις εν λόγω κινήσεις κρύβεται το επιχειρηματικό δαιμόνιο του 49χρονου Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος, όπως φημολογείται, γλυκοκοιτάζει την Ελλάδα και για περαιτέρω επενδύσεις.

Ουσιαστικός όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, θα είναι και ο ρόλος της κινεζικής Fosun Group, η οποία  αποτελεί στρατηγικό επενδυτή στη Folli Follie Group, ενώ έχει επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλων ελληνικών εταιρειών.

Ο δυναμικός Νταν Λόεμπ και το… Third Point

Κυρίαρχη θέση στο ελληνικό real estate, τον τουρισμό και ακολούθως και την ενέργεια, διεκδικεί και μάλιστα με τρόπο δυναμικό ο Νταν Λόεμπ με το hedge fund συμφερόντων του Third Point. Tο Third Point Hellenic Recovery Fund με το portofolio των 750 εκατ. ευρώ έχει συγκεκριμένους στόχους στην Eλλάδα. Το fund του Aμερικανού επενδυτή έχει αποκτήσει μετοχές του OΠAΠ και στρέφει το ενδιαφέρον του στα κρατικά χαρτιά, κυρίως αυτά των υπό κρατικοποίηση εταιριών, όπως τη ΔEH, τα EΛΠE, την EYAΘ και την EYΔAΠ. Στον ιδιωτικό τομέα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές εταιρίες που τις χαρακτηρίζει η κερδοφορία και η εξωστρέφεια. Mεταξύ αυτών είναι η Motor Oil, η Folli Follie, τα πλαστικά Θράκης, τα πλαστικά Kρήτης και η Flexopac. Yπό εξέταση βρίσκονται οι βιομηχανίες της Bιοχάλκο και του Tιτάν.

Ο Πόλσον γλυκοκοιτάζει τις ελληνικές τράπεζες

Πριν δύο χρόνια πόνταρε στη χρεοκοπία της Ελλάδας, τώρα δηλώνει αγοραστής τραπεζικών μετοχών. Ο λόγος για τον διεθνούς φήμης επενδυτή, Τζον Πόλσον, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα σύντομα θα ανακάμψει. Ο ιδρυτής του fund Paulson & Co επιβεβαίωσε ότι το fund Paulson & Co, κατέχει σημαντικά μερίδια στις τράπεζες. Οι απόψεις που εκφράζει σήμερα ο Πόλσον σε τίποτα δεν θυμίζουν εκείνες που εξέφραζε πριν ενάμιση χρόνο, όταν, μιλώντας στο -, είχε πει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ. Όπως είχε πει τότε,  «η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο σοκ για το σύστημα ακόμη και από την χρεοκοπία της Lehman Brothers, που θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της παγκόσμιας και οικονομίας και των αγορών».

Οι πολυεθνικές ποντάρουν στην Ελλάδα

Την Ελλάδα επιλέγουν για τις διαμεταφορές τους ποικίλες ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της GlaxoSmithKline, που αυξάνει την παραγωγή εδώ, της Kraft Foods που έδωσε αυξήσεις φέτος στο προσωπικό της αλλά και της Hewlett-Packard που υπέγραψε τη γνωστή συμφωνία με τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Cosco. Χαρακτηριστική είναι και η δράση της Henkel, που αποφάσισε να φέρει πρόσθετη παραγωγή στην Ελλάδα.

Η φαρμακευτική Novartis πέρυσι έφερε στη χώρα τη θυγατρική της στα γενόσημα, Sandoz. Σε τελική ανάλυση, η άμεση επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική θεωρείται ακόμα μια κορυφαία κίνηση για την οικονομία της χώρας.

Η πρωτοβουλία της ηγετικής ερευνητικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline (GSK) να επενδύσει στην Ελλάδα ουσιαστικά αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό,  η ΦΑΜΑΡ αναλαμβάνει την υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας διαδικασία συσκευασίας (secondary packaging), εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα, ακόμη τεσσάρων προϊόντων και συγκεκριμένα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon.

Δυνατό χαρτί οι Άραβες

Οι στοχεύσεις των Αράβων για την ελληνική οικονομία είναι πάνω κάτω γνωστές εδώ και καιρό. Real estate, ενέργεια, τουρισμός, τρόφιμα, γεωργικά προϊόντα και κυρίως αεροπορικές μεταφορές αποτελούν τους βασικούς πόλους έλξης για τους ίδιους. Η κυβέρνηση των Εμιράτων αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή και την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από μια συνεργασία που θα αποφέρει κέρδη και στις δύο πλευρές.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin