Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

Ο λαμπερός κόσμος των τραπεζιτών δεν είναι τελικά τόσο αγγελικός όσο θέλουν να εμφανίζεται. Οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους τραπεζικούς κολοσσούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή μεγάλων προστίμων.

Τις τελευταίες εβδομάδες την παράσταση έχει κλέψει η BNP Paribas, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή προστίμου 10 δισ. δολ στη γαλλική τράπεζα.  Το ποσό αυτό ξεπερνά τα προ φόρων κέρδη της BNP Paribas το 2013, τα οποία ανήλθαν σε 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η τράπεζα κατηγορείται ότι απέκρυπτε πληροφορίες για να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο και να πραγματοποιεί συναλλαγές με Σουδάν, Ιράν και Συρία, τα έτη 2002-2009. Το όλο θέμα φαίνεται πως αρχίζει να έχει αντίκτυπο και στα ανώτατα στελέχη της BNP Paribas. Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η ανώτατη ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού κλάδου για την πολιτεία της Νέας Υόρκης (DFS) ζήτησε από την ΒΝΡ να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον 64χρονο Courcel. Επισήμως, ο COO της BNΡ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι. Η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει απλώς ότι εντός του Ιουνίου θα παραιτηθεί από τη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή. «Είμαι περήφανος που συνέβαλα στο χτίσιμο αυτού του εξαιρετικού ομίλου, που τώρα γίνεται ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον κλάδο» δήλωσε ο ίδιος. Οι FT αναφέρουν πως ο Courcel δεν είναι ο μόνος που δέχθηκε πιέσεις. Ο Benjamin Lawsky, επικεφαλής του DFS στη Νέα Υόρκη φέρεται επίσης να ζητά την παραίτηση του Vivien Levy Garboua- που ήταν επικεφαλής  συμμόρφωσης για την ΒΝΡ στις ΗΠΑ.

Κόντρα Γαλλίας – ΗΠΑ

Όμως το ζήτημα απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις Γαλλίας –ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η συνθήκη, η οποία θα είναι θετική για την εξέλιξη του εμπορίου, μπορεί μόνο να βασιστεί στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Είσαι σαφές, εάν στην περίπτωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, εφαρμοστεί η μονομέρεια αντί η ανταποδοτικότητα, αυτό ενέχει κινδύνους για αρνητικές συνέπειες», τόνισε ο Fabius μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ΡΤΛ. Παράλληλα τόνισε ότι αν η BNP Paribas βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος με επιστολή του προς τον Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε  την έντονη δυσαρέσκειά του για το δυσθεώρητο πρόστιμο. είναι άδικο και δυσανάλογα μεγάλο. Ωστόσο, ο Μπάρακ Ομπάμα νίπτει τας χείρας του. Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G7, o Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως δεν δύναται να επενέβη στην έρευνα των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να αποτρέψει το πρόστιμο των 10 δισ. δολαρίων. «Είμαι ακατάλληλος για αυτό το ζήτημα» τόνισε ο B. Obama, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. «Ως Πρόεδρος δεν μπορώ να εμπλακώ στην έρευνα των αρχών» συμπλήρωσε. «Ο νόμος δρα αυτοβούλως, δίχως την πολιτική παρέμβαση» τόνισε.

Παραδέχθηκε την ενοχή της η Credit Suisse

Η Credit Suisse Group  αποτέλεσε το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε πάνω από μια δεκαετία που παραδέχτηκε την ενοχή του στην υποβοήθηση πελατών της για υπόθαλψη φοροδιαφυγής και αποδέχτηκε να καταβάλλει πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων, τερματίζοντας έτσι μια μακρόχρονη δικαστική μάχη με τις αμερικανικές αρχές.

Παράλληλα ΗSBC, Credit Agricole και JP Morgan ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παιχνιδάκια» με την ισοτιμία του ευρώ. Σύμφωνα με την αρχή της ευρωπαϊκής επιτροπής, υπάρχει ανησυχία ότι οι τρεις τράπεζες μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε σχέδιο συνεννόησης με στόχο τη διαστρέβλωση της φυσιολογικής πορείας καθορισμού των τιμών, για τα παράγωγα που βασίζονται σε επιτόκια του ευρώ.  Οι τρεις τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 10% του συνολικού τους τζίρου, εάν κριθεί ότι παραβίασαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο επιβλήθηκε πρόστιμο – ρεκόρ, συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ, σε έξι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland και η Citigroup για αντίστοιχα αδικήματα..

Έρχονται πρόστιμα μαμούθ 100 δισ. δολ.

Eκτιμήσεις – σοκ για τα πρόστιμα που πιθανότατα θα κληθούν να καταβάλλουν, στο προσεχές μέλλον, στις αμερικανικές αρχές οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατυπώνει η Credit Suisse.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αποκλείεται να κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 103,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ!

Να σημειωθεί εδώ πως σε προηγούμενη ανάλυση της Credit Suisse – πριν από έναν χρόνο περίπου – οι εκτιμήσεις για το κόστος από πιθανές νομικές παραβάσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούσε τα 58 δισ. δολάρια. Σήμερα, οι εκτιμήσεις έχουν διπλασιαστεί!

Να σημειωθεί εδώ πως στη διάρκεια της κρίσης των στεγαστικών δανείων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απώλεσαν 201 δισ. δολάρια!

Τα αλλεπάλληλα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αμερικανικές αρχές στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προκαλέσει ταυτόχρονα και την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, ενόψει της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών stress tests, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανησυχία της ΕΚΤ για τα αμερικανικά πρόστιμα είναι τέτοια, που η Φρανκφούρτη εξετάζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει να υιοθετήσει στα stress tests μια ακόμη παράμετρο – παραδοχή, η οποία θα αφορά τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα αμερικανικά πρόστιμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να επιβεβαιώνουν πως η ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακά “μαξιλάρια”, ικανά να καλύψουν τα πρόστιμα που ίσως τους επιβληθούν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Να σημειωθεί εδώ πως αν όντως η ΕΚΤ υιοθετήσει μια ακόμη παράμετρο στα stress tests, αυτό ίσως αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

Σχετικα αρθρα

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

Η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα

admin

Θα διατηρηθεί ο «φαύλος κύκλος» στην Ευρωζώνη;

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

Η επικίνδυνη παγίδα του νέου ευρω-δανείου

admin

Ο θανάσιμος διχασμός για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία του Brexit

admin

Η δικαστική απόφαση για το άρθρο 50 δε θα καθυστερήσει τα σχέδια του Brexit

admin

Επενδυτική εισβολή Ρώσων και Αράβων

admin

Ρωγμές εμφανίζονται στις γερμανικές υποδομές

admin

Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να σώσει την Ελλάδα

admin

Τι θα συμβεί εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο Μάλθους, ο Μαρξ, και η Σύγχρονη Ανάπυξη

admin

Νέα γκάλοπ: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από 0,5% έως 2,5%

admin

Commerzbank: Μονόδρομος για την Τουρκία τα capital controls

admin

Προς χρεοκοπία το Πουέρτο Ρίκο εντός του Σαββατοκύριακου

admin

Πιθανός ένας νέος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης…

admin

Ο ευρωπαϊκός Nότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση

admin

Πώς αντέδρασε η αγορά σε γεωπολιτικές κρίσεις του παρελθόντος

admin