Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

Οι τραπεζικοί κολοσσοί και τα σκάνδαλα

Ο λαμπερός κόσμος των τραπεζιτών δεν είναι τελικά τόσο αγγελικός όσο θέλουν να εμφανίζεται. Οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, με τους τραπεζικούς κολοσσούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή μεγάλων προστίμων.

Τις τελευταίες εβδομάδες την παράσταση έχει κλέψει η BNP Paribas, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή προστίμου 10 δισ. δολ στη γαλλική τράπεζα.  Το ποσό αυτό ξεπερνά τα προ φόρων κέρδη της BNP Paribas το 2013, τα οποία ανήλθαν σε 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η τράπεζα κατηγορείται ότι απέκρυπτε πληροφορίες για να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο και να πραγματοποιεί συναλλαγές με Σουδάν, Ιράν και Συρία, τα έτη 2002-2009. Το όλο θέμα φαίνεται πως αρχίζει να έχει αντίκτυπο και στα ανώτατα στελέχη της BNP Paribas. Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, η ανώτατη ρυθμιστική αρχή του τραπεζικού κλάδου για την πολιτεία της Νέας Υόρκης (DFS) ζήτησε από την ΒΝΡ να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον 64χρονο Courcel. Επισήμως, ο COO της BNΡ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι. Η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει απλώς ότι εντός του Ιουνίου θα παραιτηθεί από τη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή. «Είμαι περήφανος που συνέβαλα στο χτίσιμο αυτού του εξαιρετικού ομίλου, που τώρα γίνεται ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες στον κλάδο» δήλωσε ο ίδιος. Οι FT αναφέρουν πως ο Courcel δεν είναι ο μόνος που δέχθηκε πιέσεις. Ο Benjamin Lawsky, επικεφαλής του DFS στη Νέα Υόρκη φέρεται επίσης να ζητά την παραίτηση του Vivien Levy Garboua- που ήταν επικεφαλής  συμμόρφωσης για την ΒΝΡ στις ΗΠΑ.

Κόντρα Γαλλίας – ΗΠΑ

Όμως το ζήτημα απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις Γαλλίας –ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η συνθήκη, η οποία θα είναι θετική για την εξέλιξη του εμπορίου, μπορεί μόνο να βασιστεί στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Είσαι σαφές, εάν στην περίπτωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, εφαρμοστεί η μονομέρεια αντί η ανταποδοτικότητα, αυτό ενέχει κινδύνους για αρνητικές συνέπειες», τόνισε ο Fabius μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ΡΤΛ. Παράλληλα τόνισε ότι αν η BNP Paribas βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος με επιστολή του προς τον Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε  την έντονη δυσαρέσκειά του για το δυσθεώρητο πρόστιμο. είναι άδικο και δυσανάλογα μεγάλο. Ωστόσο, ο Μπάρακ Ομπάμα νίπτει τας χείρας του. Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G7, o Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως δεν δύναται να επενέβη στην έρευνα των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να αποτρέψει το πρόστιμο των 10 δισ. δολαρίων. «Είμαι ακατάλληλος για αυτό το ζήτημα» τόνισε ο B. Obama, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. «Ως Πρόεδρος δεν μπορώ να εμπλακώ στην έρευνα των αρχών» συμπλήρωσε. «Ο νόμος δρα αυτοβούλως, δίχως την πολιτική παρέμβαση» τόνισε.

Παραδέχθηκε την ενοχή της η Credit Suisse

Η Credit Suisse Group  αποτέλεσε το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε πάνω από μια δεκαετία που παραδέχτηκε την ενοχή του στην υποβοήθηση πελατών της για υπόθαλψη φοροδιαφυγής και αποδέχτηκε να καταβάλλει πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων, τερματίζοντας έτσι μια μακρόχρονη δικαστική μάχη με τις αμερικανικές αρχές.

Παράλληλα ΗSBC, Credit Agricole και JP Morgan ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παιχνιδάκια» με την ισοτιμία του ευρώ. Σύμφωνα με την αρχή της ευρωπαϊκής επιτροπής, υπάρχει ανησυχία ότι οι τρεις τράπεζες μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε σχέδιο συνεννόησης με στόχο τη διαστρέβλωση της φυσιολογικής πορείας καθορισμού των τιμών, για τα παράγωγα που βασίζονται σε επιτόκια του ευρώ.  Οι τρεις τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 10% του συνολικού τους τζίρου, εάν κριθεί ότι παραβίασαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο επιβλήθηκε πρόστιμο – ρεκόρ, συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ, σε έξι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland και η Citigroup για αντίστοιχα αδικήματα..

Έρχονται πρόστιμα μαμούθ 100 δισ. δολ.

Eκτιμήσεις – σοκ για τα πρόστιμα που πιθανότατα θα κληθούν να καταβάλλουν, στο προσεχές μέλλον, στις αμερικανικές αρχές οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατυπώνει η Credit Suisse.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αποκλείεται να κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 103,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ!

Να σημειωθεί εδώ πως σε προηγούμενη ανάλυση της Credit Suisse – πριν από έναν χρόνο περίπου – οι εκτιμήσεις για το κόστος από πιθανές νομικές παραβάσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούσε τα 58 δισ. δολάρια. Σήμερα, οι εκτιμήσεις έχουν διπλασιαστεί!

Να σημειωθεί εδώ πως στη διάρκεια της κρίσης των στεγαστικών δανείων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απώλεσαν 201 δισ. δολάρια!

Τα αλλεπάλληλα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αμερικανικές αρχές στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προκαλέσει ταυτόχρονα και την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, ενόψει της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών stress tests, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανησυχία της ΕΚΤ για τα αμερικανικά πρόστιμα είναι τέτοια, που η Φρανκφούρτη εξετάζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει να υιοθετήσει στα stress tests μια ακόμη παράμετρο – παραδοχή, η οποία θα αφορά τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα αμερικανικά πρόστιμα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να επιβεβαιώνουν πως η ΕΚΤ προτίθεται να εξετάσει το αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακά “μαξιλάρια”, ικανά να καλύψουν τα πρόστιμα που ίσως τους επιβληθούν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Να σημειωθεί εδώ πως αν όντως η ΕΚΤ υιοθετήσει μια ακόμη παράμετρο στα stress tests, αυτό ίσως αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια.

Σχετικα αρθρα

Θα στείλει η Κίνα το Bitcoin στα 20.000 δολάρια;

admin

Οι 20 καλύτερες μετοχές για το 2020 από τα καλύτερα μυαλά της Wall Street

admin

Πώς διαμορφώνεται σήμερα η πυραμίδα του παγκόσμιου πλούτου

admin

Χ.Α. (-0,32%): Πτώση 1,66% στις Τράπεζες

admin

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Στήριξη με… τους ίδιους όρους

admin

Bloomberg:Η πληγωμένη ευρωζώνη οδεύει προς την ισχυρότερη τονωτική ένεση της 10ετίας

admin

Γιατί το Eurogroup θα πει Nein…

admin

Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες μπορεί και πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

Άλλοτε κέντρα ελπίδας, τα πολιτικά κόμματα πεθαίνουν

admin

Airbnb: Σε πτώση οι κρατήσεις και οι τιμές στην Αθήνα το 2019

admin

Tα αρνητικά επιτόκια του Trump βλάπτουν τις τράπεζες της Ευρώπης

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin

DW: Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

admin

Η προεδρία της Lagarde στην ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά;

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Στην Κίνα κρίνεται το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

admin