Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κεντροαριστερά στη σκακιέρα…

Η Κεντροαριστερά στη σκακιέρα…

Απρόβλεπτες μετακινήσεις στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς που ενέχουν και το στοιχείο της απειλής τόσο για βασιλείς όσο και για απλούς στρατιώτες έφερε η νύχτα της 25 Μαΐου.

 Η κάλπη των ευρωεκλογών γέννησε πρόωρα δύο συνέδρια στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που κινούνται στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης, ένα ιδρυτικό και ένα απολογιστικό.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχοντας καταφέρει προσώρας τουλάχιστον να σώσει την πατρίδα δεν έχασε χρόνο. Το βράδυ των ευρωεκλογών, ενώ είχε προγραμματίσει Πολιτικό Συμβούλιο για την επόμενη, έσπευσε να ανακοινώσει την προκήρυξη ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης για τον Οκτώβριο. Ομοίως – για διαφορετικούς αλλά προφανείς λόγους – ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε έκτακτο συνέδριο για την αναζήτηση των αιτιών του καταστροφικού εκλογικού αποτελέσματος για τη ΔΗΜΑΡ.

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας επιδίωξε να φρενάρει πιθανές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Γνωρίζοντας ότι κάποιοι θα τον περίμεναν ούτως η άλλως στη γωνία, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης  ένα θέμα για το οποίο δύσκολα κανείς μπορεί να προβάλει ενστάσεις: την περίφημη ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Παρ’ όλα αυτά όμως η συνεδρίαση του οργάνου ανέδειξε τις υπαρκτές διαφορές στην αντίληψη που υπάρχει εντός του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα διασωθεί η παράταξη. Κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι στελέχη όχι μόνο υποβάθμισαν την πολιτική σημασία του 8% αλλά σύγχρονος αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα ενός ιδρυτικού συνεδρίου.

 Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αιφνιδιάστηκε από τη συγκρατημένη αντίδραση των στελεχών του. Κάτι που δεν κατάφερε να κρύψει στη δευτερολογία του. Οι παριστάμενοι μιλούν για ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ξέρουμε ποιοι μας υπονόμευσαν, ποιοι αντιμετώπισαν  τις εκλογές με μιζέρια και αρνούνταν να πάνε σε εκδηλώσει της ΕΛΙΑΣ. Όμως θα αξιολογηθείτε όλοι. Και μέσα από την αξιολόγησης σας θα γίνει η νέα ηγετική ομάδα» είπε θυμίζοντας πως την ώρα που κάποιοι ήταν εξαφανισμένοι και αρνούνταν να μνημονεύσουν καν το όνομά του « όπως στην Εκκλησία με το μνήσθητί μου Κύριε», εκείνος έδινε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις για την επιβίωση της Ελιάς. Όλα όμως έχουν πολλές αναγνώσεις. Από την πλευρά τους, και τα στελέχη ένιωσαν να αιφνιδιάζονται από τις ανακοινώσεις του προέδρου τους.

«Δεν περίμενε να συγκληθούν τα όργανα και ανακοίνωσε ιδρυτικό συνέδριο» σχολίαζαν μεταξύ τους. Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στο αν το συνέδριο θα ήτοι του ΠΑΣΟΚ ή της δημοκρατικής παράταξης καταδεικνύοντας ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυο διαφορετικές γραμμές.

Οι υποστηρικτές

 Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη που ομνύουν στο όνομα της Κεντροαριστεράς. Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει και να συγκροτηθεί σε μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη που τους περιλαμβάνει όλους. «Με σεβασμό, κατανόηση, χωρίς ηγεμονισμούς» προσθέτει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Η συγκεκριμένη ομάδα πιστεύει ότι η δημιουργία  της δημοκρατικής παράταξης είναι μονόδρομος. «Αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ένα μικρό κόμμα και δεν θα ανακάμψει ποτέ¨. Στη σχολή της Κεντροαριστεράς πρωτεργάτες είναι πρόσωπα κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως κατ’ ανάγκη βενιζελικοί: Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Χρ. Προτώπαπας, Τ. Ρήγας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Π. Κουκουλόπουλος, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Μανιάτης, Τ. Αντωνίου, Α. Δρέττα, Π. Καμπψής, Κ. Πιερρακάκης, Χ. Κεφαλίδου.

 Οι «σκεπτικιστές»  Επιφυλακτικοί σε ένα συνέδριο για την Κεντροαριστερά χωρίς να έχει προηγηθεί ανασυγκρότηση  του ΠΑΣΟΚ είναι η Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλλιπος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Ανδρουλάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Μην κάψουμε τις στάχτες του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της Κεντροαριστεράς» είπε ο τελευταίος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ζητώντας πρώτα την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και έπειτα της Δημοκρατικής παράταξης. Ομοίως ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και «λίγο σεβασμό στον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου»

 Είναι σαφές ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει στο μυαλό του τη διενέργεια ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ Ελιά, 58 < Ποτάμι ,Οικολόγοι, πολιτικές κινήσεις, όλο χωράνε στη μεγάλη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρίτο ισχυρό πόλο που θα διεμβόλιζε το τρίτο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει διασαφηνίσει  αν το χάος που επικρατεί αυτή την περίοδο στη ΔΗΜΑΡ είναι ευτύχημα ή αν  θα αποτελέσει πρόσκομμα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Το θέμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πραγματικές προθέσεις του Φώτη Κουβέλη, οι οποίες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Παρ’ όλα αυτά στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν – αλλά δεν το λένε – ότι βάσει της σημερινής εικόνας που δείχνει ότι το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου θα ήταν πιθανή ακόμη και μια μεταπήδηση δύο-τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της  Ελιάς,  ήτοι τη διευρυμένη Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Λοβέρδος

 Σε ότι αφορά την ίδια την Ελιά, το τοπίο φαίνεται ότι είναι σχετικά ξεκάθαρο. Η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αναδιάταξης του κεντροαριστερού χώρου και μάλιστα ο πρόεδρος της Ανδρέας Λοβέρδος έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Χρήστος Αηδόνης θα συνεργαστούν  πολιτικά στη Βουλή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος χαιρέτησε το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και τα κομματικά όργανα της Συμφωνίας επιβεβαίωσαν ότι ο χώρος τους θα παραμείνει στην Ελιά και θα συμμετέχει ενεργά στις κεντροαριστερές διεργασίες.

 Ομοίως, η Δυναμική Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμη να είναι ενεργή στο συνέδριο του φθινοπώρου. Ο Ηλίας Μόσιαλος πιστεύει ότι η Ελιά ήταν μόνο η αρχή, «το πρώτο βήμα για τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων» και κατηγορεί τη Δημοκρατική Αριστερά ότι έδειξε ανθενωτική στάση και συμπεριφορά στη διαδικασία συσπείρωσης των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας.

Τι γίνεται όμως με την πρωτοβουλία των 58; Η στάση τους είναι περισσότερο αινιγματική. Η πρωτοβουλία έχει προγραμματίσει για αύριο μια πρώτη σύσκεψη των μελών της για αποτίμηση των ευρωεκλογών και σχεδιασμό της «επόμενης ημέρας». Προεκλογικώς ο Γιάννης Βούλγαρης είχε προαναγγείλει πρωτοβουλίες για ένα νέο ξεκίνημα, κάνοντας εμφανές άνοιγμα και στο Ποτάμι. Η ένταξη του Ποταμιού στην ευρωομάδα Δημοκρατικών και Σοσιαλιστών διευκολύνει τις επαφές με το νεοσύστατο κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν προσκληθεί και ποταμιστές.

Όμως οι 58 δεν είναι πλέον μια συμπαγής η ομοιογενής ομάδα , κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο παρελθόν. Κάποιοι θεωρούν ότι οι 58 «τελείωσαν» και ότι θα μπορούσαν να μετονομαστούν. Επι της ουσίας, έχει συντελέστεί διάσπαση στους κόλπους της πρωτοβουλίας. Μια ομάδα σκέφτεται την πιθανότητα να ενσωματωθεί στην Ελιά ή να συμμετάσχει στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσουν «κάποια στελέχη της πρωτοβουλίας με αγκυλώσεις». Ο Νίκος Μπίτσης, Γιάννης Μεϊμάρογλου και Χρήστος Δερβένης έχουν διαμηνύσει μέσω του πρώτου πως «όποιος θέλει μπορεί να φτιάξει την παρέα του, αλλά η υπόθεση των 58 έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της».

Προς τους Οικολόγους

 Ανοίγματα θα γίνουν το επόμενο διάστημα και προς την πλευρά της Πολιτικής Οικολογίας. Πρόκειτε για έναν χώρο που κινείται πιο κοντά στη ΔΗΜΑΡ>, γι’ αυτό άλλωστε στήριξε την υποψηφιότητα της Μαρίας Γιαννακάκη για την Περιφέρεια Αττικής. Κοντά στην Ελιά βρέθηκε  αρχές της άνοιξης και η κίνηση Ευρώπη – Οικολογία, ο αρραβώνας όμως έμεινε ατελής καθώς οι 58 «στράβωσαν» και ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ασφαλώς για το χορό της Κεντροαριστεράς θα λάβουν προσκλήσεις και παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν την υπόθεση. Ως εκ τούτου πιθανολογείται ένα νέο άνοιγμα προς την πλευρά της Άννας Διαμαντοπούλου, το όνομα της οποίας ακούγεται ακόμη και στις διερευνητικές συζητήσεις γύρω από το κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Η νέα ομάδα Μπίστη – Μεϊμάρογλου θεωρεί ότι το νέο προσκλητήριο για την Κεντροαριστερά δεν θα πρέπει να είναι μικρόψυχο προς τη Δημοκρατική Αριστερά. «ότι έγινε, έγινε» λένε ζητώντας να αντιμετωπιστεί ισότιμα το κόμμα της Ασίου Κωνσταντίνου και χωρίς τις προκαταλήψεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Στη Δημοκρατική Αριστερά παγίως η μειοψηφία θεωρεί ότι το κόμμα θα πρέπει να συμμετάσχει στον διάλογο για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Από αυτή την επιλογή δεν εξαιρεί το ΠΑΣΟΚ. Το είπε καθαρά μόλις προχθές και ο Σπύρος Λυκούδης. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο απέρριψε αυτή τη γραμμή και πλειοψήφησε υπέρ της δημιουργίας ενός παράλληλου τρίτου πόλου με επίκεντρο τη Δημοκρατική Αριστερά και με αποκλεισμό στο ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του. Το ότι θα επιλέξει τελικώς η Δημοκρατική Αριστερά είναι πρόωρο να απαντηθεί. Η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ το επόμενο Σάββατο θα καθορίσει εν πολλοίς και της σχέσεις ΔΗΜΑΡ με τα όμορα πολιτικά κόμματα. Εάν ο κ. Κουβέλης θα παραμείνει ή όχι στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Πάντως στη συνεδρίαση του οργάνου η μειοψηφία προτίθεται να του αποσπάσει  τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσει διάλογο αποδεχόμενος σε αυτόν και το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικα αρθρα

Δύσκολοι καιροί για εμπόρους

admin

XA:Στάση για ανάσες

admin

Οι ελεύθερες αγορές έχουν βελτιώσει τη ζωή όσο τίποτε άλλο

admin

Η προοπτική σύγκρουσης στη Βόρεια Κορέα γίνεται όλο και πιο πραγματική

admin

Η Uber συγκρούεται με ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο

admin

Τράπεζες:Σε τεντωμένο σκοινί…

admin

Τραμπ και Brexit δεν είναι πια δίδυμα

admin

Bloomberg: Η πείνα λόγω κορωνοϊού θα σκοτώσει φέτος περισσότερο κόσμο από ό,τι ο ίδιος ο κορωνοϊός

admin

Αποσοβήθηκε η κρίση – Παραμένει ο Ζέεχοφερ

admin

Αδιέξοδο για Brexit, αισιοδοξία για Ευρωζώνη

admin

Ο Μακρόν κερδίζει την καρδιά των γάλλων επιχειρηματιών

admin

Νέοι κανόνες για το νομισματικό παιχνίδι

admin

Ζυμώσεις για τη διαδοχή Μέρκελ

admin

Ο Τζορτζ Σόρος προβλέπει κρίση στις παγκόσμιες αγορές σαν του 2008

admin

Πιάνει δουλειά ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

admin

Προς λύση με τις Βρυξέλλες οδεύει η Ρώμη

admin

Οι ομολογιούχοι των τραπεζών μπορεί να αποφύγουν το bail-in

admin

Προστασία α’ κατοικίας: Πράσινο φως από Κομισιόν, ανάσα για κυβέρνηση και δανειολήπτες

admin