Image default
Πρώτο Θέμα

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

Έντονες είναι οι διεργασίες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως κερδίζει έδαφος το σενάριο για τη δημιουργία δύο ισχυρών επιχειρηματικών πόλων στον κλάδο. 

Όπως υποστηρίζουν οι τραπεζικοί παράγοντες, εντός του καλοκαιριού θα υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις, με πρωταγωνίστριες τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθούν δύο σχήματα. Στο ένα τα ηνία θα αναλάβει η εταιρεία Νηρέας του Αριστείδη Μπελλέ και στο άλλο η Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες που ελέγχεται από την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα και η οποία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Συμμετοχή και στις δύο περιπτώσεις θα έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Κι ο κλήρος πέφτει… στις τράπεζες

Στο μεταξύ, οι τράπεζες θα καθορίσουν τα κριτήρια συγχώνευσης ενώ αυτές θα έχουν και ηγετικό ρόλο καθώς θα πραγματοποιηθεί πρώτα και μετοχοποίηση χρεών υπέρ των τραπεζών. Παράλληλα, θα είναι αυτές που θα μελετήσουν και θα διαπραγματευθούν τα σχέδια για είσοδο επενδυτών στις επιχειρήσεις. Στο σύνολο τους οι τράπεζες πιστεύουν πως η διέξοδος στα σοβαρά προβλήματα χρεών και ρευστότητας είναι η μετοχοποίηση των δανείων των εταιρειών του κλάδου. Όπως και να ‘χει, εκτιμάται πως οι μέτοχοι δεν τους παρέχουν ακριβή στοιχεία ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση επαρκώς και να προχωρήσουν στις κατάλληλες κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Όπως συμπεραίνει κανείς μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων κατά βάση. Χαρακτηριστικό είναι πως στην εταιρεία Δίας ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου, στη Σελόντα το 21%. Στο Νηρέα μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο μετοχών, ωστόσο με δάνεια 222 εκ. ευρώ που έχουν χορηγήσει ο λόγος των τραπεζών έχει ειδικό βάρος.

Σε ό,τι αφορά στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες  υπέβαλε στις 10 Ιουνίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στη διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99 επομ. του Ν.3588/2007 όπως αυτές αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα. Παράλληλα υποβλήθηκε αίτημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων υπέρ της εταιρείας και των θυγατρικών της. Ως εκ τούτου, αναστέλλεται η σημερινή εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης της εταιρείας ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η εταιρεία υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αφού η προηγούμενη είχε απορριφθεί. Η αναβολή της εκδίκασης για την αίτηση πτώχευσης αλλά και η εκ νέου αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 υπαγορεύθηκαν από το ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία ιχθυοτροφών ΒΙΟΜΑΡ για να στηρίξει την εταιρεία αλλά κυρίως από το γεγονός ότι το business plan της ΒΙΟΜΑΡ έχει γίνει δεκτό από τις βασικές πιστώτριες τράπεζες. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση χρεών από τις τράπεζες αλλά και από τη ΒΙΟΜΑΡ, καθώς η Δίας έχει οφειλές για ιχθυοτροφές, ενδιάμεση χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης και επανεκκίνηση της εκτροφής ψαριών.

Tα δάνεια των βασικών μετόχων

Παράλληλα, υπάρχουν και προσωπικά μετοχοδάνεια των κύριων μετόχων. Ως ισχυρός μοχλός πίεσης λειτουργούν για τις τράπεζες τα δάνεια με ενέχυρο τίτλους εταιρειών, αφού τους δίνουν το δικαίωμα με ταχείς ρυθμούς να ελέγχουν τα παραπάνω ποσοστά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καταστούν άμεσα απαιτητά. Τα 700 εκατ. ευρώ πλησιάζουν μόνο τα δάνεια των τριών μεγάλων εισηγμένων (Nηρεύς, Σελόντα, Δίας), ενώ τα EBITDA κινούνται, λόγω και έκτακτων παραγόντων (αποτίμηση αποθεμάτων) σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ή είναι αρνητικά. Στόχος των τραπεζών είναι να προχωρήσουν δυναμικά στην αναδιάρθρωση του κλάδου, αποκτώντας τον έλεγχο των εταιρειών μετά και τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλλει το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλείνοντας τις κάνουλες της χρηματοδότησης.

Να αναφερθεί πως οι τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση του κλάδου, έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένους οίκους τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των μεγάλων εταιρειών του χώρου. Aνάμεσα σε αυτούς, ήταν και η νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva, η οποία ανέλαβε να αποτιμήσει την αξία των αποθεμάτων τους.

Παράλληλα ανέθεσαν σε εξειδικευμένη εταιρεία (Deloitte) τον έλεγχο των επιχειρησιακών σχεδίων (business plan) της «Δίας» και της «Σελόντα» για τη διετία 2014-2015 και παράλληλα τοποθέτησαν εκπρόσωπό τους, ο οποίος παρακολουθεί τη ροή των εσόδων τους (Cash Flow). Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 65 εταιρείες, με τις 4 σημαντικότερες από αυτές να έχουν το 70% του τζίρου, ενώ ο κλάδος απασχολεί περίπου 10.000 εργαζομένους. Mετά και τη σύσκεψη, στην οποία κάποιοι περίμεναν έχοντας επενδύσει ότι μπορεί να βρεθεί λύση, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες παραμένουν μπλεγμένες σε δύσκολα δίχτυα.

Σχετικα αρθρα

Tο Χ.Α. το ανοδικό σερί και οι «καρχαρίες»

admin

Πάνω από χίλιοι Γερμανοί στα Paradise Papers

admin

Η «τέχνη της ανάλυσης» και η «τέχνη της κερδοσκοπίας»

admin

Το γερμανικό πρόβλημα της ευρωζώνης

admin

Δέκα χρόνια και συνεχίζει: Γιατί η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τέταρτη θητεία

admin

Τα μπρος πίσω του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξορμήσεις του Αλέξη

admin

Κίνα : Πιο αργά αναπτυσσόμενη αλλά πιο ισχυρή

admin

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία

admin

Στα δύο χωρισμένη η Ευρώπη

admin

Η Σελόντα δείχνει το δρόμο…

admin

DW: Μια Μεγάλη Αλβανία δεν θα είχε θέση στον 21ο αιώνα

admin

Η ΕΕ επιδιώκει να αποκαταστήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια

admin

Πόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το ευρώ;

admin

Γιατι οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

admin

Η Airbnb χάνει μομέντουμ

admin

PWC: O μετασχηματισμός των τραπεζών και οι προκλήσεις της νέας εποχής

admin

Η Ευρώπη εκφράζει επιφύλαξη για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Μακρόν

admin

Αγορές: Οι «ταύροι» επιμένουν

admin