Image default
Πρώτο Θέμα

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

Ιχθυοκαλλιέργειες: Θα τα βρουν οι «μεγάλοι»;

Έντονες είναι οι διεργασίες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως κερδίζει έδαφος το σενάριο για τη δημιουργία δύο ισχυρών επιχειρηματικών πόλων στον κλάδο. 

Όπως υποστηρίζουν οι τραπεζικοί παράγοντες, εντός του καλοκαιριού θα υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις, με πρωταγωνίστριες τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθούν δύο σχήματα. Στο ένα τα ηνία θα αναλάβει η εταιρεία Νηρέας του Αριστείδη Μπελλέ και στο άλλο η Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες που ελέγχεται από την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα και η οποία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Συμμετοχή και στις δύο περιπτώσεις θα έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Κι ο κλήρος πέφτει… στις τράπεζες

Στο μεταξύ, οι τράπεζες θα καθορίσουν τα κριτήρια συγχώνευσης ενώ αυτές θα έχουν και ηγετικό ρόλο καθώς θα πραγματοποιηθεί πρώτα και μετοχοποίηση χρεών υπέρ των τραπεζών. Παράλληλα, θα είναι αυτές που θα μελετήσουν και θα διαπραγματευθούν τα σχέδια για είσοδο επενδυτών στις επιχειρήσεις. Στο σύνολο τους οι τράπεζες πιστεύουν πως η διέξοδος στα σοβαρά προβλήματα χρεών και ρευστότητας είναι η μετοχοποίηση των δανείων των εταιρειών του κλάδου. Όπως και να ‘χει, εκτιμάται πως οι μέτοχοι δεν τους παρέχουν ακριβή στοιχεία ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση επαρκώς και να προχωρήσουν στις κατάλληλες κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Όπως συμπεραίνει κανείς μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων κατά βάση. Χαρακτηριστικό είναι πως στην εταιρεία Δίας ελέγχουν το 42,79% του μετοχικού κεφαλαίου, στη Σελόντα το 21%. Στο Νηρέα μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο μετοχών, ωστόσο με δάνεια 222 εκ. ευρώ που έχουν χορηγήσει ο λόγος των τραπεζών έχει ειδικό βάρος.

Σε ό,τι αφορά στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες  υπέβαλε στις 10 Ιουνίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στη διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99 επομ. του Ν.3588/2007 όπως αυτές αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα. Παράλληλα υποβλήθηκε αίτημα για τη λήψη προληπτικών μέτρων υπέρ της εταιρείας και των θυγατρικών της. Ως εκ τούτου, αναστέλλεται η σημερινή εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης της εταιρείας ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η εταιρεία υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αφού η προηγούμενη είχε απορριφθεί. Η αναβολή της εκδίκασης για την αίτηση πτώχευσης αλλά και η εκ νέου αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 υπαγορεύθηκαν από το ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία ιχθυοτροφών ΒΙΟΜΑΡ για να στηρίξει την εταιρεία αλλά κυρίως από το γεγονός ότι το business plan της ΒΙΟΜΑΡ έχει γίνει δεκτό από τις βασικές πιστώτριες τράπεζες. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση χρεών από τις τράπεζες αλλά και από τη ΒΙΟΜΑΡ, καθώς η Δίας έχει οφειλές για ιχθυοτροφές, ενδιάμεση χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης και επανεκκίνηση της εκτροφής ψαριών.

Tα δάνεια των βασικών μετόχων

Παράλληλα, υπάρχουν και προσωπικά μετοχοδάνεια των κύριων μετόχων. Ως ισχυρός μοχλός πίεσης λειτουργούν για τις τράπεζες τα δάνεια με ενέχυρο τίτλους εταιρειών, αφού τους δίνουν το δικαίωμα με ταχείς ρυθμούς να ελέγχουν τα παραπάνω ποσοστά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καταστούν άμεσα απαιτητά. Τα 700 εκατ. ευρώ πλησιάζουν μόνο τα δάνεια των τριών μεγάλων εισηγμένων (Nηρεύς, Σελόντα, Δίας), ενώ τα EBITDA κινούνται, λόγω και έκτακτων παραγόντων (αποτίμηση αποθεμάτων) σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ή είναι αρνητικά. Στόχος των τραπεζών είναι να προχωρήσουν δυναμικά στην αναδιάρθρωση του κλάδου, αποκτώντας τον έλεγχο των εταιρειών μετά και τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλλει το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλείνοντας τις κάνουλες της χρηματοδότησης.

Να αναφερθεί πως οι τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση του κλάδου, έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένους οίκους τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των μεγάλων εταιρειών του χώρου. Aνάμεσα σε αυτούς, ήταν και η νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva, η οποία ανέλαβε να αποτιμήσει την αξία των αποθεμάτων τους.

Παράλληλα ανέθεσαν σε εξειδικευμένη εταιρεία (Deloitte) τον έλεγχο των επιχειρησιακών σχεδίων (business plan) της «Δίας» και της «Σελόντα» για τη διετία 2014-2015 και παράλληλα τοποθέτησαν εκπρόσωπό τους, ο οποίος παρακολουθεί τη ροή των εσόδων τους (Cash Flow). Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 65 εταιρείες, με τις 4 σημαντικότερες από αυτές να έχουν το 70% του τζίρου, ενώ ο κλάδος απασχολεί περίπου 10.000 εργαζομένους. Mετά και τη σύσκεψη, στην οποία κάποιοι περίμεναν έχοντας επενδύσει ότι μπορεί να βρεθεί λύση, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες παραμένουν μπλεγμένες σε δύσκολα δίχτυα.

Σχετικα αρθρα

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin