Image default
Πρώτο Θέμα

Χ.Α: Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα του Ιουνίου

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Χ.Α: Οι προκλήσεις και τα στοιχήματα του Ιουνίου

Με τον Ιούνιο να ξεκινά χρηματιστηριακά από τα επίπεδα των 1.220 μονάδων, φθάνοντας προ ημερών στα όρια μιας… διακεκαυμένης δέσμης αντιστάσεων πέριξ των 1.240-1.260 μονάδων, και την αγορά να περιμένει τη λύση του γόρδιου δεσμού του επικείμενου ανασχηματισμού, το Χ.Α. αποτιμά τα νέα δεδομένα από το rebalancing, απαλλαγμένο από ΑΜΚ και εκλογές, και έδειξε να ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο προεξόφλησης.

Ο οποίος έδειξε προσώρας να διατηρεί την ανοδική του τάση με τα ξένα ισχυρά χέρια να τραβάνε, άλλες φορές πιο ήπια και άλλοτε επιδεικτικότερα, βασικούς δείκτες και συγκεκριμένα blue chips σε υψηλότερα επίπεδα, πλησίον σημαδιακών και κομβικών αντιστάσεων, αιφνιδιάζοντας πάντως μερίδα ανθρώπων της αγοράς που περίμενε μια σταδιακή ανατίμηση. Ο απόηχος των εκλογών και των αναδιαρθρώσεων θέσεων ένεκα των αλλαγών σταθμίσεων σε διεθνές (MSCI) και εγχώριο (αναβαθμίσεις τραπεζών σε Γ.Δ. και FTSE 25, άλλες αλλαγές κ.λπ.) επίπεδο επί της ουσίας οδήγησε τα hedge funds αλλά και κάποια long term χαρτοφυλάκια να πυροδοτήσουν ράλι τιμών σε μετοχές και ομόλογα. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις για την πλειονότητα των blue chips επέστρεψαν σε πιο «φυσιολογικά» επίπεδα, έπειτα από το μαζικό sell-off και τις 1.060 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του volatility και του όγκου των συναλλαγών, μετά την προσέγγιση και υπερκέραση των 1.200 μονάδων, δείχνει ότι υπάρχουν πονταρίσματα για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας. Αλλά αυτά θα φανούν στην πράξη και εφόσον δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ρευστότητα και τα ισχυρά χέρια

Ως αποτέλεσμα της υψηλής ρευστότητας διεθνώς οι επενδυτές παραμένουν διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξημένες εισροές στις αναδυόμενες αγορές, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, η οποία βέβαια έχει επιπλέον και τα χαρακτηριστικά μιας ανεπτυγμένης χώρας (Ε.Ε., σταθερό νόμισμα κ.λπ.).  Ωστόσο, οι ξένοι emerging funds διαχειριστές συνεχίζουν ωστόσο να έχουν πολύ μικρή θέση μια και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα με τη μικρότερη στάθμιση από τις 23 που συμμετέχουν στο δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών. Αυτό το στοιχείο συνεχίζει να είναι κρίσιμος καταλύτης για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς, αφού αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, είναι αρκετά πιθανό και οι διαχειριστές να αρχίσουν να μεταστρέφουν την τακτική τους και να αυξάνουν θέσεις. Παράλληλα, τουλάχιστον για την ώρα, μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών, φάνηκε πως τα σενάρια των short για πρόωρες εθνικές εκλογές, πολιτική αστάθεια και γενικευμένη καταστροφολογία, δεν έχουν ερείσματα. Ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αναφορές ξένων οίκων ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία παρά τα προβλήματα και τους αστερίσκους, έχουν αρχίσει να πατάνε καλύτερα στα πόδια τους. Με αφορμή το καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, για κάποιους ήταν αναμενόμενη η προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» να μοχλεύσουν μία εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση. Και επαναλαμβάνουμε στο σημείο αυτό τη φήμη που κυκλοφορεί σε κάποια χρηματιστηριακά γραφεία για πιθανή προσπάθεια από την πλευρά των «ισχυρών χεριών» για εμπέδωση  μιας ανοδικής φοράς σε αυτήν τη φάση της αγοράς και όχι σε επόμενο χρόνο, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί ένας ανοδικός κύκλος πριν το φθινόπωρο πριν αρχίσουν άλλου είδους… οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες.

Οι προϋποθέσεις για το… ανοδικό bet

Με στόχο, αρχικά τις 1.300-1.350 μονάδες και ακολούθως την επανακατάληψη των μέχρι τώρα υψηλών έτους, ήτοι κάπου στις 1.380 μονάδες αν όχι υψηλότερα. Όλα αυτά βέβαια, υπό προϋποθέσεις. Οι οποίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σχετίζονται με τον ανασχηματισμό, τις αποφάσεις Ντράγκι (χθες είχαμε εξελίξεις) που θα μπορούσαν να απογοητεύουν τις αγορές ή να βάλουν φωτιά σε αυτές, την εικόνα των ξένων αγορών, τις εταιρικές εξελίξεις και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις (το θέμα της διοίκησης της ΤτΕ είναι ένα από αυτά τα ζητήματα), τις τραπεζικές διεργασίες, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και με όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό μέτωπο, καθώς και ο ορίζοντας προς την τρίτη Παρασκευή του μήνα στις 20 Ιουνίου, δηλαδή μέχρι το δεύτερο triple witching του 2014. Βέβαια, στο κάδρο σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν οι συζητήσεις για το χρέος, τα ευρωπαϊκά stress test κ.λπ., αν και ο χρόνος είναι μεγάλος και πολλά μπορούν να συμβούν, είτε προς την θετική πλευρά είτε προς την αρνητική. Και από εκεί που υπό θετικές προϋποθέσεις η αγορά θα μπορούσε να κοιτάξει προς τα υψηλά να φθάσει πάλι να αναζητά χαμηλότερες στηρίξεις! Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούνιος είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, που εκ των πραγμάτων θα έχουν σημαντική επίπτωση στην χρηματιστηριακή αγορά, όπως κρίσιμη θα είναι και η συνέχεια. Βέβαια, έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως είναι πολύς ο χρόνος και μεστός διεργασιών, εξελίξεων και ανατροπών όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και στα ευρωχρηματιστήρια και στις διεθνείς αγορές. Και άλλοι συμπληρώνουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει σε επίπεδα σημαντικών αντιστάσεων και παρά το γεγονός ότι έχει επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ενδεχόμενη, βραχύβια, διόρθωση”

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin

Χ.Σταϊκούρας: 6 απαντήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

admin

Google και Facebook κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση του μονοπωλίου τους στη νομή ειδήσεων

admin

Γερμανικός Τύπος: Κορυφαίος προορισμός η Κρήτη για τους Γερμανούς

admin

Επ.Προκαταβολή – 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 Α.Φ.Μ.

admin

Ποιος είναι τελικά ο “Σούπερ-Μάριο”;

admin

Μείωση τζίρου 36,4% για τις “κλειστές” επιχειρήσεις το 2020, στο -67,4% ο τουρισμός

admin