Image default
Πρώτο Θέμα

Δάνειο με το ζόρι για να μείνει η τρόικα!

Δάνειο με το ζόρι για να μείνει η τρόικα!

Εξανεμίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης για αποφυγή της στενής επιτήρησης από την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι αποφασισμένος να επιβάλει στην Ελλάδα τη λήψη ενός νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της επιτήρησης ως το τέλος του 2016.

Μετά το δυσμενές για τα κόμματα της συμμαχικής κυβέρνησης αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στο Βερολίνο επικρατεί έντονη ανησυχία για το, ορατό πλέον, ενδεχόμενο να επικρατήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση «εχθρική» προς το εφαρμοζόμενο οικονομικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το τοπίο πολιτικής αβεβαιότητας και με ορατά ενδεχόμενα σοβαρών πολιτικών ανατροπών, ενισχύεται η πεποίθηση που είχε σχηματίσει και προ των εκλογών ο Β. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα καλό θα είναι να παραμείνει σε ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας, εφαρμόζοντας ένα τρίτο πρόγραμμα, που θα δίνει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρά στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας του Eurogroup σχεδίαζε από καιρό τις μεθοδεύσεις που θα κρατούσαν την Ελλάδα σε πλαίσιο επιτήρησης από την τρόικα ήταν γνωστό ήδη από τις αρχές του έτους, όταν διέρρευσαν σε γερμανικά έντυπα τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για ένα τρίτο δάνειο στην Ελλάδα.

Ο απερχόμενος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είχε προσπαθήσει να βρει «αντίδοτο» στις γερμανικές μεθοδεύσεις για ένα νέο δάνειο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016 με ίδια μέσα, χωρίς δηλαδή να χρειασθεί την… αυστηρή βοήθεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Ο κ. Στουρνάρας περίμενε ότι, μετά και την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές αρχές, στα τέλη του έτους, θα αποδεικνυόταν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν τα 11 δισ. ευρώ, που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ενδεχόμενο να απαιτήσουν νέα στήριξη, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από την αγορά.

Αυτό το «κομπόδεμα» των 11 δισ. ευρώ ο κ. Στουρνάρας στόχευε να ζητήσει από το Eurogroup να απελευθερωθεί, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας 2015-2016, χωρίς να χρειασθεί νέο δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Όμως, το γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε επανέφερε, με τις δηλώσεις του στο “Focus”, το θέμα της παροχής νέου δανείου στην Ελλάδα, το οποίο δεν θα υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ, δείχνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει την «ευλογία» του στο ελληνικό σχέδιο και προοιωνίζεται τις μεθοδεύσεις που θα ακολουθηθούν ως το τέλος του έτους, προκειμένου η Αθήνα ουσιαστικά να πάρει με το… ζόρι το νέο δάνειο και να παραμείνει υπό επιτήρηση:

          Η τρόικα αναμένεται το φθινόπωρο να προσδιορίσει το χρηματοδοτικό κενό, που θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 μέχρι το τέλος του 2016 σε ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

          Ακολούθως, το Eurogroup, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό και για την ελάφρυνση του χρέους, θα απορρίψει τα ελληνικά σχέδια να κατευθυνθεί το «πακέτο» των 11 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, ζητώντας είτε να παραμείνει διαθέσιμο για τις τράπεζες, ή να αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους.

          ΔΝΤ και Eurogroup θα απορρίψουν εναλλακτικά σχέδια κάλυψης του κενού με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, εκτιμώντας ότι είναι επισφαλή και αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

          Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα μένει παρά μόνο μία λύση, δηλαδή αυτή που προδιαγράφει ο Β. Σόιμπλε: η χορήγηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού δανείου στην Ελλάδα, για το οποίο θα ετοιμασθεί ένα νέο μνημόνιο, που θα εφαρμοσθεί με επιτήρηση της τρόικας.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η δολοφονία ενός ρώσου στην Τουρκία είχε να κάνει με τη Συρία

admin

XA: Kακή συνεδρίαση (-2,69%)- «Κράτησαν» οι 800 μονάδες

admin

Η ίδρυση μιας κυρίαρχης Ευρώπης

admin

Ευρώπη:Μετά τα μηδενικά επιτόκια,η επόμενη μεγάλη πρόκληση

admin

Businessinsider.it: Τα ελληνικά ομόλογα και το δημόσιο χρέος είναι πλέον ελκυστικά

admin

Οι ευρωπαίοι περιφρονούν περισσότερο τους εθνικούς ηγέτες από τους αξιωματούχους της ΕΕ

admin

Στα 2,8 τρισ. ευρώ η παγκόσμια αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, το 2013

admin

Μην ξεγράφετε την Angela Merkel

admin

Αντιμετωπίζοντας τον δημοσιονομικό μπαμπούλα

admin

Ο χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών

admin

Καυτό δίμηνο για τις τράπεζες

admin

ΧΑ:Ανοδος αναμονης…

admin

Επενδυτικό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα για τους ξένους

admin

FT: Κούρεμα αλλά και «perpetual bonds» περιλαμβάνει το σχέδιο της Αθήνας για το χρέος

admin

Ερευνα ΙΟΒΕ: ΕΝΦΙΑ και ΕΕΤΗΔΕ επιτάχυναν την ύφεση της οικονομίας

admin

Το Βερολίνο ίσως «κουρέψει»…

admin

Spiegel: Επιστροφή του προβληματικού παιδιού στις αγορές

admin

Τα τρία Μ της Ευρώπης (Macron, Merkel, May) που αποδυναμώνουν την ΕΕ

admin