Image default
Πρώτο Θέμα

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

Οι τράπεζες ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αίγλη και γίνονται πρωταγωνίστριες στη Λ. Αθηνών, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος ξένων αλλά και εγχώριων διαχειριστών ποντάρει στις συγκεκριμένες μετοχές. Είναι γεγονός πως η χρηματιστηριακή αγορά έχει «βαρύνει» τραπεζικά, οι σταθμίσεις του κλάδου και των χαρτιών στους δείκτες είναι πλέον καταλυτικές, ενώ οι ξένοι οίκοι επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Παράλληλα τα τραπεζικά χαρτιά συγκεντρώνουν καθημερινά τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές,  προσελκύοντας σε ημερήσια βάση σχεδόν του 70% του τζίρου, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον και στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντικό, ενώ τα ξένα funds που ασχολούνται με την ελληνική αγορά πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως το καλοκαίρι στη Λ. Αθηνών αναμένεται «θερμό» στον τραπεζικό κλάδο και σε δεύτερη φάση στο κλαμπ των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI και στον FTSE 25, με το volatility να έχει την τιμητική του, ειδικά μετά την πτωτική ανάπαυλα του προηγούμενου διαστήματος.

Ξανά στο προσκήνιο

Οι τράπεζες επανήλθαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, κυρίως μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ και την εισαγωγή των νέων μετοχών, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα πάσης φύσεως rebalancing σε ξένους και εγχώριους δείκτες, με τραπεζικές μετοχές να έχουν μπει στο κλαμπ της MSCI αλλά και να έχουν αυξήσει σταθμίσεις στα εγχώρια πράγματα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που αναπτύχθηκαν σε ειδικό (κερδοφορία, διαχείριση κόκκινων δανείων, κεφαλαιακή επάρκεια κ.λ.π.) ή γενικό επίπεδο (βελτίωση εικόνα της ελληνικής οικονομίας), έχουν οδηγήσει σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, ενίοτε και…. αναγκαστικά λόγω της εισόδου σε βασικούς δείκτες, αλλά και σε αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους. Οι τράπεζες από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου συμμετέχουν στον FTSE 25 κατά 43% περίπου και κατά 40% στον Γενικό Δείκτη, οπότε γίνεται αντιληπτή η όποια διασύνδεση μπορεί να υπάρχει πλέον μεταξύ της πορείας των τραπεζικών μετοχών και της αγοράς γενικότερα. Και από εκεί που πριν από λίγα χρόνια μόλις ο κλάδος είχε γίνει… αποδιοπομπαίος τράγος και επηρέαζε την αγορά κατά 10% το πολύ, πλέον έχει επανέλθει δριμύτερος σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων και ισχύος. Με τη συνδρομή των τραπεζών που πλέον έχουν το γενικό πρόσταγμα στην αγορά, έχει συντελεστεί ήδη η εν μέρει (όσο και σημαντική) αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της αγοράς όπου καταγράφηκε άμεση και εύκολη διαδοχική υπέρβαση των 1.100 μονάδων, των 1.150, 1.200 και 1.220, 1.250, 1.280 μονάδων αλλά και η προσέγγιση των 1.300 μονάδων. Από τα χαμηλά των 1.062 μονάδων της 19ης Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να κερδίζει σχεδόν 20%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο περί το 25% (είχε πέσει προς τις 140-145 μονάδες και κινήθηκε προς τις 180, ενδεχόμενη υπέρβαση ενεργοποιεί τον επόμενο κύκλο ανόδου προς τις 200-205 μονάδες), πιστοποιώντας ότι ο κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής των ημερών.

Σημαντικά κέρδη

Βέβαια, δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι από τα υψηλά των 1.379 μονάδων (το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 19ης Μαρτίου) είχαμε μεγάλες απώλειες.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 7,76%, σε έναν μήνα με έντονους τριγμούς και διόρθωση στο Χρηματιστήριο, μετά από πολύμηνη άνοδο χωρίς ουσιαστικές αποφορτίσεις. Ο FTSE 25 είχε πτώση 7,84% τον Απρίλιο ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 14,41%, με την Εθνική να είναι στην κορυφή των απωλειών τόσο στον κλάδο όσο και σε όλο τον FTSE 25 χάνοντας 29% της αξίας της! Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου όπου λόγω της πίεσης από τις εκλογές και τον φόβο για πολιτική εκτροπή ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε έως το χαμηλό 7μήνου και τις 1.062 μονάδες, τη Δευτέρα 19 Μαΐου, μία ημέρα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, σταδιακά κάπως η τάξη αποκαταστάθηκε έστω και κατά το ήμισυ, με την ΕΤΕ (που λόγω της ΑΜΚ βρέθηκε και κάτω των 2,2-2 ευρώ) να ανακτά δυνάμεις προς τα 2,6 ευρώ (εάν έχει άλλες δυνάμεις επόμενος στόχος είναι τα 2,8-2,85 ευρώ), την ΕΥΡΩΒ (επίσης μαζί με την ΕΤΕ ευνοημένη των rebalancing) να παίρνει αποστάσεις από την τιμή της ΑΜΚ των 0,31 ευρώ και να πιάνει τα 0,4 ευρώ, τις Alpha και Πειραιώς να ξαναπιάνουν τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων και να τις υπερβαίνουν, στοιχείο που κρίθηκε θετικό από τους αναλυτές, ενώ εν όψει της δική της AMK και η Attica εντυπωσίασε με την ανατιμητική της αντίδραση και τα απανωτά limit up. Πρακτικά οι επενδυτές των αυξήσεων κεφαλαίου είναι κερδισμένοι σε αυτή τη φάση.

«Κουρασμένα» τα blue chips

Βέβαια, αυτή η νέα μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες έπληξε κάπως την εικόνα των άλλων blue chips μια και σε γενικές γραμμές τα άλλα βαριά χαρτιά δεν ακολούθησαν το εύρος της τραπεζικής κίνησης, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται περιορισμός του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών στο ταμπλό. Γεγονός που κάνει κάποιους συντηρητικούς να ισχυρίζονται ότι, μετά και το τελευταίο rebound, οι τράπεζες κινούνται, πλέον, υψηλότερα της λογιστικής τους αξίας, οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι, παρά το συνεχιζόμενο rotation, δείχνουν σχετικά κουρασμένοι και η αγορά χρειάζεται κάποιο σημαντικό νέο για να ξαναγεμίσει το ρεζερβουάρ με ανοδικά καύσιμα. Πάντως, η τακτική που ακολουθήθηκε από τα μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια, μετά και την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών, ήταν οι αγορές σε τραπεζικές μετοχές και blue chips (μέσα σε αυτό το σκηνικό υπήρχαν κέρδη από 10% έως 26%, όπως π.χ. σε Folli Follie στο διάστημα της αντίδρασης) εξ ου και είδαμε πονταρίσματα σε μετοχές όπως οι ΔΕΗ, ΟΤΕ (παρά το πρόσφατο άδειασμα), ΟΠΑΠ, Folli Follie Group, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ και ΜΕΤΚΑ. Επίσης, εγχώρια και διεθνή rebalancing επηρέασαν, πλην των τραπεζών, και χαρτιά όπως οι Βιοχάλκο, Frigoglass, Σωληνουργεία, Aegean κ.λ.π., ενώ παιχνίδι είχαμε και σε τραπεζικά warrants με την αγορά να μην αποκλείει πως ο επόμενος γύρος άσκησης των warrants θα γίνει με άλλους όρους και ενεργότερο τον ρόλο του ΤΧΣ.

Σχετικα αρθρα

ICAP: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων το 2016

admin

Ελλάδα, Ρωσία και η πολιτική της ταπείνωσης

admin

Φόβοι για ελληνική χρεοκοπία καθώς οι συζητήσεις της «11ης ώρας» καταρρέουν

admin

Γερμανικός Τύπος: Τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζάεφ

admin

«Φοροκαταιγίδα» εξευμενισμού των Ευρωπαίων

admin

Πάνω από χίλιοι Γερμανοί στα Paradise Papers

admin

Ψευδής αυγή στην Αμερική

admin

DW: Σε αναζήτηση φόρμουλας για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Στη «μάχη» των stress test οι τράπεζες

admin

Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

admin

Η Goldman Sachs η παγκόσμια διαμόρφωση πολιτικής….

admin

Tράπεζες: Γιατί έχασαν το 50% της αξίας τους μέσα σε 3 μήνες;

admin

Φωτιά παίρνουν τα ακίνητα στη Γερμανία

admin

Η αρχή του τέλους της Ευρώπης και η αγωνιά της Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Οι τέσσερις λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των ομολόγων

admin

Stress Test: Οι επίσημες ανακοινώσεις των 4 τραπεζών

admin

Μη φοβού το ΔΝΤ

admin

To σχέδιο για επανεκκίνηση στον Τουρισμό

admin