Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιες τρύπες καλείται να κλείσει ο Στουρνάρας;

Ποιες τρύπες καλείται να κλείσει ο Στουρνάρας;

Αντιμέτωπος με ποικίλες προκλήσεις βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενόψει της ανάληψης της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που επισημαίνουν πως παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα όσα ο ίδιος κλήθηκε να λύσει τα προηγούμενα χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση η οποία θα δυσχεράνει το έργο του πρώην υπουργού είναι τα «κόκκινα» δάνεια που πλέον αγγίζουν τα 84 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, υπογράμμιζε πως φυσικό επακόλουθο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι η ανάγκη εισροών νέων κεφαλαίων. Όπως εκτιμά, το σύνολο των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται έως και 6 δισ. ευρώ επιπρόσθετα κεφάλαια σε σύγκριση με το απαισιόδοξο σενάριο των ασκήσεων προσομοίωσης που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα 4 από τα 6 δισ. ευρώ έρχονται στο φως από επιπλέον προβλέψεις που υπολογίζει λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας το ΔΝΤ ενώ τα 2 δισ. ευρώ από τις πιο συντηρητικές παραδοχές για τις οποίες μιλούν οι οικονομολόγοι του αναφορικά με το επίπεδο ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων που θα πρέπει να είναι συμβατό με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Να σημειωθεί πως έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια παρατεταμένης ύφεσης, οι ισολογισμοί των εταιρειών έχουν υποστεί σοβαρή επιδείνωση.

Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημαντικά υψηλότεροι είναι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών των ελάχιστων ορίων. Στην έκθεσή του, συν τοις άλλοις, το ΔΝΤ σχολιάζει πως μέσα σε μια οικονομία που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, πιθανόν τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ να μην είναι αρκετά για να καλύψουν τις προβλέψεις που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να γράψουν λόγω της ανόδου των καθυστερήσεων.

Το Ταμείο υποστηρίζει πως χρέος των τραπεζών είναι μια εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα δώσει το δικαίωμα για την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργασιών σε παραγωγικούς κλάδους.

Αυτό άλλωστε είναι και το ζήτημα που θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι επιχειρηματίες που εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον, αλλά και οι ιδιώτες που υπέστησαν ζημιά από την κρίση και αυτή την ώρα δεν δύνανται να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, όσοι επιχειρηματίες θεωρούν πως οι εταιρείες τους είναι βιώσιμες, εκτιμούν ότι τα χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αναβίωσης και όχι του λουκέτου, δεδομένου ότι αυτό θα βοηθήσει και την ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά επισημαίνουν πως από ένα προβληματικό ή «κόκκινο» δάνειο θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να ανακτηθούν όσα περισσότερα κεφάλαια είναι δυνατόν.

Δυσεπίλυτο πρόβλημα θεωρούνται και τα ευρωπαϊκά stress tests που έχουν αυστηρές παραδοχές. Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με το ΤΧΣ, θα επιταχυνθούν ενέργειες οι οποίες θα απελευθερώνουν κεφάλαια όπως για παράδειγμα με πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους, προκειμένου να αποφύγουν να ξαναβγούν στις αγορές μέσα στο έτος ή στις αρχές του επόμενου.

Όπως και να ‘χει, κανείς από την Ελλάδα δεν θέλει να προβεί στην άντληση νέων κρατικών κεφαλαίων για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά. Οι τράπεζες δεν θέλουν να μπουν στην «αγκαλιά» του κράτους και ο Γ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, είχε υπολογίσει τα κεφάλαια που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και αυτά που θα λάβει πίσω από την εξάσκηση των warrants ή μέσω της δημόσιας προσφοράς στους κατόχους τους, για τη μείωση του χρέους.

Για το λόγο αυτό θεωρείται πως στα άμεσα σχέδια της ΤτΕ είναι να επιδιώξει χωρίς καθυστέρηση τη δημιουργία των συνθηκών αύξησης της συμμετοχής των ιδιωτών στις τράπεζες. Δεδομένης ωστόσο της πολιτικής συγκυρίας θεμιτή θα ήταν η μετωπική σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εκτός όλων αυτών, υποχρέωση της νέας διοίκησης της ΤτΕ είναι ο έλεγχος και του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες πραγματοποιούν τις ρυθμίσεις δανείων, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτά εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, κάτι που ήδη είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση προκειμένου να τυποποιηθούν οι διαδικασίες, τα στοιχεία να είναι συγκρίσιμα και οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Ο πρώην υπουργός και νυν διοικητής της ΤτΕ καλείται να δώσει λύση στο ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων που έχουν προσημειώσει οι τράπεζες ως εξασφάλιση, καθώς οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει από 30-50% ανάλογα την περιοχή, το έτος της οικοδομής, κλπ. Στο θέμα των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες έναντι των χορηγήσεων που έχουν προβεί, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν υποχωρήσει κατά 10% έναντι του 2007, δηλαδή προ κρίσης, την ίδια ώρα που τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» έχουν 10πλασιαστεί.

Σχετικα αρθρα

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

FAZ: «Ελληνική άνοιξη»

admin

Η σκοτεινή πλευρά της λαμπρής ιδέας του Μακρόν για τη Γαλλία

admin

Ο ΟΟΣΑ «χτυπά» τους ισχυρούς των καυσίμων!

admin

Τα “success stories” υπάρχουν ακόμα και μέσω οικονομικής κρίσης

admin

Ο καλύτερος Dealmaker της Wall Street: Ο δισεκατομμυριούχος Orlando Bravo

admin

Έπεσε θύμα της γερμανικής σχολαστικότητας η δόση;

admin

FT: Αιχμάλωτη των πελατειακών πρακτικών η Ελλάδα

admin

Τι κρύβουν οι μυστικοί φάκελοι των swaps

admin

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

XA : Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο)

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Η ΕΚΤ θα είναι στήριγμα σταθερότητας σε μια επισφαλή χρονιά

admin

Handelsblatt: «Oχι» του FDP στην εκταμίευση της δόσης

admin

Τέσσερα εμπόδια για έναν μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

admin

FT: Τι άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα και τι όχι

admin

Με «κομμένη» την ανάσα οι τράπεζες …

admin

ΕΚΤ: Φέρνει η αλλαγή σκυτάλης και αλλαγή ρότας;

admin