Image default
Πρώτο Θέμα

Το «πλάνο» Χαρδούβελη για την επόμενη ημέρα

Το «πλάνο» Χαρδούβελη για την επόμενη ημέρα

Υψηλόβαθμα στελέχη του αναφέρουν πως είναι σε εξέλιξη η δημιουργία εναλλακτικών σχεδίων με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας χωρίς την ανάγκη λήψης ενός ακόμα δανείου, προσθέτοντας ότι τα σχέδια θα είναι έτοιμα και απολύτως εμπεριστατωμένα να παρουσιαστούν στην τρόικα κατά την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το μέγεθος των χρηματοδοτικών αναγκών όσο και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, αντιμέτωπος με τη λήψη νέων «σκληρών» μέτρων, προκειμένου να δοθούν τόσο οι επόμενες δόσεις όσο και για να καλυφθούν το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ακόμη και αν δεν υπάρξει λήψη νέου δανείου. Εκτός των νέων μέτρων, ο νέος υπουργός θα χειριστεί εξ ολοκλήρου το ακανθώδες ζήτημα του ελληνικού χρέος, ενώ είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες να υπογράψει ένα τρίτο Μνημόνιο.

Άλλωστε, στις 18 Νοεμβρίου του 2013 δήλωνε στην εφημερίδα The Guardian: «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα χρειαστούμε ένα ακόμη δάνειο περίπου 12 δις. ευρώ». Δεν γνωρίζουμε αν συνεχίζει να το πιστεύει, πάντως η λήψη ενός νέου δανείου θα έφερνε αναπόφευκτα ένα νέο μνημόνιο.

Αναφορικά με τα καθήκοντά του η συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 19 Ιουνίου, ενώ στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη επαφή με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα για περίπου 10 ημέρες πριν από τη μεγάλη αξιολόγηση του φθινοπώρου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ζητήσουν, τον Ιούλιο, πλήρη ενημέρωση για την πορεία των 12 προαπαιτούμενων δράσεων, από τις οποίες οι πρώτες έξι έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως τον περασμένο Μάιο και, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, είναι οι εξής:

1. Ψήφιση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο

2. Ψήφιση νόμου αδειοδότησης επενδύσεων και νόμου για χωροταξικό σχεδιασμό

3. Συμπλήρωση λίστας με φόρους και χρεώσεις υπέρ τρίτων.

4. Ψήφιση κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά κυβερνητικά στελέχη

5.Απόφαση για συμψηφισμό επιστροφής ΦΠΑ και οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία.

6.Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών και μείωση περιθωρίων κέρδους φαρμακείων.

7. Συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα ταμεία που δεν ανήκουν στο ΕΤΕΑ.

8. Ψήφιση νόμου για τα δάση.

9. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου μείωσης διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

10. Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ. λ. π.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

11. Νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

12. Νόμος για τη χρηματοδότηση κομμάτων και για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων».

Από κει και πέρα το προσεχές διάστημα ο Γκ. Χαρδούβελης θα κληθεί να λάβει μέτρα που επιτάσσει η τρόικα, όπως η παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και το 2015 ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, του δεύτερο σε τρία χρόνια νέο μισθολόγιο το οποίο θα στηρίζεται στις καινούργιες αναλογιστικές μελέτες και θα αφορά ολόκληρο το σύστημα συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων, τα οποία αναμένεται να «ψαλιδιστούν» αλλά και πλήρης κατάργηση των τριετών και η απελευθέρωση των ομαδικών.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin