Image default
Πρώτο Θέμα

Mία «ωραία ατμόσφαιρα» στο ΣΥΡΙΖΑ

Mία «ωραία ατμόσφαιρα» στο ΣΥΡΙΖΑ

Tο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανό να φέρει εσωτερική ηρεμία. Στην ουσία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε φάση μετεκλογικής ενδοσκόπησης. Το προσεχές Σαββατοκύριακο (20-21 Ιουνίου) πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους να κάνουν λόγο για μια “ιστορική” συνεδρίαση.

Οι εντάσεις βέβαια δεν αποτέλεσαν “κεραυνό εν αιθρία” καθώς εδώ και αρκετό καιρό είχε διαμορφωθεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα. Ωστόσο, την άτυπη ισορροπία που είχε διαμορφωθεί μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας έρχεται να ταράξει ένας νέος “παίκτης”. Ο λόγος φυσικά για την κίνηση των 53 στην οποία μετέχουν στελέχη της πλειοψηφίας με ξεκάθαρη βολή στην ηγεσία του κόμματος, μαζί με το κομμάτι της Ανάσας – η οποία προέρχεται από τις συνιστώσες ΑΚΟΑ και Ρόζα.

Αντιμέτωπος μαζί τους αναμένεται να βρεθεί ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Συμφωνούν στο ότι διαφωνούν. Ο λόγος για την σχέση αγάπης- μίσους μεταξύ του Α.Τσίπρα και του Π. Λαφαζάνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δύο άνδρες έχουν διαφωνήσει για καίρια πολιτικά ζήτημα. Στην ουσία είναι περισσότερες από αυτές που έχουν συμφωνήσει.

Ωστόσο, οι δύο άτυποι επικεφαλής πλειοψηφίας και μειοψηφίας, έδειξαν πως ξέρουν να κρατούν τις ισορροπίες.

Υποχώρησαν σε θέματα όπως αυτά του Τέξας, του Οδυσσέα Βουδούρη και της υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, χωρίς να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο κόμμα . Διαφωνούν αλλά συνυπάρχουν ο καθένας στα όριά του. Η ηγεσία στο άνετο 70% της πλειοψηφίας και η Αριστερή Πλατφόρμα στο επίσης άνετο 30% της μειοψηφίας.

Τα δυσαρεστημένα στελέχη με κείμενο που υπογράφουν ασκούν σκληρή κριτική, επισημαίνοντας λάθη και ανακολουθίες κατά την   προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, με ένα επτασέλιδο κείμενο -τα στελέχη που το υπογράφουν το χαρακτηρίζουν ως μια «συμβολή» στον εσωκομματικό διάλογο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος- αφήνουν σαφείς αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος, κάνουν λόγο για ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων, ενώ κρατούν σαφείς αποστάσεις από την επιχειρούμενη, όπως εκτιμούν, «λείανση» της φυσιογνωμίας του κόμματος, ζητώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να προσανατολιστεί ακόμη πιο αριστερά.

Το κείμενο υπογράφουν βουλευτές όπως οι Θ. Δρίτσας, Η. Διώτη, Ε. Τσακαλώτος, Β. Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας όπως οι Τ. Κορωνάκης, Ε. Κυπριανίδου, Π. Λάμπρου, Μ. Μπαρσέφσκυ, Χρ. Παπαδόπουλος, αλλά και μέλη της ΚΕ, μεταξύ αυτών οι Χ. Κωνσταντάτος, Ρ. Σβίγκου κ.ά.

Στην καρδιά της κριτικής του κειμένου είναι η «αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την ψυχή της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες του κειμένου. Σκληρή κριτική ασκείται ακόμη για συνθήματα της προεκλογικής περιόδου, όπως αυτό της «Νέας Ελλάδας».

«Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα, με τον δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε τον λόγο του αντιπάλου, θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί, πιο διεισδυτικοί και πιο ασφαλείς έναντι της δεξιάς και ακροδεξιάς δημαγωγίας», σημειώνουν για να προσθέσουν ότι το κόμμα άφησε τον κόσμο του ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και φαινόμασταν «ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ».

Τα βέλη των συντακτών του κειμένου δέχονται και επικοινωνιολόγοι που συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποκαλούνται «μάγοι» της πολιτικής καθώς αφενός τα «μαγικά» τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι (αφού όλοι χρησιμοποιούν φτηνά επικοινωνιακά κόλπα για να υφαρπάξουν ψήφους) και αφετέρου επειδή οι «μάγοι» εστιάζοντας στη συντελεσμένη καταστροφή, υποβαθμίζουν την προγραμματική πρόταση του κόμματος.

Οι υπογράφοντες κρατούν αποστάσεις από συνθήματα όπως «Ελλάδα εναντίον Μέρκελ», αλλά και αντιπολιτευτικές τακτικές που στηρίζονται κυρίως σε «σκανδαλοθηρικό -τιμωρητικό λόγο».

Ωστόσο, οι συντάκτες του κειμένου σπεύδουν να διευκρινίζουν ότι η υπογραφή τους δεν σημαίνει την ίδρυση ξεχωριστής τάσης στο κόμμα, ούτε αμφισβήτηση του Τσίπρα.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά φωτογραφίζοντας συμβούλους του γραφείου του Τσίπρα: «Το ίδιο ισχύει, εξάλλου, και για τους τεχνικούς της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος, από την αποκοπή του γραφείου του προέδρου ως τους απίθανους συμβούλους και την εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς, όπως καταγράφηκε στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά».

Η τακτική της Κουμουνδούρου

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πώς θα χειριστεί η ηγεσία το “ατίθασο παιδί” της. Θα παραμείνει ασυγκίνητη στις εσωτερικές φωνές, που όλο και πληθαίνουν ή θα υπάρξει μια σαφής αριστερή στροφή στις θέσεις της και αλλαγή τακτικής; Μένει να το δούμε.

Οι προσανατολισμοί του Τσίπρα

Η νέα ενδοΣΥΡΙΖΑϊκή συζήτηση έρχεται σε μια πολιτική συγκυρία που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του εκτιμούν ως ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στοχεύοντας να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών ώστε να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα το βλέμμα είναι  στραμμένο και στις συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της «Αριστερής Ενότητας», το Σάββατο, έθεσε δύο σαφείς στόχους: Ο πρώτος να αποτραπεί το σχέδιο της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά να συγκροτήσει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Και δεύτερον ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τρόπους ώστε να μετατοπίσει ένα μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά, με όρους ηγεμονίας.

Προς αναζήτηση συμμαχιών

Όλα  συνηγορούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το άνοιγμά του στη ΔΗΜΑΡ, παρακολουθώντας από κοντά τις συζητήσεις στο κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται να αποκτήσει πιο «στενές σχέσεις» με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως τους κ. Βουδούρη, Παραστατίδη, Μουτσινά και Τζάκρη.

Χαρακτηριστική και η επισήμανση του Πάνου Σκουρλέτη, πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται, διαμορφώνοντας συμμαχίες και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προωθητικών κινήσεων και τακτικών ώστε να μη γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι τους».

Οι φωνές της αμφισβήτησης λοιπόν -εσωτερικές μάλιστα- καλούν με βίαιο τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της.

Σχετικα αρθρα

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μέχρι το 2020

admin

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με επανάσταση στο κόμμα της για την προσφυγική κρίση

admin

Στην Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

admin

Γιατί η προσφυγική κρίση της Ευρώπης μπορεί να χειροτερεύει

admin

Χ.Σταϊκούρας:Τα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η Κυβέρνηση

admin

ΔΝΤ: Ταχύτερη ανάπτυξη φέτος, αλλά ελλοχεύουν και σημαντικοί κίνδυνοι

admin

Η μάχη της Ευρώπης σε τέσσερα μέτωπα

admin

Τι έχει στο μυαλό του ο «σούπερ Μάριο»;

admin

Ρώσοι χάκερ πυροδότησαν τον καταλονικό αυτονομισμό

admin

Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά το ευρωπαϊκό μέλλον της

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Γερμανικός Τύπος: Μπάιντεν, η “απόλυτη καταστροφή” του Ερντογάν;

admin

Χρονιά ρεκόρ για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2015

admin

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

admin

Χ.Σταϊκούρας: Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων

admin

Οι πιστωτές ελπίζουν σε ελληνική κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

admin

Ένα κομματικό σύστημα σε συνεχή μετάλλαξη

admin

ΕΚΠΑ:Κίνδυνος λουκέτου για 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin