Image default
Πρώτο Θέμα

Αγοράζουν δάνεια με discount 70%

Αγοράζουν δάνεια με discount 70%

Νέα δεδομένα φαίνεται ότι δημιουργούνται στην αγορά, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να συζητούν και «κούρεμα» που μπορεί να φτάσει στο 70% για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.Μάλιστα κάποιοι εκ των πιστωτών συζητούν να λάβουν και ποσοστό επί του αρχικού δανείου που μόλις υπερβαίνει το 10%.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι τράπεζες αρχίζουν να ρίχνουν νερό στο κρασί τους και να αποδέχονται την οδυνηρή πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από αυτήν που λέει ότι είναι καλύτερο να λάβεις το 20% παρά απολύτως τίποτα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αποδεχτούν και τις επιπτώσεις στο cash flow που συνεπάγεται η διαγραφή δανείων, σε αντίθεση με την πρακτική των προβλέψεων αλλά και των τιτλοποιήσεων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον μέχρι σήμερα.

Η αποδοχή της πραγματικότητας απελευθερώνει και τα distress funds, που μέχρι σήμερα έβρισκαν τείχος στην προσπάθεια να αγοράσουν ελληνικές εταιρείες που ναι μεν βούλιαζαν στα χρέη αλλά το αντικείμενό τους είναι τέτοιο που μπορεί να τις αναστήσει και να προσφέρει υπεραξίες.

Η δυσχέρεια των distress funds είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για τους πιστωτές (όχι μόνο τις τράπεζες) να ανακτήσουν ένα σημαντικό ποσοστό των απαιτήσεών τους κατά το παρελθόν.

Πλέον τα περιθώρια ανάκτησης σημαντικού ποσοστού των δανείων έχουν περιοριστεί αισθητά, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθερή αποφυγή των τραπεζών να δεχτούν κατά το παρελθόν να πουλήσουν τα προβληματικά δάνεια σε distress funds είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά. Κι αυτό διότι οι εταιρείες συνέχιζαν να λειτουργούν με όρους και πρακτικές εκτός αγοράς, προκαλώντας προβλήματα και σε υγιείς εταιρείες. Στις προβληματικές εταιρείες οι τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν τη διαγραφή χρεών, εφάρμοζαν την τακτική των τιτλοποιήσεων των απαιτήσεών τους, δηλαδή έκαναν τις δανειακές απαιτήσεις μετοχές τις οποίες προσέφεραν σε SPV, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να γράψουν τις ζημίες στο μέλλον, όπου ήλπιζαν ότι θα έχουν λίπος.

Σήμερα βέβαια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και η πρακτική της μετοχοποίησης χρεών ή της έμμεσης μετατροπής μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Κι αυτό διότι είναι τέτοιος ο όγκος των προβληματικών δανείων και τόσο κακή η συνολική κατάσταση στην αγορά, που τέτοιες κινήσεις μετατρέπονται γρήγορα σε μπούμερανγκ.

Επισημαίνεται ότι την τελευταία περίοδο πλήθος στελεχών distress funds, είτε ξένων είτε ελληνικών με ξένο μανδύα, κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να δούμε, όταν και αν βελτιωθεί η κατάσταση, και τις ίδιες τις τράπεζες να λειτουργούν έμμεσα ως distress funds, προκειμένου να ανακτήσουν τις απώλειές τους. Δηλαδή να μετέχουν σε εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια από τις ίδιες, με την προοπτική να εξυγιάνουν τις εταιρείες και στο μέλλον να τις πουλήσουν καθαρές.

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από distress funds για αγορά ελληνικών εταιρειών.

Και όσο κι αν αυτού του είδους τα χαρτοφυλάκια πολλές φορές λειτουργούν σαν κοράκια, η παρουσία τους θεωρείται απαραίτητη για την εξυγίανση της αγοράς. Αλλωστε είναι προτιμότερο μια εταιρεία να τεμαχιστεί και να πουληθεί ή, ακόμα καλύτερα, να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει σε συνθήκες ομαλότητας παρά να βάλει λουκέτο.

Και δυστυχώς σε μια αγορά όπου η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, το λουκέτο αποτελεί αναπόφευκτη κατάληξη επιχειρήσεων με χρηματοοικονομικά προβλήματα.

Η πιστωτική στενότητα αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, δεδομένης της διαρκούς πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και των πιέσεων που ασκούνται στο μέτωπο της χρηματοδότησης του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα διατηρήσουν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης τουλάχιστον έως το φθινόπωρο, που θα πραγματοποιηθούν τα ευρωπαϊκά stress tests. Στο διάστημα που απομένει μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι δεδομένο ότι προβλήματα ρευστότητας για τις εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση θα ενταθούν.

Σε αυτό το διάστημα οι προϋποθέσεις επένδυσης των distress funds θα γίνουν ακόμα ευνοϊκότερες. Η κινητικότητά τους εντοπίζεται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις με αξιόλογα προϊόντα, στο real estate, στα ξενοδοχεία και στη λιανική πώληση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζουν κάθε ευκαιρία που προκύπτει ανεξαρτήτως κλάδου.

Σχετικα αρθρα

Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε!

admin

Ιταλία: Διατηρείται η μετεκλογική αβεβαιότητα

admin

Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400

admin

Οι ψηφοφόροι αμφισβήτησαν το status quo της Ευρώπης

admin

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Επίσκεψη Μέρκελ: Επιστροφή στην κανονικότητα

admin

Μετατίθενται οι αποφάσεις για το χρέος;

admin

Ο Ντράγκι, οι λεονταρισμοί και η ποσοτική χαλάρωση

admin

Που το πάει το ΧΑ;

admin

Ο «κρυφός» νομισματικός πόλεμος € vs $

admin

Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρώπη

admin

Κίνα: Πίσω από το οικονομικό θαύμα 7 δεκαετιών

admin

Ρεαλισμός για την Ευρώπη και την Τουρκία

admin

THOMAS COOK:Τι συμβαίνει και γιατί κατέρρευσε τώρα;

admin

Η επικίνδυνη παγίδα του νέου ευρω-δανείου

admin

Tageszeitung: Να παραιτηθεί ο Σόιμπλε, δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα

admin

Τα ποτά και ο καπνός «πρωταθλητές» των ελληνικών εξαγωγών

admin

OTE vs ΕΕΤΤ: Παράνοια με 425 εγκρίσεις για 35 πακέτα!

admin