Image default
Πρώτο Θέμα

Το Χ.Α. το πισωγύρισμα και τα νέα δεδομένα

Το Χ.Α. το πισωγύρισμα και τα νέα δεδομένα

Τα νέα τεχνικά, και όχι μόνο, δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά το νέο μίνι «άδειασμα» βασικών δεικτών και blue chips επιχειρούν να αποτιμήσουν το εγχώριο επενδυτικό κοινό και οι άνθρωποι της χρηματιστηριακής αγοράς, την ώρα που η μεγάλη μάζα των ξένων funds έδειξε για την ώρα να κάνει κράτει τις μηχανές, ή αλλιώς να περιορίζει αισθητά τις συναλλαγές που πραγματοποιεί αν και βρισκόμαστε στο φινάλε ενός ακόμα τριμήνου και συνολικά του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Τόσο ο Γενικός, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσαν ένα μικρό σερί από πτωτικές συνεδριάσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι οι πωλητές διατηρούν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία. Η αγορά βρίσκεται εν νέου σε κρίσιμα τεχνικά όρια με αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη, κυρίως, και μεσοπρόθεσμη τάση αν και για την ώρα δεν έχουν ακυρωθεί εντελώς οι προσδοκίες για μια εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση που ωστόσο, σταδιακά αρχίζει να τίθεται εν αμφιβόλω από τους αναλυτές, ιδίως ως προς το εύρος της, δίχως να αποκλείονται όμως οι αναλαμπές και οι εξάρσεις των 50,100 ή παραπάνω μονάδων.

Ζητούμενο πλέον για τη «Λ. Αθηνών» είναι η εμφάνιση μιας, τεχνικού χαρακτήρα έστω, αντίδρασης στο ταμπλό ώστε να μη δοκιμασθούν χαμηλότερα επίπεδα που βάζουν δείκτες και βαριά χαρτιά σε βραχυπρόθεσμα καθοδικά κανάλια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τιμές των μετοχών και τη γενικότερη εικόνα της αγοράς. Αν το μικρό ανάχωμα που επιχειρήθηκε να υψωθεί από την Πέμπτη σαν εγχείρημα ανασύνταξης δυνάμεων είναι αρκετό ή όχι, θα φανεί στο ταμπλό.

Να σημειωθεί πως η πτώση στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις ξεπέρασε το 6% σε επίπεδο Γ.Δ., μεγαλύτερο για τον FTSE 25 και σχεδόν 9% για τον αντίστοιχο τραπεζικό δείκτη.

Ως προς τους λόγους, τις αιτίες, τις αφορμές της νέας μίνι υποχώρησης στην αγορά διακινήθηκαν διάφορα σενάρια. Που περιλαμβάνουν από λογικές ή λογικοφανείς αιτίες μέχρι τα συνήθη σενάρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας που πάντα εξυφαίνονται, ενίοτε δικαιολογημένα, στην πιάτσα, όπως το ίδιο συμβαίνει από την ανάποδη σε κάθε ανοδικό τράβηγμα (όπως άλλωστε εσχάτως διατυπώθηκε με το… πλάνο της εμπροσθοβαρούς αντίδρασης μέσα στο καλοκαίρι, σχέδιο που για την ώρα έχει κολλήσει και μείνει στα συρτάρια).

Σύμφωνα λοιπόν με ανθρώπους της αγοράς ένα πακέτο λόγων επηρέασε το ταμπλό. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν… λεπτομέρειες αμιγώς χρηματιστηριακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί “margin” παραμένουν εκτός αγοράς μέχρι να αποκαταστήσουν το προαπαιτούμενο “τριμέτοχο” για να επιστρέψουν στην ενεργό δράση ή ο φόβος μιας διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, ζητήματα τραπεζικά, όπως αυτά που σχετίζονται με τις σοβαρότατες ανησυχίες για πιθανόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες εν όψει των stress test αλλά και σε σχέση με τα δυσθεώρητα σε ύψος «κόκκινα δάνεια» (80 δις ευρώ plus), εξελίξεις διεθνείς όπως τα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ κ.λπ., θέματα πολιτικοοικονομικά εγχώριας προέλευσης, όπως οι ισορροπίες στην κυβέρνηση, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, το βαρύ οικονομικό και φορολογικό τοπίο κ.λπ.

Αυτά, δίχως να είναι τα μόνο αναχώματα, σε ένα βαθμό φάνηκε να ανάβουν “κόκκινο” στις εισαγόμενες αγορές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής ή και όπου μπορούν να προχωρούν και σε σχετική μείωση θέσεων σε Τράπεζες αλλά και Blue Chips.

Σε αυτά ας προσθέσουμε και το… πάγιο σενάριο συνομωσίας που ήθελε την διόρθωση να είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και την πίεση των τιμών να διαμορφώνεται από ξένα χαρτοφυλάκια που θεώρησαν “φουσκωμένες” τις αποτιμήσεις στο ταμπλό του FTSE 25. Τα χαρτοφυλάκια αυτά έσπευσαν να πιέσουν τις τιμές, γνωρίζοντας ότι δεν θα βρούνε απέναντί τους κάποιο ισχυρό αντίπαλο δέος, προκειμένου να τοποθετηθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Βέβαια, πλην κάποιων περιπτώσεων (σε τράπεζες ή μεμονωμένα βαριά χαρτιά) δεν είδαμε κάποιο «μεγάλο τίναγμα» προκειμένου να δώσουν και οι τελευταίο τα χαρτιά τους, οπότε για την ώρα μένουμε σε επίπεδο σεναρίων.

Σε κάθε περίπτωση η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρέθηκε σε έναν βαθμό σε “short position”, ενώ αν η πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. επεκταθεί και χαμηλότερα των 1.220 και των 395 μονάδων, τότε δεν θα μιλάμε για μία ανεκτή και εντός προγράμματος διόρθωση. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα θετική είδηση στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα αλλάξει άρδην την εικόνα φθοράς που διαβρώνει τους επενδυτές και πλήττει την ψυχολογία, υπάρχει κίνδυνος βίαιης υποχώρησης. Και αν χάσει και τις 1.200-1.220 μονάδες τότε ενδεχομένως να μην βρει πατήματα στις 1.150 και άνω αλλά στα πρόσφατα χαμηλά στις 1.050-1.060 μονάδες! Και τα σενάρια για νέα υψηλά, άνω των 1.370 ή για τους στόχους των 1.500 μονάδων να πάνε περίπατο. Γιατί είναι αλήθεια ότι μετά την έκθεση του ΔΝΤ το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Οι μεγάλοι όγκοι μειώθηκαν, οι τράπεζες άρχισαν να υποχωρούν και να φθείρονται ενώ γενικώς απουσιάζει ο ενθουσιασμός. Το κρίσιμο τεχνικό σημείο της αγοράς είναι οι ψυχολογικές 1.200 – 1.180 μονάδες  που αν διασπαστούν καθοδικά θα αυξήσουν τις πιθανότητες του αρνητικού σεναρίου στο χρηματιστήριο.

Σχετικα αρθρα

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin